חימום תת רצפתי WhatsappFacebookTwitterShare

חימום תת רצפתי - סוגים, עלויות והמלצות

חימום תת רצפתי לחורף נעים בכל הבית – כל הסוגים, היתרונות, החסרונות והעלויות של מערכת החימום היעילה ביותר בשוק.

בכתבה זו:
איך עובד חימום תת רצפתי? | מערכות חימום תת רצפתי | חימום תת רצפתי חשמלי | חימום תת רצפתי על בסיס מים | חימום תת רצפתי על בסיס גז | מתקיני מערכות חימום מומלצים | כמה עולה התקנת חימום תת רצפתי? | איך לבחור חימום תת רצפתי?

חימום תת רצפתי היא מערכת שבאמצעותה מחממים את הבית, המורכבת ממערך של גופי חימום הפועלים על חשמל או על צינורות מים. מערכת כזו נמצאת תחת הריצוף, קרוב כמה שאפשר, ומתחתיה תימצא שכבת בידוד תרמי שתתרום לחום לעלות כלפי מעלה. מערכת חימום כזו, הפרושה בחדרי הבית, מייצרת חימום נעים ואחיד בכל חדר ויש לה יתרונות רבים.

מערכת חימום תת רצפתי נפוצה מאוד באירופה ולאחרונה, יותר ויותר ישראלים מחפשים דרך יעילה ובטוחה יותר לחמם את הבית בחורף. לפתרונות החימום המקובלים בארץ יש חסרונות רבים, בין אם זה המזגן, שאופציית החימום שלו נוטה לייבש את האוויר בחדר ולגרום לכאבי ראש ומיגרנות ובין אם זה תנור הסלילים, שבקרבת ילדים עלול להיות מסוכן ובכלל.

איך עובד חימום תת רצפתי?

חימום תת רצפתי מחמם את הבית באמצעות צינורות מים רותחים או גופי חימום הפועלים על חשמל, אותם מניחים לפני שמרצפים את הבית. חימום תת רצפתי הוא יעיל במיוחד מאחר שהוא עושה שימוש בתכונה הטבעית של חום, לעלות כלפי מעלה. החום שעובר בצנרת או בגופי החימום קורן אל הרצפה, שקורנת חום כלפי מעלה אל חלל הבית.

לחימום תת רצפתי הרבה יתרונות, ובין היתר היכולת של חימום תת רצפתי לחמם את הבית היא כפולה: חימום תת רצפתי מחמם את האוויר בסביבת הבית, ובו זמנית מקרין חום באמצעות הרצפה. יעילות החימום של מערכות תת רצפתיות היא גבוהה במיוחד ויוצרת נוחות תרמית.

מאחר שתחושת החום שמייצרת מערכת תת רצפתית מוקרנת מרצפה אל החדר ומתפשטת באוויר, מרבית שטחו של הבית מחומם וכך הטמפרטורה נשארת יציבה. המערכת אינה רגישה להפסקות בפעולתה, למשל במקרה של נפילת חשמל פתאומית וכך החום שהיא מקרינה אינו נעלם בפתאומיות אלא ממשיך לשבת באוויר הבית.

חימום תת רצפתי

יתרון נוסף של חימום תת רצפתי הוא אסתטיקה. ואכן, מבין שאר מערכות החימום לבית, חימום תת רצפתי היא המערכת האסתטית ביותר, מאחר שהיא חבויה ברצפה, לא תופסת מקום ואין לה נוכחות בחדר מלבד החום שהיא מפיקה.

חיסרון עיקרי של כלל מערכות חימום תת רצפתי הוא שאם רצים להתקין מערכת כזו, ניתן להתקין אותה רק לפני שמתקינים ריצוף, כלומר – במהלך בנייה של בית, לפני הנחת הריצוף, או כשמחליפים ריצוף ישן בחדש. חשוב שבעת תהליך ההתקנה תיושם גם שכבה מבודדת תחת המערכת, שתמנע מהחום שמפיקה המערכת לברוח אל הקומה התחתונה או אל הקרקע.

מערכות חימום תת רצפתי

ישנם שלושה סוגים עיקריים של חימום תת רצפתי: חימום תת רצפתי חשמלי, חימום תת רצפתי על בסיס מים,  וחימום תת רצפתי על בסיס גז. ההבדל העיקרי בין שלושת המערכות הוא האופן שבו נוצר החום, אם באמצעות גופי חימום חשמליים שמתחממים, או באמצעות גוף חימום שמחמם את המים שעוברים בצינורות תחת הרצפה, או מערכת הסקה מבוססת על גז שמחממת מים גם כן.

חימום תת רצפתי חשמלי

מערכת חימום תת רצפתי חשמלי מורכבת מגופי חימום חשמליים. הטמפרטורה בחדר נקבעת על ידי תרמוסטט שמנתק את הזרם החשמלי לגופי החימום כאשר הטמפרטורה הרצויה שוררת בחדר, או מחבר אותם לזרם החשמלי כאשר הטמפרטורה יורדת.

עלות ההפעלה של חימום תת רצפתי חשמלי היא יחסית גבוהה לשאר סוגי מערכות חימום תת רצפתי, מאחר וצריכת החשמל של גופי החימום היא גבוהה.

עלות הפעלה של חימום תת רצפתי חשמלי יכולה להגיע עד ל-1,700 ש״ח בחודש לשטח של 100 מ״ר.

עלות ההפעלה מתאזנת עם עלות ההתקנה של חימום תת רצפתי, שהיא זולה יותר מאשר התקנה של מערכת דומה המבוססת על מים. גופי החימום הם מה שנקרא ״חוטי התנגדות״ ואותם מתקינים בצורות שונות, לעיתים הם מגיעים מושחלים לאריג או מוצמדים לרשת בצורה סדורה שניתן לפרוש בקלות.

מחירי ההתקנה של חימום תת רצפתי חשמלי נעים בין 120 ל-180 ש״ח למ״ר.

היתרון של מערכת החשמל על פני מערכת המים, הוא שאין צורך במתקן חימום חיצוני – החימום מתבצע ישירות באמצעות זרם חשמלי. כמו כן, פיזור החום הוא תמיד אחיד, מאחר וניתן להניח את כבלי החשמל בצפיפות יחסית, ולמנוע אזורים קרים, בניגוד לצינורות המים שהם פחות גמישים ולכן לא ניתן להניח אותם על כל שטח בצורה אחידה.

החיסרון של מערכת חימום חשמלית הוא הקרינה שהיא פולטת באמצעות שדה מגנטי חשמלי שנוצר בין הכבלים של המערכת, אליהם זורם חשמל באופן קבוע כחלק מפעולת החימום. כיום, ישנן דרכים לצמצם את פליטת הקרינה במהלך ההתקנה וישנה רגולציה על רמות הקרינה המותרות, אך חשוב לקחת בחשבון את הבעיה הזו כאשר בוחרים סוג של חימום תת רצפתי.

חימום תת רצפתי על בסיס מים

במערכת חימום תת רצפתי על מים, צינורות מים מותקנים מתחת לריצוף, בהם זורמים מים שעוברים חימום מקדים. החום שמפיקים המים החמים מוקרן גם מצינורות הנחושת או האלומיניום, שהם מספיק דקים ומוליכים על מנת שהחום יוקרן גם כלפי מעלה אל הריצוף והבית.

את המים ניתן לחמם באמצעות מספר דרכים: גז, דוד חשמלי, משאבת חום, או באמצעות אנרגיה סולרית, כלומר באמצעות דוד שמש, מה שמאפשר להשתמש באנרגיה טבעית שהשמש מפיקה ולא להסתמך על חשמל או גז.

עלות הרכישה הראשונית של חימום תת רצפתי באמצעות צינורות מים היא די יקרה, ולא רק זאת גם ההתקנה של המערכת כולה היא גבוהה יותר מעלות ההתקנה של המערכת החשמלית. הסיבה לכך היא שיש לבנות מאפס תשתית של צנרת סגורה, שבה יש כמה שכבות של צנרת שיאפשרו זרימה אחידה של המים מבלי שיהיה חשש של נזילות או פיצוצים.

הצנרת ששייכת למערכת תת רצפתית היא כזו שאין אליה גישה, בניגוד לצנרת מי רחצה, למשל, ולכן היא חייבת להיות יעילה וחסינה לבעיות של בלאי ושימוש – אטימות לחמצן, עמידות בפני טמפרטורות גבוהות ולחצי מים וכו׳. מסיבות אלו, צנרת בחימום תת רצפתי על בסיס מים היא יקרה במיוחד.

עלויות ומחירי התקנה והפעלה משתנים מבית לבית, משימוש לשימוש, אך ניתן להעריך בממוצע:

עלות ההתקנה של חימום תת רצפתי על בסיס מים תעלה בממוצע בין 250 ל–350 ש״ח למ״ר.

עלות הפעלת מערכת חימום תת רצפתי על בסיס מים לשטח של 100 מ״ר תהיה כ-400 ש״ח בממוצע.

חימום תת רצפתי על בסיס גז

במערכת חימום תת רצפתי על בסיס גז, עקרון הפעולה דומה מאוד לזה של מערכת מבוססת מים. גם במערכת זו ישנם מים שזורמים בצנרת המותקנת תחת הריצוף של הבית. עקרון הפעולה של המערכת משתנה באמצעי החימום. חימום המים מתרחש באמצעות תנור הסקה שפועל על גז.

עלות רכישה והתקנה של מערכת חימום תת רצפתי על בסיס גז עולה בין 19,000 ש״ח ל-23,000 ש"ח.

עלות ההפעלה של מערכת חימום תת רצפתי על בסיס גז תעלה בין 900 ל–1,200 ש״ח בחודש, בהתאם לשימוש ולהסכם עם חברת הגז.

מתקיני מערכות חימום מומלצים

אם קראתם עד כה והשתכנעתם ביתרונות של מערכת חימום תת רצפתי, כדאי שתמצאו מבין מתקיני מערכות חימום מומלצים את האחד שלכם – מתקין אמין שיוכל להמליץ לכם על המערכת הנכונה לבית ולצרכים שלכם בהתאם לתנאי השטח, לתהליך הבנייה או עם החלפת הרצפות. חשוב לזכור כי התקנת מערכת חימום תת רצפתי יכולה להתבצע רק לפני הנחת ריצוף, ולכן אם אתם בתהליך בניית בית החלומות שלכם, אולי כדאי שתכניסו לתכניות גם את התקנת מערכת ההסקה האסתטית והיעילה ביותר בשוק.

שאלות ותשובות על חימום תת רצפתי

כמה עולה התקנת חימום תת רצפתי?

מחיר התקנת חימום תת רצפתי משתנה בהתאם לסוג המערכת שתבחרו: מים, חשמל או גז. ניתן להעריך כי מחירי ההתקנה של חימום תת רצפתי נעים בין 120 ל–350 לכל מ״ר.

איך לבחור חימום תת רצפתי?

היתרונות של כל סוגי מערכות חימום תת רצפתי די דומים, אפקט החימום שהן משיגות אחיד ביעילותו. ההבדל העיקרי הוא במחירי הרכישה, ההתקנה וההפעלה של כל אחת מהמערכות: מים, חשמל וגז. למשל, מערכת מבוססת חשמל היא זולה להתקנה משמעותית ממערכת על בסיס מים, אך בעת ההפעלה, עלות החשמל יכולה להגיע מעל ל-1,500 ש״ח בחודש, בעוד שעלות המים מסתכמת בכמה מאות שקלים לחודש. לכן, חשוב להבין שהמחיר ההתחלתי לא קובע את המשך הדרך, ולבחור בהתאם. 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist