
יש הרבה דגים בים - אבל גם אותם צריך לדעת לבחור
מאת: יובל ניסני | פורסם: 08.06.16
כל הטיפים לבחירת הדג המושלם לארוחה הבאה שלכם
בכתבה זו:
כמה פעמים עמדתם מול ויטרינת הבשרים בסופר והתלבטתם איזה נתח לבחור? כמה פעמים שאלתם מה כדאי, הסתכלתם, בחנתם ובדקתם לעומק? עכשיו הפנו את השאלה לידידנו הדגים. נדמה שדווקא בעניין זה אנחנו נוטים להשקיע פחות. דגים, נציין כבר עכשיו, הם מהסחורות שחשוב יותר מכול לבדוק ולבחון אותם. לדגים בשר רגיש יותר והם רגישים מאוד לתנאי האחסון בהם הם מוחזקים. אז אם אתם מעוניינים בדג טוב, איכותי ועסיסי זה הזמן להתחיל ולבדוק.
דגים קפואים
דג קפוא ומעובד? הגידו 'שלום' למחצית ממשקלו. הדגים הקפואים והמעובדים מאבדים 50% ממשקלם לאחר שהם מפשירים וחשוב לזכור זאת. עדיף לרכוש דג טרי או דג קפוא ולא מעובד. מעדיפים בכל זאת לרכוש דג קפוא? בסדר גמור. בדקו שמדובר בדג שנוקה לפני ההקפאה. אחרת, לא מומלץ להתעסק א?תו. בנוסף, שימו לב לתאריך. על אריזות הדגים הקפואים נכתב בדרך כלל תאריך האריזה שלהם (כלומר התאריך שבו נשלחו אל החנות ממפעל הדגים). אם האריזה התבצעה לפני חודשיים ויותר, הימנעו מרכישת הדג. הוא ככל הנראה איבד את רוב טעמו ואת תכונותיו החשובות.
רק לי קר?
דגים טריים
במקרה של דגים טריים, הסיפור מורכב מעט יותר. ראשית, בדקו את עורו של הדג - דג טרי באמת יהיה מבריק מאוד ומכוסה במעט ריר. עיניו יהיו בולטות, זימיו אדומים והוא לא יהיה בעל ריח מובחן מדי. לעומת זאת, דג החשוד בחוסר טריות יפיק ריח חריף מאוד של דג, עיניו יהיו שקועות וזימיו אפורים. שקופות ומבריקות. לחיצה עם האצבע על עורו של הדג תהווה אינדיקציה חשובה נוספת לטריותו. אם העור רך מאוד, טריותו של הדג מוטלת בספק; אם הלחיצה שלכם מותירה סימן (שקע) בגופו של הדג, הדג בוודאות אינו טרי.
ככלל, עליכם לרכוש דג טרי שנראה כאילו זה עתה נשלף מהמים. אם הוא נראה 'עייף' מדי ולא יפה במיוחד, הוא כנראה לא טרי. כמו כן, מומלץ שלא להתפשר על דגים טריים מפולטים, שנארזו כבר ומחכים שתיקחו אותם. לרוב, אלו פילטים של דגים שכבר 'יושבים' בחנות זמן מה. התעקשו שיפלטו את הדג לנגד עיניכם, או לחלופין שאלו את המוכר מתי ביצע את הפילוט. טיפ חשוב נוסף נוגע לדגים הנמכרים ממכלי אחסון מלאים בקרח. אף ששיטת אחסון זו מוכרת וידועה, היא אינה מבשרת טובות: פעמים רבות, דגים אשר מאוחסנים בדרך זו 'תופסים' מחלות וחיידקים רבים. דגים טריים צריכים לשהות במקרר המכוון למעלה אחת עד ארבע מעלות.
אם מדובר במוכר דגים מקצועי ומיומן, מומלץ שהוא יבצע את ניקוי הדג. גם כך מדובר בפעולה לא נעימה במיוחד ואיש מקצוע שיודע את העבודה יעשה זאת טוב יותר, מהר יותר ובצורה בטיחותית יותר. ואם כבר במקצוענות עסקינן, רצוי לרכוש דגים רק מחנויות בפיקוח משרד הבריאות תוך עדיפות לחנויות המציעות דגים מנורבגיה לדוגמא ולא מסין.

המבין יבין.
ומה בנוגע לאחסון - כמה טיפים לדרך
• מומלץ לאחסן דגים במקרר למשך שלושה עד ארבעה ימים. מעבר לזה – הקפיאו אותם.
• אם אתם יודעים מראש שתקפיאו את הדגים - עשו זאת מיד לאחר הקנייה.
• ישנם דגים שנחשבים עדינים ורגישים יותר, אותם כדאי לאכול כבר ביום רכישתם.
• דגים המיועדים להקפאה יש לעטוף בניילון נצמד, ורק אז לאחסנם במקפיא.
• הקפאת דגים טובה עד חודש ימים, אך יש לקחת בחשבון שבתקופה זו מאבד הדג מטעמו ומאיכותו.
• מומלץ להפשיר את הדג בהדרגה, במקרר ובכל מקרה אין להפשירו במיקרוגל.
• כשעה לפני הבישול, ניתן להפשיר את הדג בטמפרטורת החדר כדי להאיץ את התהליך.

שמרו לו מקום במקרר.
בשורה התחתונה - רכשו דגים בסמוך להכנתם
המצב האופטימלי הוא רכישת דגים סמוך ככל האפשר למועד הכנתם. זכרו כי הדגים מאוחסנים היטב בחנות הדגים שלכם (אם מדובר בחנות מקצועית, כמובן), במיוחד כשמדובר בחנות עם הרבה קונים ותחלופה גדולה של סחורה. במקום 'לבצע את תפקידה' של החנות, עדיף שלא לאחסן את הדגים אצלכם לזמן ממושך ולרכוש אותם אפילו מספר שעות לפני ההכנה, אם הדבר אפשרי כמובן.