מסעדות אמריקאיות - איך הגיע המבורגר למטבח האמריקאי?

מדוע מסעדות אמריקאיות מזוהות כל-כך עם המבורגר כאשר הוא קרוי בכלל על שם עיר גרמנית, ומה יש בהן במסעדות אמריקאיות שגורם לאנשים בכל רחבי העולם להתמכר להן ולמטעמי המטבח המהיר? כדי להבין את סוד הקציצה המופלאה ואת הצלחתה להשתלב בתפריטים בסיסיים או בתפריטי גורמה, כדאי להכיר את שורשיה ההיסטוריים.
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג מסעדות אמריקאיות

מה הפך את ההמבורגר למזוהה כל-כך עם המטבח האמריקאי? מסתבר שקציצת הבשר העגולה  בכלל נולדה אי שם תחת אוכפיו הבוערים של חייליו של ג'ינגס חאן. את הבשר הנא נהגו חיילי השבט המונגולי לשטח תחת אוכפיהם במהלך רכיבתם, ולאכלו ביד אחת במהירות הנדרשת מצבא כובש הנע במרחבים. מי היה מאמין שהמצביא הדגול אשר היה זקוק לבשר רך וזמין כדי להאכיל את צבאו,  יהיה המקור לאחד המאכלים המרכזיים שעומדים בבסיס המטבח האמריקאי המהיר. ואולם, לפני שהגיע לאמריקה, עשה ההמבורגר עצירה קלה במוסקבה. בעת שפלש לשם צבאו של ג'ינג'ס חאן,  פלשה יחד אתו גם הקציצה העגולה העשויה בשר בקר נא, והשתרשה כמאכל מקומי. רק במאה ה-15 יובא ההמבורגר בגרסתו הצלויה, כשהוא תחוב בין שתי חתיכות לחם, על ידי מלחים גרמנים לעיר הגרמנית המבורג, אשר העניקה לו גם את שמו. בשנים אלו נפוץ ההמבורגר באירופה בגרסאות שונות.

 

לגלות את ההמבורגר

בסביבות שנת 1800, נחת ההמבורגר, ביחד עם מלחים גרמנים, בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות,  ושווק לניו-יורקרים כ"סטייק סטייל המבורג". בתחילה נפוץ ההמבורגר כמאכל מהיר בקרב השכבות העניות בקרבת ערי הנמל, ובהמשך החל להיכנס לתפריטים של מסעדות אמריקאיות. הדעות חלוקות בנוגע להיכן בדיוק נוצרה הקציצה בגרסתה האמריקאית הנוכחית, אולם ברור כי בשנות ה-20 וה-30  פילסה הקציצה העגולה את דרכה למרכז הצלחת האמריקאית במהירות, והשתלבה היטב בטרנד המזונות המהירים שכבש את ניו יורק.
 
ב-1921 פתחה רשת המזון המהיר "ווייט קסל" חנות בקנזס  ובה מכרה המבורגרים שטוגנו לראשונה מול עיני הלקוחות ונמכרו ב-5 סנט. כדי להאיץ את תהליך  צליית ההמבורגרים, נהגו ברשת לחרר כל המבורגר בחמישה חורים קטנים. אין ספק שהגחתו של  ווימפי לאוויר העולם ב-1931 כחלק מהסדרה המצוירת "פופאי המלח" הוציאה להמבורגר שם טוב.  ווימפי, אשר בניגוד לפופאי שקיבל את כוחותיו מאכילה בריאה של תרד, נודע כחובב המבורגרים מושבע, שלמורת רוחו היה מוצא עצמו שוב ושוב עם אותו 'קרייבינג' מטורף להמבורגר, אך לעולם היה חסר מספיק מזומנים כדי לשלם עליו. בשנת 1940 נפתחה רשת המזון המהיר הגדולה בעולם  שהפכה את קערת המזון המהיר על פיה.
 
 מקדונלד'ס מכרה לקהל לקוחותיה המבורגרים, כשהם עטופים בנייר שאפשר לשאת אותם בקלות ובנוחות מחלון המכירה. התמקדותה של הרשת בכמה  מאכלים בודדים שאפשר להקפיא ולהכין במהירות, יצרה סטנדרט חדש של מזון מהיר. כבר לא היה  צורך לרכוב לצדו של ג'ינג'ס חאן במשך ימים, כדי לקבל קציצת בשר רכה ועגולה. מעתה, יכלו  האמריקאים לקבל את הקציצה שלהם תוך שניות אחדות, ולטרוף אותה, ממש כמו חייליו של ג'ינג'ס חאן, ביד אחת (ועם עוד קצת עזרה מהיד השנייה). הבאה בתור לעשות מהפכה הייתה רשת 'ונדיס'  שהייתה הראשונה שאפשרה ללקוחות להגיע עם רכבם היישר לדלפק ההזמנה של הרשת. (בהמשך אימצה גם מקדונלד'ס רעיון זה). 
 

מהיר, עתיר קלוריות ומפתה...

כיום, מוגש ההמבורגר בגרסתו המוכרת, כמעט בכל מסעדה או בכל דיינר אמריקאי: קציצת בשר  מטוגנת/ צלויה על הגריל, המוגשת בתוך לחמנייה עם בצל, חסה, עגבנייה ומלפפון חמוץ, כשהיא מלווה בצ'יפס, בתפוחי אדמה או בטבעות בצל, ולצדה רטבים שונים כמו: רוטב ברביקיו, מיונז וקטשופ. למי שאינו מקפיד על כשרות, ממתינה כמובן גם גרסת הצ'יזבורגר  - אותו המבורגר  בתוספת גבינת צ'דר או גבינה צהובה הנמסה בפה על הבשר החם. כשההמבורגר משובח, קל לזהות אותו. הוא בגודל מדויק (לא קטן מדי ולא מאסיבי מדי), עסיסי, רך, נמס בפה ועשוי מבשר איכותי (רצוי מאנטרקוט מיושן).

המבורגר כזה ייחרט בזיכרון לעומת כל אלו שקדמו לו. אולם, לא רק ההמבורגר נכנס לתפריט המטבח האמריקאי במהירות. השילוב בין הגירה מאסיבית ממדינות רבות לאורח החיים המודרני בארצות הברית, הוליד מטבח שכולל מגוון של מאכלים מהירים ועתירי קלוריות שהיגרו ממדינות שונות. כך יצא שעל מפת השולחן האמריקאית, תוכלו למצוא לצד המבורגרים, גם אוכל מקסיקני פיקנטי, פיצות מהבילות, חלת בצל מתוקה מטוגנת בשמן עמוק, כנפי עוף ברוטב ברביקיו, נקניקיות, צ'יפס, "מאקרוני אנד צ'יז" וגם פנקייק בסירופ מייפל וקינוחים שקשה מאוד לעמוד בפניהם כמו פאי תפוחים ובראוניז שוקולד מגרים במיוחד. 

 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא מסעדות אמריקאיות
האם המאמר עזר לך?