כתבות בנושא משתלות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

עיצוב גינה יפה ופורחת, עובר דרך משתלה מוצלחת

אחד התענוגות הגדולים הוא לשבת בגינה הפרטית, וליהנות מן הצמחייה היפה ומן הפרחים הססגוניים המשובצים בה כאבני חן, ומעשירים אותה ביופי ובנוי. כדי להפוך גם את הגינה שלכם לפינת חמד נהדרת, כל שעליכם לעשות הוא לבקר במשתלה טובה, לבחור שתילים מתאימים ופרחי עונה בשלל צבעים ועל הדרך להצטייד בעצות מקצועיות חשובות לשתילה ולתחזוקת הגינה. לא מכירים את סוגי השתילים השונים? לא יודעים מהי גינה אורגנית? לא בטוחים איך מכינים את האדמה לשתילה? פנו למשתלה כנקודת התחלה

בכתבה זו:
תכנון הגינה - רגע לפני השתילה | כל סוגי השתילים במקום אחד | שתילים עונתיים - מתי? | שתילים רב עונתיים | עיצוב גינות אורגניות - סוגי צמחי תבלין | הכנת השטח לגינה האורגנית

אם אתם נהנים לעצב את הגינה הפרטית שלכם לבד, או שמאוד מתחשק לכם להעשיר אותה בצבע  עשיר, כל שעליכם לעשות הוא לגשת למשתלה המועדפת עליכם, ולהצטייד בשתילים ובפרחים המתאימים. ואולם, רכישת שתילים וצמחי גינה אינה כמו רכישת פריטי נוי בחנות. עליכם להגיע למשתלה לאחר שהכנתם "שיעורי בית" ובדקתם את המידות של השטחים המיועדים לשתילה, את סוג האדמה, את כיווני הגינה (צפון, דרום וכו'), את תנאי האקלים, את אפשרויות ההשקיה ועוד.  משתלה היא המקום הטוב ביותר לקבל בו את הייעוץ הנכון לבחירת השתילים המתאימים לגינה שלכם. כל משתלה ממוצעת מחזיקה במגוון רחב מאוד של שתילים, צמחים וגם צמחי תבלין.

תכנון הגינה - רגע לפני השתילה

לפני שאתם בוחרים משתלה, וקונים בה את הצמחים היפים שראיתם אצל השכנה, קחו בחשבון כמה  פרטים חשובים. הראשון שבהם הוא מיקום. חשבו היכן עדיף לכם לשתול צמחים מסוימים, והיכן יידרשו פתרונות מיוחדים (אין מספיק אור, אדמה לא טובה וכו'). אם אתם לא בטוחים, התייעצו עם אנשי המשתלה.
הפרמטר השני שאתם צריכים לחשוב עליו הוא תדירות השתילה. האם אתם מייעדים למקום שתילים עונתיים, או שתילים רב עונתיים? הפרמטר הבא הוא התחזוקה הנדרשת. קחו בחשבון ששתילים עונתיים ולא עונתיים מצריכים טיפול שכולל דישון, גיזום, עיצוב, השקיה וכו'. סוגי צמחים שונים דורשים טיפול ותחזוקה שונים, וכדאי לברר זאת לפני הרכישה. דישון של קומפוסט מבצעים פעם בשנה, לפני האביב, ואחרי כן, בקצב משתנה לפי הצורך המשתנה של כל צמח.

כל סוגי השתילים במקום אחד

שתילים נחלקים, בגדול, לשני סוגים: שתילים עונתיים ושתילים רב עונתיים. שתילים עונתיים הם  שתילים שיש לשתול בעונה מסוימת, והם יחזיקו מעמד רק בעונה אחת, שכן הם זקוקים לתנאי מזג אוויר מסוימים. לעומתם, שתילים שנתיים הם שתילים אשר מתאקלמים בכל מזג אוויר, ואשר יחזיקו מעמד לאורך כל השנה. אז בואו נכיר כמה מהם:
שתילים עונתיים -  עצי ארץ ישראל
כדאי לדעת כי שתילים של עצים ישראליים מתאימים לתנאי מזג האוויר הישראלי וגם לסוג הקרקע. הם אינם זקוקים להרבה מים, הריח שהם מפיצים מגונן עליהם מפני חרקים שיכולים להשמיד אותם  והשורשים שלהם מוטמעים בקלות בקרקע וגם מחדירים אליה אוויר. הם אמנם יפים גם כאשר הם  ללא פירות, אולם הם מניבים פירות בזמן קצוב ולפי העונה.
רימונים - עץ הרימון משמש הן לנוי הן להנבת פירות. הרימון ידוע בכך שהוא מעכב תאים סרטניים בזכות התכונות האנטי אוקסידנטליים שבפרי. חשוב שתדעו כי אפשר לשתול את העץ ברוב חודשי השנה, אך לא בחודשים דצמבר, ינואר ופברואר.
חרוב - החרוב ידוע בזכות הוויטמינים הרבים המצויים בו. אפשר לגדל חרוב רק בחודשים שבהם החורף מתון, והקיץ חם ויבש.
תפוזים - שתילי תפוזים אפשר לשתול בכל חודשי השנה, מלבד בחודשי החורף הקרים. (ינואר, פברואר, מרץ). שתילי התפוזים לא יחזיקו מעמד בתנאי קור קיצוניים.
לימונים - חשוב שהלימונים יהיו חשופים לשמש כדי שיבשילו. העונות המתאימות הן הקיץ והאביב.
מנגו - אם החלטתם לשתול מנגו בגינתכם, חשוב שתשתלו אותו בעונת האביב או בעונת הקיץ. אם אתם חיים במקום חם מאוד לאורך רוב חודשי השנה, כמו אילת או הבקעה, תוכלו לשתול אותו גם בעונת הסתיו.
אנונה - יש להימנע מלשתול את שתילי האנונה בחודשים ינואר, פברואר ומרץ, ומומלץ לשתול את האנונה בעונת האביב.

שתילים עונתיים - מתי?

חודש אוקטובר, הוא הזמן לתכנן ערוגות, וכן לשתול שתילים אשר ינביטו לכם פרחים יפהפיים. חשוב לשתול את שתילי החורף במקום שבו תהיה שמש, ועל אדמה שבה יש כמות מספקת של חומר אורגני. פריחתם של השתילים שתשתלו באוקטובר, תהיה צבעונית, ותתאים לטמפרטורת החורף. שתילים עונתיים של עונת החורף, יתחילו את מחזור חייהם בעונת הסתיו, ויסיימו אותו בעונת האביב או לקראת עונת הקיץ. עונת הסתיו היא העונה האידיאלית להתחלת השתילה, שכן האקלים נוח וקריר, אך לא יתר על מידה, והקליטה של השתילים נעשית בצורה הטובה ביותר. שתילי הפרחים המיועדים לחורף הם: לוע ארי, ממול מכלוא, מנתור מאפיר, קלרקיה, ציפורני חתול, חיננית, רקפת תרבותית, בכור האביב, סביון, נעלנית, טופח ריחני וכובע הנזיר.
שתילים עונתיים שמתאימים לעונת האביב והקיץ, שותלים באביב. להלן רשימה חלקית: אגרטון, גומפרנה, דליה, היפואסטס, וינקה, ורבנה, טגטס, טורניה, פורטולקה, פטוניה, ציניה, צלוזיה, קולאוס, קוסמוס.

שתילים רב עונתיים

שתילים עשבוניים פורחים לאורך כל השנה. הם כוללים מגוון רחב של צמחים, ומומלץ לשלבם בכל גינה. אפשר לשלב רב עונתיים עם פריחות כמו חרציות, גרמית אקלון, גיירדיה, כוכב ימי, ברכיקומה  מנוצה, מיני גזניה, סיגל קיסוסי ועוד. אם בא לכם משהו 'פרוע' יותר, תוכלו לבחור גאורה קיפחת, מיני מרוות, סנטולינה ננסית, ציפורן סיני, גבנון בן-אזוב ועוד. רב שנתיים נוספים, פורחים וחביבים: מיני ביצן, מיגרפיס, דרדר מאפיר, חמציץ וולקני, סביון מלבין, מיני לוטוס, אספרג וליסימכיה.
צמחים רב עונתיים נמוכים באזור עם שמש, יכולים להיות: חבלבל מאוריטני, אפטניה לבובה, סקיבולה שופעת, ויטידניה אוסטרלית, נציץ ועוד.

עיצוב גינות אורגניות - סוגי צמחי תבלין

בשנים האחרונות המודעות לבריאות ולמוצרים אורגניים עולה, ובהתאם לכך אפשר לראות שאנשים רבים מחליטים על רכישת סוגי שתילים במשתלות, המיועדים להקמת גינה אורגנית. יש שני סוגים של צמחים: צמחים אשר גדלים לאורך כל השנה - צמחים אלה אינם מצרכים מכם פעולות של עקירת הצמחים שנובלים מדי שנה, הכנת הקרקע מחדש ושתילתם של שתילים חדשים. כמו-כן, קחו בחשבון כי שתילים רב-שנתיים אינם מפריעים לאוכלוסיית החרקים שגדלים בקרקע. דוגמה לשתילים של צמחים הגדלים לאורך כל השנה הם: ארטישוק, כרוב ניצנים ועוד. הסוג השני הוא צמחים עונתיים - צמחים אלו גדלים לפי עונות השנה. דוגמאות לשתילים על פי עונות: חסה וכרוב גדלים רק בעונת החורף, ויש לשתול את השתילים שלהם כבר בסתיו. תירס, עגבניות ופלפל גדלים בעונת הקיץ, והשתילים שלהם צריכים להישתל כבר בעונת האביב. ואל נשכח את צמחי התבלין הריחניים, שהכרחיים בכל גינה אורגנית מכובדת. צמחים אורגניים משמשים הן לתיבול הן 'לתרופות סבתא', ומוסיפים הרבה טעם וריח לכל גינה. כמעט לכל צמח תבלין יש יותר מאפשרות שימוש אחת, וזה כל מה שנפלא בכך. רשימה חלקית ומומלצת של צמחים אורגניים: אורגנו, אזוביון, נענע, תימין, רשאד, חרדל, טרגון, מנטה, עירית, פטרוזיליה, פלפלת, רוזמרין ועוד.

הכנת השטח לגינה האורגנית

שתילה באדמה שהייתה חשופה זמן רב לשמש ולגשמים, מחייבת הכנה או שיקום מקדימים באמצעות דישון, וכדאי להתייעץ עם גנן או להתייעץ במשתלה בקשר למינון הדישון. יש לפרוש קרטונים על שטח האדמה שבו אתם מעוניינים לשתול את השתילים, ולהרטיבם. הניחו על הקרטונים שכבה של זבל אורגני רטוב, ועל הזבל האורגני הניחו קש רטוב.
פעולה מקדימה לשתילה, היא פינוי של הקש והזבל האורגני. יש לרכוש סכין חדה או דוקרן על מנת שתוכלו לחורר את הקרטון ששמתם על האדמה בעת הכנת השטח לשתילה. חוררו את הקרטון באמצעות הדוקרן, צרו חור ודרכו הכניסו את השתיל (השתיל מוכרח להיות מוקף באדמה לחה) פעולת השתילה תסתיים בהשקיה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist