כתבות בנושא ייצור מוצרי עץ - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מדריך עצים - סוגי עצים נפוצים לשימוש

לעצים תפקיד חשוב ומרכזי בעצם קיומנו על פני כדור הארץ. העצים מספקים לנו חמצן, פירות טעימים, נוי ויופי ומחסה מפני השמש. יתרונותיהם של העצים לא מסתכמים בכך, והם משמשים אותנו גם ליצירת מגוון מוצרים שימושיים ומוצרי נוי למטרות שונות ורבות. לכל סוג עץ מאפיינים משלו, ואלה משפיעים על השימושים השונים שעבורם הוא מתאים. הגם שקצרה היריעה מלתאר כאן באריכות כל סוג וסוג של עץ, ראוי להתייחס לכמה מהמרכזיים שבהם ולתכונותיהם העיקריות

בכתבה זו:
הבחנה מרכזית: עץ מלא לעומת עץ מעובד | עץ אורן (Pine) | עץ בוק (Beech) | עץ טיק (Teak) | עץ מהגוני (Mahogany) | עץ דובדבן (Cherry) | עץ מייפל (Maple) | עץ אבוני (Ebony) | כך עושים זאת נכון

יתרונות השימוש בעץ מוכרים לאדם עוד מימי קדם, ועל אף שהקדמה הטכנולוגית הביאה עמה שלל חומרים איכותיים ונוחים לשימוש, שומר העץ על מעמדו הרם ועל העדפתו כחומר עמיד, יוקרתי, נוח לעבודה ויפה במיוחד. יחד עם זאת, יש לעשות הבחנה בין סוגי העץ השונים ובין מאפייניהם השונים. לא כל עץ מתאים לכל מטרה, ויש עצים הנחשבים "נחותים" מאחיהם בתכונותיהם וביתרונותיהם. סקירה זו מאפשרת לעמוד על ההבדלים בין העצים השונים, ולהבין אילו עצים מתאימים לאילו מטרות. 

הבחנה מרכזית: עץ מלא לעומת עץ מעובד

עוד לפני שמדברים על סוגים ספציפיים של עצים, ראוי להתייחס לחלוקה העיקרית שנעשית כיום בין העצים השונים. מצד אחד של המתרס עומדים העצים המלאים, כלומר, עצים שלא  עברו תהליכי גריסה, טחינה או הדבקה. המראה של מוצרים מעץ מלא הוא...ובכן, טבעי ככל האפשר, ובעיני רבים גם מרשים הרבה יותר. זאת להבדיל מהעצים המעובדים, שכן עוברים  תהליכים שונים עד שהם מגיעים לנקודה שבה ישמשו כחומר גלם להכנת מוצרים שונים.
 
עץ מלא, בלי קשר לסוג הספציפי שלו, כולל בתוכו כמה מאפיינים נוספים. הוא נוטה להיות  כבד יותר, מאסיבי יותר, ועקב כך גם עמיד יותר לאורך זמן. מבחינה חזותית, המראה שלו משתפר ככל שהזמן חולף, מה שנחשב אף הוא למעלה מרכזית. אפשרויות הגימור של העץ הן מגוונות, אם כי חשוב להדגיש שהבחירה של רבים היא לדבוק במראה המקורי המיוחד שלו.
בנקודה הזו, הגיע הרגע להיכנס לעובי הקורה, תרתי משמע, ולסקור את סוגי העץ הנפוצים, שכאמור עשויים להגיע בצורת עץ מלא או עץ מעובד.

עץ אורן (Pine)

את הסקירה הנוכחית אנחנו מתחילים עם עץ אורן - עץ מחטני ירוק-עד אשר משתייך למשפחת האורניים, ומאופיין ברכות ובגדילה מהירה לכל הדעות. את העץ, על עשרות סוגיו,  אפשר למצוא במדינות רבות ברחבי כדור הארץ, כולל שני מינים אשר מקורם בישראל (אורן ירושלים ואורן הסלע, למעוניינים).
באשר לשימושיו של עץ האורן, הרי שהם מגוונים בכל קנה מידה. בתחום התעשייה, עצי  אורן רבים הופכים לעיסה שממנה יופק בהמשך הדרך נייר. זאת ועוד, עץ האורן הוא עץ זול יחסית (למעשה, זהו העץ הזול ביותר שמגיע בצורה של עץ מלא) המשתלב בצורה מרשימה  עם הרהיטים שסביבו. כתוצאה מכך, נפוץ השימוש בו כחומר גלם לרהיטים, עם דגש ניכר על רהיטים לחדרי ילדים. בחצרות, אפשר לראות את עץ האורן כבסיס ליצירת משטחי דקים וייצור פרגולות.
אגב, חלק מהמינים של האורן כוללים את הצנובר, שאותו אפשר לאכול, ומינים אחרים כוללים את האפשרות לחלוט תה ממחטי העץ.

עץ בוק (Beech)

העץ הבא בסקירה שלנו הוא עץ בוק (עץ אשור, למעשה), המשתייך לקבוצת העצים הקשים.  למרות תכונה זאת שלו, הוא נחשב דווקא לעץ נוח לעיבוד. תעיד על כך הפופולאריות שלו  בתחום הרהיטים, שעה שנהוג ליצור ממנו דלתות, ארונות, מדפים, מעקות, מדרגות ועוד. בהמשך לכך, משמש עץ הבוק גם לבנייתם של מחסנים ובתי עץ
עץ הבוק נחשב לפשוט מאד לביקוע, והבעירה שלו נמשכת לזמן רב, ומלווה בהפצה של חום רב. לא מפתיע, לכן, ששימוש עיקרי נוסף שלו הוא להסקה. בניגוד לעצים אחרים, בעירה זו  אינה מלווה בריחות שאינם נעימים. חשוב להדגיש כי חיסרון מסוים של העץ, לפחות  בישראל, הוא במידותיו, שאינן בהכרח מדויקות או עקביות.

עץ טיק (Teak)

עץ טיק הוא אחד היוקרתיים ביותר שתוכלו למצוא כיום. הוא מאופיין בגוון חום צהבהב, מגיע  במקור ממזרח אסיה ועשוי להגיע עד לגובה של כ-50 מטרים. בפועל, הוא כמעט ולא מגיע  לגבהים אלה, מכיוון שהוא נכרת עוד קודם לכן לטובת שימושיו השונים: רהיטים יוקרתיים, דק עץ או יאכטות, למשל.
בישראל, לא נפוץ במיוחד השימוש בעץ טיק, מכיוון שאין כמעט צורך באחד היתרונות הגדולים שלו, והוא העמידות חסרת התקדים כמעט בכל תנאי מזג האוויר. כאשר מזג האוויר נוח, כנהוג בישראל, אפשר להתפשר על סוגי עץ זולים יותר.

עץ מהגוני (Mahogany)

עץ מהגוני, הנקרא גם "תולענה", הוא עץ קשה, המאופיין בגוון חום אדמדם המתכהה  במרוצת השנים, ואשר נמנה על משפחת האזכרכתיים. זהו עץ גבוה, קשה ועמיד, אך יחד  עם זאת נוח לעבודה (למעט מלאכת המסמור, שנחשבת למורכבת במקרה שלו). הוא  משמש ליצירת רהיטים דוגמת דלתות או שולחנות, חפצים אומנותיים, כלי נגינה ועוד.
מעלה נוספת של עץ המהגוני היא העמידות שלו בפני מים, שהופכת אותו לאידיאלי, לא רק  לייצורם של רהיטי חוץ (דוגמת ספסלים) אלא גם כבסיס שממנו נבנים החלקים הפנימיים בתוך ספינות.

עץ דובדבן (Cherry)

עץ דובדבן ידוע בעיקר בשל פירותיו, הן המתוקים הן החמוצים, האהובים מאד בישראל, אלא  שעץ זה, שנפוץ בעיקר בצפון אמריקה ובאירופה, משמש גם ללא מעט דברים אחרים.  הצפיפות הבינונית שלו, והגוון החום אדמדם האטרקטיבי, הופכים אותו לאידיאלי לעיצובם של חזיתות מטבחים ומשטחי עבודה במטבחים, דלתות פנים, רהיטים מסוגים שונים, חזיתות אמבטיה ועוד. 
עץ הדובדבן נפוץ מאד באמנות, בפעולות דוגמת פיסול או גילוף, כשגם בתחום הרחב של ייצור כלי הנגינה נעשה בו שימוש תדיר.

עץ מייפל (Maple)

מייפל הוא אחד המינים של עץ האדר, והוא נפוץ בייחוד בארצות הברית ובקנדה (לראיה, בדגל קנדה מופיע עלה של עץ מייפל). המאפיין העיקרי של העץ, מלבד הגוון הלבן שלו, הוא שיפה מתוקה, שמביאה לשימוש הנפוץ ביותר, כפי שבוודאי ניחשתם, הפקה של סירופ המייפל, רכיב חובה באינספור קינוחים מתוקים.
מחוץ להיבט הקולינרי, השימוש בעץ המייפל נפוץ גם בתחום כלי הנגינה. זהו החומר שממנו יהיה עשוי, בחלק הארי של המקרים, צוואר הגיטרה. העץ עשוי לשמש גם להכנת רהיטים מסוימים, אם כי מרבית הישראלים אינם מתייחסים אליו בתור אופצייה ראשונה בתחום.

עץ אבוני (Ebony)

מקורו של העץ האבוני הוא באפריקה, מה שהופך אותו לעץ אקזוטי לכל הדעות. המדובר הוא בעץ חזק וצפוף במיוחד, עם צבעים וטקסטורות דומיננטיים, מה שמבטיח עניין רב בחלל  שבו הוא מוצב. 
הבעיה העיקרית היא שעץ זה נדיר בישראל, ועקב כך גם יקר. אפשר להיעזר בו לצורכי ריהוט, אם כי עקב העלויות השימוש אפשרי בעיקר עבור רהיטים בודדים, ולא כקונספט של חלל מסוים (למשל, מטבח). לאבוני שימוש גם בתעשיית כלי הנגינה.

כך עושים זאת נכון

הסקירה שהובאה כאן אמנם מתייחסת לסוגים נפוצים של עצים, אך בוודאי שלא לכולם.  מיפוי שלהם הוא משימה כמעט בלתי אפשרית. מה שחשוב להדגיש הוא שהמגוון הזה  אמנם מגדיל את מספר אפשרויות הבחירה עבור אלה הזקוקים לעצים, אך גם הופך את הבחירה למורכבת יותר. כשפונים לחברת אספקת עצים, לנגרייה או לכל גורם אחר שמשתמש בעצים לצרכיו (נניח, חברות להתקנת פרגולות), רצוי לסקור את מגוון סוגי העץ  שהיא מציעה, ולחשוב, יחד עם אנשי הצוות, מהו הסוג המתאים ביותר למאפייני החלל שבו הם יושמו, לצורך הספציפי, וכמובן, לתקציב שיכולים או שרוצים להקדיש למשימה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist