סוכה. כיצד עושים את זה לבד WhatsappFacebookTwitterShare

בניית סוכה – עשה זאת בעצמך

בניית סוכה היא אחת המצוות המאחדות בין משפחה, שכנים, הורים וילדים. מי שאוהבים את עולם ה-DIY, עשה זאת בעצמך, יודעים שאם אבות אבותינו בנו לעצמם סוכות במדבר, אין סיבה שלא תוכלו לבנות סוכה בעצמם.

בכתבה זו:
איך בונים סוכה | מה הן מידות סוכה כשרה? | איך לבנות סוכה לבד שלב אחרי שלב | סדר בניית סוכה | ברכה על בניית סוכה | מתי מתחילים לבנות סוכה? | האם מותר לבנות סוכה במרפסת? | מי יכול לבנות את הסוכה?  

חגי תשרי לפנינו, וביניהם גם חג סוכות, שבו המצווה החשובה ביותר היא כמובן בניית סוכה וישיבה בה. רבים בוחרים לקנות סוכה מוכנה, לאחסן אותה ובכל שנה להקים אותה מחדש. בניית סוכה היא אחת המצוות המאחדות בין משפחה, שכנים, הורים וילדים.

בניית סוכה? מי שאוהבים את עולם ה-DIY, עשה זאת בעצמך, יודעים שאין סיבה שלא תוכלו לבנות סוכה בעצמם.

איך בונים סוכה

על פי מצוות בניית סוכה, עיקר העניין הוא דווקא הישיבה בסוכה במשך כל ימי חג הסוכות, שמשמשת תחליף לבית, כלומר בסוכה אוכלים, שותים וישנים למשך שבעת ימי החג. ההלכות סביב בניית הסוכה הן מאוד ספציפיות, והן מפרטות את מאפייני הדפנות והסכך.

בניית סוכה. אל תשכחו את הקישוטים

מה הן מידות סוכה כשרה?

המשנה תיארה את מבנה הסוכה על פי אמות המידה הקדומות, טפח, שאורכה כרוחב ארבע אצבעות של אדם, ואמה שהיא אורכה של היד מהמפרק עד קצה האצבע הארוכה (האמה). קיימת מחלוקת על אורך הטפח לפי השיטות השונות של הגר״ח נאה או של חזון איש.

המשנה  קובעת את גודלה הזעיר ביותר של סוכה כשרה: גובהה עשרה טפחים, ולא יותר מעשרים אמה, רוחבה שבעה טפחים על שבעה טפחים. השיטות השונות קובעות מה הם מימדי הסוכה הזעירה במונחים של היום, כך שלשיטת רבי חיים נאה המידות הן 56*56 ס״מ רוחב ו-80 ס״מ לגובה, ולשיטת חזון איש המידות הן 69*69 ס״מ רוחב ומטר לגובה. 

אורכה ורוחבה המקסימליים של סוכה לא מוגבלים, אך גובהה המרבי מוגבל ל-10 מטרים על פי גר״א נאה ול-12 מטרים על פי חזון איש. המשנה קובעת כי לסוכה חייבות להיות שלוש דפנות יציבות ועמידות בפני רוח, חשוב להקפיד על כך במיוחד כאשר הדפנות עשויות בד. 

ומה לגבי הסכך?

הלכה נוספת קובעת שיש לבנות סוכה תחת כיפת השמיים, כאשר הסכך חייב להעניק לסוכה צל, באופן שבו ״צילתה מרובה מחמתה״ כלומר כך שהשטח המוצל על ידי הסכך גדול מהשטח המואר, שחשוף לכיפת השמיים.

לפי ההלכה, הסכך חייב להיות צומח מהאדמה, תלוש מן הקרקע ושאינו מקבל טומאה. אחד החומרים השכיחים לסכך בישראל הוא ענפי הדקל שעונים על כל דיני ההלכות שקובעים מה היא סוכה כשרה.

איך לבנות סוכה לבד שלב אחרי שלב

מאסתם בסוכה קנויה מהחנות? לבנות סוכה לא חייב להיות סיפור גדול ואפשר לבנות סוכה פשוטה בקלות. החומרים והכלים שתצטרכו קיימים בכל רשת או חנות עשה זאת בעצמך. רשימת ציוד לבניית סוכה: 

  • מברגה
  • פטיש
  • אקדח סיכות
  • ברגים
  • אזיקונים
  • קורות עץ – ניתן להשיג במחסן עצים. אלו יהוו את שלד הסוכה.
  • בד  - שיהווה מעטפת לסוכה 
  • סכך – יכול להיות ענפי דקל, קנים, קש או נצרים
  • קישוטים – חשוב לקשט את הסוכה, הכנת הקישוטים עצמם יכולה להיות פעילות נחמדה לילדים, שיתרמו את חלקם להקמה ובניית הסוכה.

סדר בניית סוכה

בניית סוכה עושים על פי הסדר שקבוע בהלכה: קודם בונים את הדפנות ואז מניחים את הסכך:

  1. חותכים או רוכשים את קורות העץ במידות הנכונות

    15 קורות העץ צריכות להיות באותו האורך שהוא בין 2-3 מטרים. 2 קורות נוספות יהיו באורך קצר יותר על מנת ליצור את פתח הדלת. למשל, אם רכשתם או חתכתם קורות באורך 2.20 מטר, שתי קורות נוספות יהיו באורך 1.20 מטר.
  1. בונים את בסיס הסוכה

    באמצעות 6 קורות עץ בונים שני מבנים בצורת ח׳ באמצעות הקורות שיהוו את בסיס הסוכה. שומרים על זווית של 90 מעלות ומבריגים 4 ברגים בכל חיבור. מוסיפים לכל אחד את קורת הבסיס בחלקה התחתון.
  1. מחברים קורת בסיס

    מחברים בין שני המבנים באמצעות קורת הבסיס נוספת וארוכה שתשב בחלקה התחתון של הסוכה. אם יש צורך, מחזקים את המבנה באמצעות קורות תמיכה, אחת באמצע כל פאה של הסוכה.
  1. יוצרים פתח כניסה

    מחברים את הקורות של פתח הדלת. קורה אחת ארוכה במאונך, ושתיים מאוזנות בחלק התחתון ובחלק העליון של המבנה.
  1. יוצרים דפנות לסוכה 

    באמצעות אקדח הסיכות מהדקים את בד המעטפת שיהווה את דפנות הסוכה, לכל קורה. בשימוש בבד או סדינים, על מנת שאלו ישבו כדפנות יציבות וקבועות ולא יתבדרו ברוח כפי שההלכה קבעה, יש מי שמניחים קרשים במאוזן לאורך הדופן עד לגובה של מטר, כאשר המרחק בין קרש לקרש הוא לא יותר משלושה טפחים (24 ס״מ).

    בצורה כזו, הקרשים עצמם יכולים להוות דפנות תקינות וכשרות ללא סדינים. 
  1. הנחת סוכך בהתאם להלכה

    על פי דיני ההלכה, יש להניח את הסכך רק לאחר בניית הדפנות. ההלכה קובעת גם כי ״אין להעמיד את הסכך בדבר המקבל טומאה שמא יבוא לסכך בו״, לכן את הסכך אין להניח על גבי קורות ברזל, צינורות ברז, פסי מתכת וכדומה, אלא רק על גבי קורות עץ.

    המחמירים יציינו שגם אין לחבר את הסכך לקורות העץ במסמרים. מי שרוצה לוודא שהסכך לא יעוף עם הרוח, יכול לקשור אותו בחוטי פשתן לא מעובדים או להניח על גביו קורות עץ גדולות, ואם ירצה להיות בטוח לקשור את קורות העץ האלו לסוכה בדברים פסולים כך שרק ״המעמיד של המעמיד״ אינו כשר לסכך. המעמיד של הסכך – הקורות הגדולות, ישארו כשרות.
  1. מכינים ותולים קישוטים

    אחרונים חביבים הם הקישוטים – זה הזמן לתלות את קישוטי הנייר שהילדים הכינו.

ברכה על בניית סוכה

אם זו הפעם הראשונה שבניתם סוכה מאפס, בטח אתם תוהים מה מברכים על בניית סוכה. ומי שבונה סוכה לעצמו יאמר: ״ברוך אשר קידשנו במצותיו וציוונו לעשות סוכה״. מי שבנה סוכה למען האחר יוסיף: ״לעשות לו סוכה לשמו״.

אם כי יש שיאמרו שבברכת ״שהחיינו״ שמברכים בליל חג הסוכות, מברכים גם על מעשה בניית הסוכה, ומי שבירך קודם לא יוכל לברך עליה בערב חג הסוכות.

שאלות ותשובות על בניית סוכה

מתי מתחילים לבנות סוכה?

המצווה היא להתחיל לבנות את הסוכה במוצאי יום כיפור.

האם מותר לבנות סוכה במרפסת?

מותר לבנות סוכה במרפסת כל עוד היא פתוחה אל כיפת השמיים – ללא עצים, ענפים ומבנים אחרים שחוסמים את כיפת השמיים.

מי יכול לבנות את הסוכה?  

באופן כללי, בניית סוכה מותרת לכולם: לילדים, נשים ואף גויים. את הסכך כדאי שיניח גבר ולא אישה או גוי, אך בעיקרון סוכה שנבנה על ידי אישה היא כשרה לכל דבר (לפי המנהג האשכנזי).

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist