
תנורי זכוכית - סוגי התנורים הנפוצים, ולמה הם משמשים?
מוצרי הזכוכית היפהפיים והמעוצבים, המוצעים לשימושינו במגוון עצום של צורות וצבעים, עוברים תהליך ייצור קפדני, שמחייב דיוק מקסימאלי והכרות מצוינת עם החומר, עם מאפייניו ועם שיטות הטיפול בו בהתאם לייעודו. שלב שריפת הזכוכית הוא שלב מכריע בייצור המוצר, וגם כאן חשוב להשתמש בתנור המתאים לשריפת זכוכית, ולהכיר היטב את נתוניו הטכניים ואת אופן השימוש בו. תנורי זכוכית משמשים בעיקר לצורכי תעשייה, אך נדרשים גם בתחום האמנות. שוקלים לרכוש תנור לשריפת זכוכית? אלה הנתונים שכדאי להביא בחשבון
תנורים תעשייתיים מיוצרים כך שיותאמו בצורה הטובה ביותר לייעוד השימוש בהם. תנור שאינו מאפשר הגעה לטמפרטורות הנכונות (ומדובר בדרך כלל על טמפרטורות גבוהות במיוחד); תנור שתהליך החימום בו אינו תואם לתהליך הנדרש בייצור מוצרים מסוג מסוים; תנור שמידותיו אינן מתאימות למוצר הנדרש וכו', אינו יכול לספק מענה מתאים, ואין זה משנה עד כמה הוא איכותי. חשיבות התאמת התנור לצורכי המשתמש היא השיקול הראשון במעלה בבחירת תנור לשריפת זכוכית. כדי להבין מדוע, חשוב להבין קצת יותר על תהליך הייצור ועל שיטות השריפה של החומר.
קצת על חומר הגלם ועל תהליך השריפה
שיטות לשריפת זכוכית
ומהן הבעיות שעלולות להופיע בתהליך זה? אחת הבעיות, למשל, היא שוק תרמי, שמתרחש בשלב החימום המוקדם. הדרך לזהות את הבעיה היא הופעת סדקים. בעיה אחרת היא חימום לא אחיד, שמתרחש בשלב התהליך. התוצאה תהיה זכוכית שרופה מדי, או לא שרופה מספיק. הופעת בועות יכולה להופיע לפני תחילת ההליך, התוצאה בועות שנלכדו בין שכבות הזכוכית.
סוגי התנורים -
תהליך פיוזינג, שבו מתבצעת התכה לשם איחוד כמה זכוכיות או חלקי זכוכיות, מתבצע בתנור חימום, ולאחריו קירור לשם יצירת זכוכית אחת אחידה וקשיחה. התנור המתאים לתהליך זה הוא תנור שמחמם מהר, והוא משיג תוצאות קירור אידיאליות של עד 950C .
תנורי חיסום זכוכית
תנור זכוכית סטנדרטי כולל גופי חימום אינפרה אדום ובידוד תרמי, והוא קל להפעלה. בדרך כלל הוא עשוי נירוסטה וכולל חלק עליון מאוורר, הוא בעל מד טמפרטורה מדויק, ויש לו פתחי 'הצצה'. יש גם תנורים הכוללים מדף לקירור מהיר. בזכות גופי החימום העיליים שמעבירים חום באופן ישיר, אפקטיביות המוצר גבוהה. התנור שקט ואפשר לתכנתו לפעולות אוטומטיות.
תנורי קרמיקה
תנורי קרמיקה הם תנורים רב שימושיים, והם מיועדים לשריפת חימר, פורצלן, זכוכית או גלזורה. תנור זה מאופיין בהפקת חום גבוה בטמפרטורה של 1200-1000 מעלות צלזיוס. חום זה מבטיח ייבוש מלא של החומר, ויצירת חוזק ועמידות התוצרים.
שריפת זכוכית בתנור קרמי לעומת תנור זכוכית
בניגוד לדעה המוטעית והרווחת, אפשר להתיך זכוכית גם בתנור קרמי. ההבדל העיקרי בין שני סוגי התנורים הללו, הוא בכך שבתנור זכוכית החימום מתבצע בשכבה העליונה, ובתנור הקרמי החימום הוא במספר שכבות מצדי התנור. בתנור קרמי שיש בו בקרה ייחודית לשריפת זכוכית, אין חשש להתיך זכוכית. אם לאו, אל תיקחו סיכון.