accessibility
Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא ייצור שמן מאכל - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מוסיפים שמן למחבת ? עובדות מעניינות על שמן לקראת חנוכה

חנוכה, חגם של המאכלים הטעימים והעמוסים בשמן, מתקרב. לרגל המאורע בדקנו מה מסתתר בפך המיוחד וחזרנו עם עובדות מעניינות

בכתבה זו:
מיתוס הבריאות בתחום השמן - באתם אוכל לטגן | בדיקת איכות השמן - מה מסתתר בפך? | שמן טוב | שמן כתרופת סבתא | כמה שמן זה יותר מידי שמן?
מה המשותף לסופגניות, לביבות, חנוכייה ולפך אחד שהספיק לשמונה ימים? התשובה, ולא צריך להיות חכם חנוכה כדי לדעת זאת, היא שמן. מעבר לטיגון מאכלים טעימים, מסתבר שהשמן משמש (ואף תורם) לנו במגוון דרכים. אז לפני שאתם פוטרים אותו כ"משמין ולא בריא", תרשו לנו להרחיב קצת על השחקן המרכזי במשוואה הקולינרית של חג האורים. 

מיתוס הבריאות בתחום השמן - באתם אוכל לטגן

בידיכם מחבת, בקבוק שמן ומצרכים להכנת אחד ממאכלי החג המסורתיים ואז מתחילות נקיפות המצפון ועולה החשש ממתקפת קלוריות. האם זה מוצדק? ובכן, זה תלוי. מצד אחד, ברור שטיגון מופרז בשמן הוא בעייתי (ולא רק עבור שומרי הדיאטה), שלשמן לא איכותי יש פוטנציאל להשפעה שלילית על בריאותנו וכן ידוע, שגם שהשמן טוב הוא עדיף פחות משם טוב. מכאן, שאפשר להבין את הדימוי הרע יחסית שהשמן רכש לעצמו.

מצד שני, לשמן בהחלט יש סגולות בריאותיות. שמן איכותי מכיל חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 9 המסייעות בהפחתת לחץ דם, מניעת מחלות דלקתיות, הקטנת הסיכויים לקרישי דם, העלאת הכולסטרול ה"טוב" והפחתת הכולסטרול ה"רע". בהתאם לכך, אפשר להבין מדוע ישנם מחקרים המצביעים על שמן כמסייע בהפחתת הסבירות לחלות במחלות כרונית, וכאלה המראים כיצד שמן מגביר את הסבירות לסבול מבעיות לב - המפתח הוא באיזון, תוך הימנעות ככל האפשר מטיגון עמוק.

שמן- לא מה שחשבתם
שמן מישהו? גם סגולות חיוביות

בדיקת איכות השמן - מה מסתתר בפך?

במשפט אחד - איכות השמן נמדדת לפי אחוז החומציות שבו. ככל שאחוז החומציות נמוך יותר, השמן איכותי יותר. כך לדוגמא, בשמן זית ישנו את הסוג האיכותי ביותר - "שמן כתית מעולה" (Extra Virgin), שרמת החומציות שלו לא עולה על 0.8% וישנו "שמן כתית" (Virgin), שנחשב גם כן איכותי, אך רמת החומציות שלו עשויה להגיע עד 2%. מידת החומציות של השמן יכולה להיבדק רק במעבדה, אך ניתן לבדוק את איכות השמן לפי הטעם, הארומה ומידת הצלילות שלו (כמובן שגם תחקירי "כלבוטק" יכולים לסייע). מכאן, חשוב לשים לב לניסיונות ההטעיה של חברות מסוימות המשווקות שמנים עם תיאורים מחמיאים כמו - "שמן איכותי", "שמן משובח" או "שמן טהור". אלו הם סופרלטיבים שלרוב לא מחזיקים מים, וכנראה גם לא שמן. את נורת האזהרה הגדולה ביותר צריך להדליק התיאור "שמן מזוכך", שאולי יוצר אסוציאציה של טוהר ואיכות אך למעשה מדובר בשמן שהתעפש ועבר הליך כימי שהופך אותו לא ראוי למאכל אדם.

שמן טוב

לאחר שביססנו מה הוא שמן טוב, עולה השאלה כיצד לשמור על טיבו לאורך זמן? לשמן הממוצע שני אויבים עיקריים: הראשון הוא אור, שמסביר מדוע בקבוקי השמן הם כהים יחסית. הוא גם יכול להסביר מדוע לקיחת שמן בבקבוק פלסטיק לפיקניק היא טעות. האויב השני הוא חום. לכן, חשוב לשמור את הבקבוקים במקום מוצל, בטמפרטורה של כעשרים מעלות ולהימנע משינויי טמפרטורה קיצוניים. אחסון במקום סגור מומלץ גם על רקע העובדה ששמן אינו מגיב טוב, בלשון המעטה, לחמצן. הקפידו על הכללים הללו ותגלו שהשמן שלכם יכול להישמר היטב לא רק לשמונה ימים – אלא גם לשנתיים.

שמן כתית מעולה
שמרו עליו והוא ישמור עליכם

שמן כתרופת סבתא

שמן ידוע כפתרון קסם להרבה מאד מצבים. עוד בתקופת המקרא, סבתות הפצירו בילדים ובנכדים שלהן להשתמש בשמן על מנת להתמודד עם כאבי גב, כאבי פרקים, כאבי ראש, קשקשים, אבנים בכליות, בעיות במתן השתן ואפילו בעיות פוריות. כיום, יש הנוהגים לטפטף לאוזנם טיפות שמן כדי להקטין כאבי אוזניים, לגרגר שמן זית כאמצעי להפחתת כאבי גרון, לעסות את השיער באמצעותו כדי להטביע את הכינים, לטפח את עור הפנים שלהם באמצעות מסכות שמן, להרגיע את העור לאחר ביקור ארוך בשמש ואף למרוח אותו כאמצעי להרחקת יתושים ומזיקים אחרים.

כמה שמן זה יותר מידי שמן?

בחג החנוכה אנחנו צורכים כמויות מסחריות של שמן, אך (למזלנו) חנוכה נמשך שמונה ימים בלבד. בחישוב שנתי, הישראלי הממוצע צורך כחצי ליטר שמן - כמות יפה, אך לא כזו המתקרבת לטופ העולמי. רק לשם השוואה, בספרד ובאיטליה צורך האזרח הממוצע עשרה ליטר שמן בשנה, כשבפסגה ניצבת בגאון יוון, שכנתנו מעבר לים, עם צריכה ממוצעת של לא פחות מ- 30 ליטר שמן בשנה לאזרח (כנראה שסלט יווני אוכלים עם הרבה שמן או שלא אוכלים בכלל). אז רגע לפני שאתם מוותרים על חגיגות החג, תרשו לעצמכם להתפנק קצת.

לסיכום, קשה לנו לתאר בישול ללא שמן. כמו הסבתות, כל בישול מתחיל בשמן. אך מלבד שמן לבישול כדאי לעשות בשמן שימושים אחרים בהתאם לסגולות שלו. אז בפעם הבאה שאתם רוכשים שמן בסופר - קודם שאלו את עצמכם למה אתם רוצים אותו.  

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_infoSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist