כתבות בנושא מכשירי חשמל לתעשייה, ציוד חשמל לתעשייה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

ציוד חשמל לתעשייה - קצת יותר מתקע ושקע

תחום התעשייה בישראל הוא אחד הדינמיים ביותר שיש, ובתחום המבוסס רובו ככולו על טכנולוגיה מתקדמת, ברורה לחלוטין חיוניותם של מערכות חשמל מגוונות ושל ציוד חשמל לתעשייה. אביזרי חשמל וציוד חשמל תעשייתי כוללים אינספור פריטים ורכיבים שחלקם פשוטים ובסיסיים וחלקם מורכבים ומותאמים לשימושים ספציפיים מאוד. כדי להצטייד בציוד המתאים לכל צורך, כדאי להכיר קצת יותר את תפקידיהם של הרכיבים השונים

בכתבה זו:
שקעים ותקעי חשמל | קופסאות חשמל | מפסקים וכבלים | טיימרים, מונים ומה שביניהם | גנרטורים | חשיבותה של בטיחות | הדרך לתכנון המערכת החשמלית האידיאלית

מערכות חשמליות מבוססות על רכיבים ועל אביזרים שונים ומגוונים, שלכל אחד מהם תפקיד משמעותי בפעילותה התקינה של המערכת. יש רכיבים ששום מערכת חשמלית אינה שלמה בלעדיהם, ויש רכיבים מיוחדים שאפשר למצוא רק במערכות מסוימות. במדריך זה תוכלו לקבל סקירה קצרה על אודות חלקים מוכרים יותר או פחות.   

שקעים ותקעי חשמל

במידה לא מבוטלת, כשמדברים על ציוד חשמל לתעשייה, כמו על חשמל כמכלול, הדימוי הראשון שעונה לנגד עיניהם של לא מעט אנשים הוא השקעים ותקעי החשמל למיניהם. לא קשה להבין מדוע. אחרי הכול, אין הרבה מכשירים חשמליים או מערכות חשמליות שיכולים  לתפקד בלי חיבורם באמצעות הכנסת התקע לשקע, לשם התחברות לרשת החשמל. התקע  צריך להיות עטוף בחומרים מבודדים ומחובר לאלקטרודות היוצאות מתוכו, בעוד השקע  ממעטפת העשויה מחומרים מבודדים דוגמת בקליט. כמו-כן, ברור מדוע ההתאמה בין סוג השקע לסוג התקע חייבת להיות מלאה.
בעולם התעשייתי, אם נכנסים לעובי הקורה, אפשר להבחין במספר חיבורי שקע-תקע  נפוצים, ובכלל זה שקעי אינטרלוק, מחברים אטומיים, שקעי ותקעי CEE  סייקון וכן תיבות שקעים מודולאריות, המבוססות על יצירת התאמה לתרחיש ספציפי.

קופסאות חשמל

את הסקירה של אביזרי חשמל אנחנו ממשיכים עם קופסאות החשמל למיניהן. תפקידן העיקרי הוא לבצע העברה של אנרגיה חשמלית ממקור ההזנה שלה עד ליעד הסופי, לרוב הצרכן. בנוסף על כך, אמורות קופסאות החשמל לספק הגנה מפני נזקים פיזיים שונים למערכת החשמלית, ובמקרים מסוימים גם לקבל על עצמן תפקידי פיקוד ובקרה על המערכות החשמליות. יש להדגיש כי את קופסאות החשמל המשמשות גורמים תעשייתיים אפשר לחלק לכמה סוגים עיקריים, על פי צורתן ועל פי מאפיינים אחרים הנוגעים להן, ובכלל זה קופסאות מרובעות, מלבניות, עגולות, שוודיות, אטומות, קופסאות בעלות חלון שקוף ועוד. 
 
במספר לא מבוטל של מקרים, נדרש לרכוש גם ציוד ללוחות חשמל, לצורכי מיתוג, תפעול ובקרה. בין הפריטים הרלוונטיים בולטים: פחתים, מגענים, יתרנות זרם, הגנות מנוע, מפסקי אוויר, מנתקי הספק והרשימה עוד ארוכה.

מפסקים וכבלים

ציוד חשמל לתעשייה חייב לכלול בתוכו גם פריטים שונים שתפקידם להבטיח כי העברת הזרם החשמלי, בין הנקודות השונות, תתבצע באופן היעיל, המהיר והבטוח ביותר. בפועל, הדבר מתבצע באמצעות כבלי חשמל, העשויים ברובם מחומרים פלסטיים. לא פעם, כדי  לשלב בין מערכות חשמליות שונות, נעשה שימוש במחברי חשמל אלה או אחרים, או  במגענים להובלת זרמים. במגזר התעשייתי, נפוצים במיוחד מגענים להולכת זרמים בנוזלים,  או להולכתם בפסי זרימה ובקונטקטורים. בחלק מהמוסדות התעשייתיים, בעיקר בתחום התקשורת והרפואה, מתבצעת העברה של זרם באמצעות כבלים אופטיים, כל אחד עם עשרות סיבים.
 
תפקידם של המפסקים, הידועים גם בתור בוררים או מתגים, משמעותי אף הוא. אלו הם הרכיבים החשמליים שתפקידם לפתוח את המעגל החשמלי, להפריע לזרימת החשמל שבו או לבצע העברה של הזרם בין מוליכים. בפועל, המשמעות של כך היא שהמפסקים משמשים לצורך ויסות המערכת החשמלית על פי רצונם של אנשי המפעל, או לחילופין בהתאם לתנאים השוררים בו ואשר נמדדים על ידי מערכות שונות.

טיימרים, מונים ומה שביניהם

בלא מעט מפעלים ואתרים תעשייתיים, הפעילות של מערכות חשמליות שונות נעשית באופן שחייב להיות מדויק: כך, למשל, מדובר כאן על עבודה בשעות מוגדרות, אפילו כאשר גורם אנושי אינו נמצא במקום כדי לתפעל או לפקח על הביצוע. בתנאים האלה, ברור מדוע אי אפשר לוותר על טיימרים, אשר מביאים לתפעול המערכות בזמנים שהוגדרו מראש, או לחילופין לפרק זמן מסוים. הטיימרים מאפשרים לעבוד על פי תרחישים המותאמים למטרות העבודה במקומות התעשייתיים, ובכוחם גם להביא לחיסכון עצום בצריכת החשמל.
 
מוצרים אחרים נועדו לאפשר בקרה על צריכת החשמל בפועל במקום התעשייתי, למשל בכל הנוגע להספק העבודה בו ברגע נתון. מונים חשמליים מאפשרים לדעת כיצד המקום מתנהל, מהבחינה הזו, וכן לעמוד, אפילו מרחוק, על תקלות שונות באספקת החשמל בו. מיותר אולי  לציין שדי בכמה דקות של פגיעה בפעילות המערכת החשמלית כדי לחולל נזק עצום. וכאן בדיוק מתחילים לדבר על פתרונות נוספים לשעת חירום, ובראשם גנרטורים.

גנרטורים

גנרטור חשמלי (או "מחולל") הוא, ברמת ההגדרה, מכונה שתפקידה ביצוע המרה של אנרגיה מכאנית לאנרגיה חשמלית. המשמעות המעשית של כך היא שהגנרטור, במקומות תעשייתיים, עשוי לשמש לאחת משתי מטרות: ראשית, לספק חשמל למקום שאינו מחובר לרשת החשמל המרכזית. התפקיד השני, המשמעותי לא פחות, הוא לספק חשמל כאשר מערכת החשמל המרכזית נופלת, מסיבה זו או אחרת, מה שבמצב אחר אמור לפגוע בשגרת העבודה במקום התעשייתי באופן משמעותי. בכל אחד מהמקרים, חשוב לבחור בגנרטור שעומד בתו התקן הישראלי, ושיכול לעבוד גם בתנאים קיצוניים: למשל, מזג אוויר בעייתי,  כאשר הגנרטורים ממוקמים להם בשטח פתוח.

חשיבותה של בטיחות

אחת לכמה חודשים, אנו שומעים על אסונות שהתרחשו במפעלים ובאתרים תעשייתיים שונים, כאשר לא פעם הסיבה לכך היא פגמים ותקלות במערכת החשמל. מפתח עיקרי למניעת מצבים מהסוג הזה צריך להיות עבודה על פי כל נהלי הבטיחות, אם כי גם מוצרי בטיחות יכולים לקבל על עצמם תפקיד משמעותי לא פחות, אולי אפילו מציל חיים. בין אותם אביזרי בטיחות הנפוצים במגזר התעשייתי, אפשר למנות מכשירים ייעודיים לאיתור פגמים בבידוד חשמלי, תצוגות התראה (אורית וקולית) לתקלות בידוד, משגוחי בידוד לבקרת בידוד במנועים וגנרטורים, מגבילי זרם הפעלה לשנאים ועוד.
 
כאשר אותם מקומות תעשייתיים נמצאים תחת כיפת השמיים, עומדת לה סכנה נוספת: פגעי מזג האוויר, ובעיקר ברקים. מגני ברקים, המספקים גם הגנה מפני נחשולי מתח, נכנסים לתמונה בנקודה הזו בדיוק, ובכוחם למנוע את הפגיעה במפגש בין אלה לבין החשמל, וסכנות דוגמת קצר או קריסת מערכות.

הדרך לתכנון המערכת החשמלית האידיאלית

הפריטים שהובאו כאן אמנם מרכיבים אחוז ניכר מהמערכות החשמליות עבור מפעלי תעשייה, אך ברור שהתמונה לא מסתכמת בהם: מוליכי חום, פתרונות כבילה והארקה,  שנאים, תעלות חשמל ותיבות פיצול וסעף הם רק חלק מהרכיבים החיוניים האחרים שיכולים להיכנס לתוך המשוואה. מה שחשוב להדגיש, בהמשך לכך, הוא שלכל מקום תעשייתי יש מאפיינים משלו, כך שתכנון המערכת חייב להיות מוקפד. תכנון זה צריך להתייחס למאפייני המקום, כמו גם למערכות ולמכשירים הספציפיים שאמורים לפעול בו, ובכלל, לתפקידים המוגדרים של אותו מקום תעשייתי.
 
כאשר פונים לחברה הפועלת בתחום של ציוד חשמל לתעשייה, צריך לבחון היטב את סל השירותים שלה. יש חברות שעוסקות אך ורק בשיווק המכשירים, בעוד אחרות מייצרות אותם בכוחות עצמן, מה שמעניק לרוב אחריות מלאה יותר על הפריטים. כדי שלא לפגוע בשגרת העבודה במקום התעשייתי, הרי שיש לבדוק מה המענה שמציעה החברה בעת הצורך: שירות תיקון למכשירים ולציוד, למשל, הופך למשמעותי במיוחד. כמו כל נותני שירותים, מומלץ לבחון טרם הבחירה את המוניטין של החברה, את שנות הניסיון שלה בתחום, את אזורי הפעילות למתן שירות וכן את כל שאר הפרמטרים החשובים המגדירים את פועלה.

מצא מכשירי חשמל לתעשייה, ציוד חשמל לתעשייה באזורך

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist