כשר למהדרין? מאכלים כשרים לאניני טעם

פעם, לפני עשרות שנים, התפיסה הקולינרית של רבים הייתה אחת: אוכל כשר הוא איכותי פחות ביחס למנות הפחות כשרות. אלא, שמאז בושלו הרבה מאוד מנות, והתברר כי ההיפך הוא הנכון. כיום, הדעה הרווחת היא כי אוכל כשר יכול להיות איכותי, עשיר ומגוון, כאשר הכשרות לא פוגעת כהוא זה בטיב המנה, ויש שיגידו שאף תורמת לה. חיפוש אחר מסעדות כשרות באתר Zaprest מציג, נכון לעכשיו, לא פחות מ-3,684 מסעדות העונות על התנאי הזה, מהן לא מעט מסעדות שף
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג מסעדות גלאט כשר

מאכלי גורמה של שפים דגולים היו עד לא מזמן מחוץ לתחום הגסטרונומי של שומרי הכשרות למהדרין. לכאורה, בלתי אפשרי היה להימנע משילובי בשר בחמאה, משילוב של פירות ים בתפריט או ממאכלים שרכיביהם כוללים בשר חזיר, ועדיין לשמור על רמת בישול ואפייה המבטיחה תענוגות מופלאים לסועדים. ואולם, כאמור, הסטטוס קוו השתנה לחלוטין, ולא קשה להבין מדוע, שעה שכיום הדרישה של אחוז ניכר מהאוכלוסייה בישראל היא למסעדות המציעות תפריט כשר. אם תיכנסו לאתר המסעדות של ישראל rest.co.il תגלו  עולם שלם של אפשרויות למנות כשרות וכשרות למהדרין. אבל, אילו מנות כשרות אכן עומדות בדרגת האיכות הגבוהה ביותר? זה בדיוק הרגע להיכנס לעובי הקורה (או הצלחת), ולסקור מנות כשרות מומלצות במיוחד.

 

אוכל יהודי

המונח "אוכל יהודי" כולל בתוכו לא מעט נוסטלגיה, ואכן, במשך שנים הוא שימש לתיאור מנות שהגיעו ארצה על ידי עולים יהודים, בעיקר ממדינות מזרח אירופה. הנקודה המרכזית היא שהמטבח היהודי נחשב גם כיום לעכשווי ולאיכותי בכל קנה מידה. הוא מגיע בכל דרגות הפאר והאיכות, החל ממסעדות עממיות פשוטות יחסית ועד למסעדות שף, כאשר כמעט בכל המקרים המדובר הוא על מסעדות כשרות למהדרין. 
יש בנמצא כמה מסעדות שלוקחות את האוכל היהודי לדרגת אומנות של ממש. מסעדת קיטון, הממוקמת ברחוב דיזנגוף בתל אביב, מציעה מנה מקורית מאוד של קרפעלך ממולא בבשר קצוץ, שאליו אפשר להוסיף צימעס - הלא הן קוביות גזר המבושלות בסוכר ובצימוקים,  מה שמעניק להן טעם מתקתק ועשיר במיוחד. מסעדת ארקדיה הירושמלית, שבראשה עומד השף עזרא קדם, מציעה תפריט מסורתי, ובו בולטת מנה של אוכף טלה מהגליל המגיע עם ריזוטו חיטה ירוקה, שקדי טלה, קוני שום ועלי דפנה (מנה זוגית). מסעדת גורמה מומלצת נוספת המתמחה באוכל יהודי היא מסעדת וורה, בטיילת תל אביב, אשר אחת ממנות הדגל שלה היא חזה ברווז עם קרם דלעת, ענבים ואגס מבושל ברוטב יין אדום.

 

מנות בשר

קטגוריית על נוספת היא קטגוריית הבשר, המאגדת תחתיה רשימה כמעט אינסופית של מנות אפשריות. מבחינת הכשרות, יש בעלי חיים רבים אשר מעצם מהותם נחשבים לכשרים (בעיקר סוגים שונים של בהמות ועופות), אך כמובן שגם אם הבשר עצמו כשר, אין זה מובן מאליו שהמנה שמוגשת תהיה כשרה. הבשר נדרש לעמוד בכללים מחמירים של שחיטה, ולעבור הליך הכשרה באמצעות המלחתו. 
 
המנות הבשריות הכשרות, מגלמות בתוכן, פעמים רבות, מחשבה מחוץ לקופסה, ובכך דווקא הופכת הכשרות ליתרון משמעותי. במסעדת מיתוס התל אביבית תמצאו שילוב מוצלח מאוד  של אנטריקוט ואווז, המוגש על מצע פירה תפוחי אדמה, בליווי רוטב פורט ובצלי שאלוט.  מסעדת סאטורי, מסעדת שף תאילנדית בתל אביב, מציעה מנה בשם "לאפ" - בקר קצוץ עם  שום, צ'ילי, שאטה, כוסברה, לימון, בצל ירוק וסגול ושעועית ירוקה, המוגשת יחד עם ביצת  עין הפוכה ואורז מאודה. אלו הן מנות כשרות מקוריות וטעימות במיוחד.
 
שילוב משמעותי הנפוץ מאוד במטבח הבשרי הכשר הוא יין (בעיקר יין אדום), שלא רק  משדרג את טעם המנות, אלא גם הופך אותן ליוקרתיות פי כמה. ואכן, מרבית מסעדות השף הכשרות למהדרין כוללות בתפריט שלהן וריאציה כזו או  אחרת של מנת בשר ביין. בין התפריטים של המסעדות הכשרות בולטות כמה מנות,  ביניהן מנת ה"אסקלופ", המבוססת על חזה עוף במרינדה של יין ובזיליקום, המוגשת במסעדת 300 גרם במושב בצת. מנה נוספת עונה לשם "טורנדו רוסיני", והיא מוצעת במסעדת בן עמי. מנה זו כוללת בתוכה מגדל פטריות פורטבלו, מדליוני פילה וכבד אווז, ברוטב יין כמובן. מסעדת טורו בירושלים מאפשרת להזמין פילה בקר עם קרם בטטה, רוטב יין אדום, אספרגוס ובצלי שאלוט - שילוב מוצלח מאוד גם כן. 
דוגמה נוספת היא קפרצ'יו בשר - מנה האהובה מאוד על חובבי הבשר שבינינו, המגיעה כיום בשלל שילובים כשרים. במסעדת השף ווסט סייד במלון רויאל ביץ' בתל אביב, תוכלו להזמין קרפצ'יו בקר, עם חציל שחור, זרעי עגבניה, קרם שום ושומר פריך. מסעדת טופוקיה בנס ציונה מציעה קרפצ'יו סינטה בקר, בשמן זית ולימון, עם קונפי שום ופטריות פורטובלו. מנת קרפצ'יו כשרה מומלצת נוספת מוצעת במסעדת החצר הירושלמית: המנה כוללת בקר רוקט ברוטב איולי כמהין, עם בלסמי ופיסטוקים מסוכרים.
 
 

דגים

כמה מהמסעדות המובילות והאהובות בישראל הן מסעדות דגים, או לכל הפחות כאלה שמציעות מגוון רחב של מנות דגים. ברמת ההגדרה המאוד-מאוד בסיסית, דגים כשרים הם כאלה שיש עליהם סנפירים וקשקשים. שימו לב, עם זאת, שלכל דג יש סוגים שונים שלא בהכרח מקיימים את אותה דרגת כשרות. ואגב, לא כולם נותנים על כך את הדעת, אבל גם סושי יכול להיות כשר, כל עוד המנה מבוססת על דג כשר (אפילו נא), ואינה כוללת בתוכה אצות (מרבית האצות אינן כשרות) או פירות ים.
 
הגם שבעולם הקולינרי ידועים סוגים רבים של דגים שאינם כשרים, המסעדות בישראל נוטות להתבסס על אלה שכן מקיימים את התנאי הזה. דגי לוקוס, דניס, בורי, פורל, סלמון, קרפיון -  אלו הם רק חלק מהדגים הכשרים, האיכותיים והאהובים ביותר על הסועד הישראלי, כאשר לא קשה למצוא מנות איכותיות המוכנות באמצעותם. מסעדת ארנולדס בנתיב השיירה מציעה פילה סלמון נורבגי, אפוי ברוטב שום לימון ועשבי תיבול. מנת פילה סלמון נוספת אפשר למצוא בתפריט של מסעדת גל באגם במעלות תרשיחא - זהו פילה אפוי בתנור, המוגש עם סלסה ורודה ונבטוטים. מסעדת ליליות בתל אביב מאפשרת להזמין מנה מוצלחת במיוחד של דג דניס על לזניה של פלפלים, זיתי תאסוס, שעועית ירוקה ועגבניות שרי. עבור חובבי דג המוסר, מוצע פילה מוסר אפוי במעטפת עלי מנגולד, פלחי לימון ויין לבן במסעדת סעודה בגן עדן, מסעדה ציורית הממוקמת בצפת.
 
 

קינוחים

אבל לא רק מנות עיקריות כשרות תוכלו למצוא בקלות, אלא גם קינוחים כשרים נהדרים. דומה שאין צורך להכביר מילים על כך שהקינוחים אהובים מאוד על הישראלים באשר הם, שכן אין דרך טובה יותר לסיים ארוחה איכותית מאשר בקינוח מפתיע, עשיר ולרוב גם מתוק. שאלת הכשרות של הקינוחים מבוססת בעיקר על מועד האכילה שלהם, שעלול להיות בעייתי בהתחשב בעובדה שפעמים רבות אוכלים את הקינוח, ובו לא מעט אלמנטיים חלביים, לאחר מנות בשריות אלה או אחרות. הפתרון המתבקש, במצבים אלה, הוא קינוחי פרווה, שחלקם הגדול כולל בתוכו תחליפי שמנת או תחליפי חלב מגוונים. עוגות, פנקייקים, בלינצ'סים, קאפקייקס, עוגיות, מוס - כולם מגיעים בגרסאות פרווה, לעתים  איכותיות לא פחות מה"מקור". גם כאן, מגוון האפשרויות הוא רחב במיוחד, כיד הדמיון הטובה על השף או על הקונדיטור: סוגים שונים של חלב (סויה, אורז, אגוזים ועוד), שמן קוקוס, פירות אקזוטיים, פולי קקאו, שמנת צמחית ומרנג הם חלק מהתחליפים המעניינים יותר, המשמשים ליצירת קינוחים מופלאים.
 
מחפשים מנות קינוחים ספציפיות? החדשות הטובות הן שמסעדות השף הכשרות מציעות מספר קינוחים מומלצים במיוחד. אונו, המסעדה האיטלקית הכשרה של השף ניצן רז בתל אביב, מציעה מקפא ברולה מצוין, עם גנאש שוקולד לבן, תותים ואינגלייז פיסטוק. מסעדת הבשרים גשן, גם כן בתל אביב, מאפשרת להזמין פאדג' שוקולד איכותי, המגיע עם מרק מנגו וחתיכות פירות יער, מה שיוצר חגיגה עשירה של טעמים. התפריט של וינה סוקה הכשרה בהרצליה, כולל קינוח פרווה מצוין לחובבי השוקולד: ביצת שוקולד, בתוכה מוס שוקולד ולרונה ומחית פרלין, ובתחתית קראנץ' עם ציפוי גלייז קקאו. קינוח מומלץ אחר בולט  במסעדת בלו סקיי החלבית של השף מאיר אדוני - מרק קר מחלב קוקוס עם פירות קיץ, טפיוקה, סורבה מפירות יער וטרגון.
 
 
 

רעבים? למה אתם מחכים?

הסקירה שהובאה כאן, כמובן, היא תמציתית, ולא מתחילה אפילו לבטא את העושר של המטבחים הכשרים והכשרים למהדרין כיום. הנקודה החשובה היא שבאוכל, כמו באוכל, ביס אחד שווה הרבה יותר מאלף מילים. אנחנו ממליצים לכם בפה מלא למצוא את המסעדה הכשרה המתאימה ביותר לצרכים, למיקום, לטעם האישי ולתקציב שלכם. אחרי שתבחרו את המקום, תוכלו להשתמש בשירות הזמן שולחן, ולהבטיח לעצמכם חוויה קולינרית מהשורה הראשונה.  
 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא מסעדות גלאט כשר
האם המאמר עזר לך?