
תכשיטי זהב או תכשיטי כסף: איך בוחרים, ומה חשוב לדעת
איך מבדילים בין סוגי הזהב השונים, איך נמנעים מזיופים, ואיך לשמור עליהם נוצצים ויפים? הכל במדריך התכשיטים שלפניכם
תכשיטים משדרגים כל הופעה, עוזרים לבטא סגנון ואמירה, מוסיפים חן, מסמלים יוקרה ותמיד נחשבים למתנה מושלמת. כיום, תכשיטי זהב וכסף זמינים יותר ומגוונים מאד, הנבדלים זה מזה באיכות, במשקל, במידת הטוהר שלהם, בצבע ועוד. לכל השאלות והתהיות בנוגע לתכשיטים, הכנו לכם ולכן מדריך מפורט כדי שתהיו הכי מעודכנים שאפשר.
אילו סוגי זהב קיימים בתכשיטים?
רבים טועים לחשוב שכאשר מדברים על קראט בהקשר של זהב, מתייחסים למשקל הזהב. אמנם זה נכון שמשקל הזהב משפיע על ערכו, ושככל שהתכשיט שוקל יותר כך הוא שווה יותר, אולם לחישוב הזה מכניסים גם את עניין מידת הטוהר והניקיון של הזהב.
זה בעצם מה שמסמל הקראט. הוא מציין את מידת דרגת הטוהר של המתכת שבתכשיט. רבים מתכשיטי הזהב משולבים עם מתכות אחרות - מה שמכונה "סגסוגת" - וככל שיש יותר זהב ופחות ממתכות אחרות בסגסוגת, כך ערכו של התכשיט עולה.
כאשר מדובר בזהב טהור, וכל התכשיט עשוי זהב, יצוין הקראט של התכשיט כ-24. ככל שיש פחות זהב, כך יפחת הקראט. מה שאומר שתכשיט זהב 24 קראט, הוא תכשיט זהב טהור, והיתר - 14 קראט, 18 קראט וכן הלאה - הם תכשיטים המשלבים זהב עם מתכות אחרות שאינן זהב.
כאמור, גם למשקל יש משמעות בקביעת ערכם של תכשיטי זהב. ככל שהתכשיט שוקל יותר, כך ערכו גבוה יותר, ולכך מתווסף הקראט. ככל שהמשקל עצמו של הזהב הטהור גדול יותר, כך גם ערך התכשיט עולה.
כיום תכשיטי הזהב נבדלים זה מזה גם בצבע. הזהב במצבו הטבעי הוא הזהב הצהוב, וכאשר הוא עובר תהליכי עיבוד שונים הוא משנה את צבעו. כיום אפשר למצוא תכשיטי זהב צבעוניים, כאשר תכשיטי זהב לבן הם פופולאריים ביותר. אמנם במבט ראשון הם דומים מאוד לתכשיטי כסף, אבל מביני עניין יודעים מיד את ההבדל בין תכשיטי כסף לתכשיטי זהב לבן.
בשורה התחתונה, כדי ליצור זהב לבן, מוסיפים לזהב הצהוב ציפוי סגסוגת מיוחד, רודיום, המספק לו מראה הדומה לצבע הכסף. לצד זהב לבן יש גם זהב אדום, זהב ירוק, זהב ורוד, זהב כחול ואפילו זהב שחור (ולא, אין הכוונה לנפט).
עוד עניין המבדיל ומגוון מאוד את תכשיטי הזהב, הוא אבני החן המשובצים בתכשיט, כאשר יהלומים הם כמובן היוקרתיים והשווים ביותר. יש מגוון עצום של אבני חן המשובצות בתכשיטים: יהלומים, אבני טופז, אבני אודם, אבני אמרלד, אבני ספיר, טורמלין, אמטיסט, גרנט, ירקן, טנזניט והרשימה עוד ארוכה.
אילו סוגי כסף קיימים בתכשיטים?
תכשיטי כסף גם הם יכולים להיות מקוריים, מעורבים או טהורים. בהקשר של תכשיטי כסף אין קראט, אולם יש מונחים אחרים המצביעים על איכותו ועל מידת טוהרו של תכשיט הכסף.
כסף 925 או כסף סטרלינג הוא כסף טהור עם אחוזים גבוהים מאוד של המתכת, בעוד ערכים נמוכים יותר מציינים כמות פחותה יותר.
הסתכלו על המספר שחרוט על תכשיט הכסף, והמירו אותו לאחוזים. אם רשום 925, זה אומר ש92.5% מהתכשיט עשוי מכסף. אם רשום 800, הסיקו כי מדובר ב80% כסף ואם רשום 835, אז מדובר ב83.5 אחוזי כסף בתכשיט.
ככל שיש יותר כסף, כך ערכו של התכשיט עולה. כך, יש למשל תכשיט כסף פיין. על כסף פיין מצוינות הספרות 999, שמשמען כי התכשיט מכיל 99.9 אחוזים של כסף.
יש חשיבות רבה גם להבדל בין תכשיטי כסף אמתיים לבין תכשיטי כסף מזויפים - אלה שרק מצופים בכסף או צבועים כסף – וערכם של המזויפים נמוך בהרבה. תכשיטי כסף מזויפים נראים נוצצים בהתחלה, אבל עם הזמן ציפוי הכסף מתקלף, והמתכת שמתחת נחשפת. הדרך הטובה ביותר לזהות תכשיט כסף אמתי היא לחפש הטבעה המציינת את אחוזי הכסף בתכשיט, אותה הטבעה של ספרות היא סימן היכר לכסף אמתי.
כיצד מתחזקים תכשיטי כסף?
אכן, כסף אמתי משחיר. עם הזמן, בשל חשיפתו של הכסף לאוויר או לחומצה, התכשיטים משחירים בהדרגה, ומאבדים מזוהרם. מי שמעוניין בכך, יכול לפעול כדי למנוע השחרה של התכשיטים, או פשוט לנקות אותם כשזה קורה.
כשרוכשים תכשיטי זהב יש לשלוט ברזי הקראט, המשקל, הצבעים ואבני החן. וכשרוכשים תכשיטי כסף יש לחפש הטבעה מקורית, להבין מה ערכו של התכשיט, לוודא שאיננו מזויף ויש לנקות אותו מדי פעם כי הוא נוטה להשחיר.