
מסעדות אמריקאיות - איך הגיע המבורגר למטבח האמריקאי?
מדוע מסעדות אמריקאיות מזוהות כל-כך עם המבורגר כאשר הוא קרוי בכלל על שם עיר גרמנית, ומה יש בהן במסעדות אמריקאיות שגורם לאנשים בכל רחבי העולם להתמכר להן ולמטעמי המטבח המהיר? כדי להבין את סוד הקציצה המופלאה ואת הצלחתה להשתלב בתפריטים בסיסיים או בתפריטי גורמה, כדאי להכיר את שורשיה ההיסטוריים.
מה הפך את ההמבורגר למזוהה כל-כך עם המטבח האמריקאי? מסתבר שקציצת הבשר העגולה בכלל נולדה אי שם תחת אוכפיו הבוערים של חייליו של ג'ינגס חאן. את הבשר הנא נהגו חיילי השבט המונגולי לשטח תחת אוכפיהם במהלך רכיבתם, ולאכלו ביד אחת במהירות הנדרשת מצבא כובש הנע במרחבים. מי היה מאמין שהמצביא הדגול אשר היה זקוק לבשר רך וזמין כדי להאכיל את צבאו, יהיה המקור לאחד המאכלים המרכזיים שעומדים בבסיס המטבח האמריקאי המהיר. ואולם, לפני שהגיע לאמריקה, עשה ההמבורגר עצירה קלה במוסקבה. בעת שפלש לשם צבאו של ג'ינג'ס חאן, פלשה יחד אתו גם הקציצה העגולה העשויה בשר בקר נא, והשתרשה כמאכל מקומי. רק במאה ה-15 יובא ההמבורגר בגרסתו הצלויה, כשהוא תחוב בין שתי חתיכות לחם, על ידי מלחים גרמנים לעיר הגרמנית המבורג, אשר העניקה לו גם את שמו. בשנים אלו נפוץ ההמבורגר באירופה בגרסאות שונות.
לגלות את ההמבורגר
מהיר, עתיר קלוריות ומפתה...
כיום, מוגש ההמבורגר בגרסתו המוכרת, כמעט בכל מסעדה או בכל דיינר אמריקאי: קציצת בשר מטוגנת/ צלויה על הגריל, המוגשת בתוך לחמנייה עם בצל, חסה, עגבנייה ומלפפון חמוץ, כשהיא מלווה בצ'יפס, בתפוחי אדמה או בטבעות בצל, ולצדה רטבים שונים כמו: רוטב ברביקיו, מיונז וקטשופ. למי שאינו מקפיד על כשרות, ממתינה כמובן גם גרסת הצ'יזבורגר - אותו המבורגר בתוספת גבינת צ'דר או גבינה צהובה הנמסה בפה על הבשר החם. כשההמבורגר משובח, קל לזהות אותו. הוא בגודל מדויק (לא קטן מדי ולא מאסיבי מדי), עסיסי, רך, נמס בפה ועשוי מבשר איכותי (רצוי מאנטרקוט מיושן).
המבורגר כזה ייחרט בזיכרון לעומת כל אלו שקדמו לו. אולם, לא רק ההמבורגר נכנס לתפריט המטבח האמריקאי במהירות. השילוב בין הגירה מאסיבית ממדינות רבות לאורח החיים המודרני בארצות הברית, הוליד מטבח שכולל מגוון של מאכלים מהירים ועתירי קלוריות שהיגרו ממדינות שונות. כך יצא שעל מפת השולחן האמריקאית, תוכלו למצוא לצד המבורגרים, גם אוכל מקסיקני פיקנטי, פיצות מהבילות, חלת בצל מתוקה מטוגנת בשמן עמוק, כנפי עוף ברוטב ברביקיו, נקניקיות, צ'יפס, "מאקרוני אנד צ'יז" וגם פנקייק בסירופ מייפל וקינוחים שקשה מאוד לעמוד בפניהם כמו פאי תפוחים ובראוניז שוקולד מגרים במיוחד.