
ייבוש תת רצפתי – השיטה לייבוש מים מתחת לרצפה
ייבוש תת רצפתי – מה צריך לדעת על השיטה להתמודדות עם נזילות מתחת לרצפה בבית, כולל מחירים, שלבי הייבוש והטיפים החשובים
אחת הבעיות בעולם השרברבות, הצנרות והנזילות, היא מים שכלואים תחת ריצוף. בעיה מסוג זה גורמת למספר נזקים לבית: נזק לריצוף, נזק לפאנלים, רטיבות בקיר, עובש ואף רטיבות בתקרה של השכנים. אז מה עושים כדי להימנע מאי נעימות עם השכנים? אחת השיטות החדישות בתחום היא ייבוש תת רצפתי שמאפשרת לייבש את המים הכלואים תחת הרצפה ללא הרס. איך עושים את זה? מהן העלויות? כל היתרונות וכל החסרונות, במאמר שלפניכם.
מתי צריך ייבוש תת רצפתי?
רטיבות מתחת לריצוף היא למעשה מים שכלואים מתחת לריצוף ולפאנלים בבית, בחצר או במרפסת, והיא יכולה להיגרם מכמה סיבות: ליקויי איטום ובעיות בצנרת: פיצוץ בצנרת סמויה, הצפה ואף סתימה בצנרת הביוב:
ליקויי איטום – בחדרי אמבטיה ורחצה, מים שמצטברים על גבי הרצפה מחלחלים מבעד לרובה - אותם חריצים שבין המרצפות. השימוש בחדר הרחצה הוא יומיומי ועקבי, ולכן המים שמחלחלים מטה לא מספיקים להתייבש ותנאי הלחות בחדר לא מאפשרים ייבוש באמצעות האוויר.
בעיות צנרת – במקרה של פיצוץ צינור אספקת מים, מי הנזילה נכלאים תחת הריצוף. גם במקרה של סתימה בביוב, מי הביוב ״בורחים״ מהצנרת, גורמים להצפה ומצטברים מתחת לריצוף.
רטיבות תת רצפתית – כל הנזקים והסכנות
לא משנה מהו הגורם לרטיבות תת רצפתית, מים שנכלאים מתחת לריצוף לא יכולים להתנקז, להתאדות ולהתייבש כפי שניתן היה אילו היו חשופים לאוויר. מה הם הנזקים?
רטיבות קפילארית - המים הכלואים האלה, בתופעה מעניינת שנקראת קפילריות, או "נימיות" בעברית, מוצאים את דרכם בנקיקים ובנימים הצרים ועד לקירות, שם הם ״מטפסים״ מעלה בקיר, בניגוד לכוח המשיכה וגורמים לבעיות רטיבות, לכתמים ולעובש.
נזק לרצפת פרקט – הם עלולים לנפח את הרצפה ולגרום לנזק בלתי הפיך לעץ.
פאנלים – מים כלואים פוגעים קודם כל בפאנלים מאחר שהם נוטים להצטבר בחיבור שבין הקיר לרצפה.
איך נזהה רטיבות מתחת לרצפה?
חשבון מים מנופח – אחד הסימנים לנזילה באשר היא הוא חשבון מים מנופח. ייתכן שאחד מצינורות אספקת המים התפוצץ או נסדק, ובאופן קבוע מים ״בורחים״ החוצה מהצינור ומתבזבזים ללא שימוש. ייתכן מאוד שהנזילה הזו מתרחשת דווקא מתחת לריצוף ומצטברת שם.
רטיבות קפילארית – הסימן העיקרי, שהוא דגל אזהרה אדום וגדול, הוא רטיבות קפילרית שתראה ככתם רטיבות בחלקו התחתון של הקיר. אם תעקבו אחרי גידולו תגלו כי הוא מטפס כלפי מעלה ומתפשט על גבי הקיר מעל הפאנלים. אלה הם המים הכלואים שמוצאים את דרכם מתחת לריצוף ואל הפאנלים, נספגים ומטפסים במעלה הקיר.
רטיבות בתקרה של השכנים מלמטה – אם דפק על דלתכם השכן מלמטה בטענה שהוא גילה כתם רטיבות על התקרה, זהו עוד סימן למים כלואים. במיוחד אם החדר שמעל לכתם הרטיבות הוא חדר הרחצה או האמבטיה שלכם, שתחתו יכולה לעבור צנרת מים או ביוב שהתפוצצה.
איך מייבשים רטיבות מתחת לרצפה? שלב אחרי שלב
רטיבות ברצפה היא לא משהו שכדאי להתעלם ממנו, אך היא יחסית פשוטה לטיפול. אם בעבר הפתרון היה לפתוח את הריצוף במקומות אסטרטגיים, לאחר איתור הנזילה ולחכות לייבוש של המים, אז כיום יש פתרון אחר והוא ייבוש תת רצפתי, המאפשר לייבש את המים הכלואים ללא הרס באמצעות מספר מועט של קידוחים אסטרטגיים במרצפות נסתרות, בחריצים ביניהם ושאיבה וייבוש של המים עם המכשור המיועד לשם כך.
שלב ראשון: איתור מקור הרטיבות, הנזילה והמים - לפני שפונים לקידוחים, חשוב לאתר את מקור הרטיבות על מנת להתמקד באזור המיידי שלו, ועל ידי כך לבצע קידוח אסטרטגי ושאיבה אפקטיבית. את איתור הנזילה יבצע מומחה, באמצעות המכשור הנכון: מצלמה תרמית, חיישן גז או חיישן אקוסטי. לרוב, אם הנזילה היא בפנים הבית, תהיה זו מצלמה תרמית שמסוגלת לזהות הצטברות של מים באמצעות הבדלי טמפרטורות.
שלב שני: תיקון הצנרת או איטום מחדש – לאחר שהתגלה הצינור שהתפוצץ או ליקוי האיטום, יכול האינסטלטור לתקן את הפגם ולמנוע רטיבויות בעתיד. ישנן מספר שיטות לתיקון הצנרת או איטום הריצוף מחדש שאינן פולשניות ולא דורשות הרס.
שלב ביניים: בדיקת לחות – במקרים מסוימים, מי שעוסק בייבוש מקצועי יבצע בדיקת לחות של החומר שנמצא מתחת לריצוף - החול או החצץ. חשוב לבדוק את אחוזי הלחות על מנת לבחור בשיטת הייבוש. בחול, אחוזי הלחות המומלצים הם 6% ובחצץ הם 3%. במקרה שאחוזי הלחות גבוהים מדי, יהיה צורך לבצע ייבוש יסודי במיוחד שיתבצע על ידי שאיבת המים ואז ייבוש באמצעות מפוח מיוחד שמפזר חום.
שלב אחרון: ייבוש תת רצפתי
קידוח חור במרצפות – על מנת לשאוב את המים ולייבש, יש צורך להגיע לאזור שמתחת לריצוף. זאת עושים באמצעות קידוח חורים בקוטר של 50 מ״מ במספר אריחים בריצוף, בין 2 ל-6 אריחים בהתאם להתפשטות הנזילה.
חיבור צינורות – לקידוחים מחברים שני צינורות, אחד פועל בפעולת יניקה לשאיבת המים והשני פועל כמפוח שמפזר חום ומייבש את החול או החצץ.
ייבוש למשך תקופת זמן – פעולת הייבוש אינה מסתיימת ביום העבודה של בעל המקצוע. למעשה, תישארו בחברת מכונת הייבוש והצינורות למשך תקופה של בין שבוע ועד חמישה שבועות, בהתאם לסוג המילוי שנמצא תחת הריצוף.
מילוי חול הוא קצת בעייתי יותר. חול בשילוב חיים בבית נהפך למעין בוץ דחוס, לכן ייבושו עלול לארוך יותר זמן ולהתארך עד חמישה שבועות. ייבוש חצץ הוא פשוט יותר ויכול להימשך בין שבוע לשלושה שבועות.
מחירים ייבוש תת רצפתי
מחיר ייבוש תת רצפתי נע בין 80 ש״ח ל-150 ש״ח למ״ר ומשתנה בהתאם לסוג המצע שתחת הריצוף – חול או חצץ ואחוזי הרטיבות שכמובן, ככל שהרטיבות התפשטה יהיו יותר גדולים. המחיר משתנה גם בהתאם למשך זמן הייבוש הכולל שאם יהיה חריג מעל הממוצע, עלול להעלות את מחיר העבודה גם כן.
המחיר אינו כולל את איתור הנזילה ותיקון הצנרת או איטום מחדש, שעלולים להוסיף בין 1,000 ל-3,000 ש״ח למחיר הכולל של הטיפול בבעיה.
ייבוש תת רצפתי המלצות וטיפים
מכונה חדישה עם משתיק קול – מה שטוב בטכנולוגיה של ימינו הם החידושים המהירים בכל תחום, גם זה הנישתי ביותר. אחד החידושים בתחום הייבוש התת רצפתי הוא מכונות ייבוש ושאיבה עם משתיק קול, שגורמות לשהות לצד המכונה בזמן תקופת הייבוש, שכאמור עלולה לארוך שבועות, להיעשות הרבה יותר סבילה. המכונות החדישות הללו מתוכננות כך שפעולות השאיבה, פינוי המים והייבוש הן אוטומטיות לגמרי ולכן אין צורך להיבהל מהמחשבה על שינה לצד המכונה.
אסטרטגיית קידוח – שימו לב, במיוחד במקרים שבהם הריצוף בבית הוא ישן ואין לכם אריחים ספייר, כדאי לבקש מבעל המקצוע לקדוח במיקומים שלאחר מכן ניתן להסתיר כמו מתחת למקרר, לארון או בחדר השירות. כך, כשתחליפו את האריחים הבודדים לכאלה יוצאי דופן, הם לא יבלטו בשטח.
חידוש הרובה במקלחת – אחת הדרכים להימנע מרטיבות תת רצפתית היא לדאוג לאיטום ראוי של חדר האמבטיה ובמיוחד למילוי הרובה שבין חריצי המרצפות, שימנע ממים לחלחל מטה ולגרום לרטיבות בעייתית שתתפשט לקירות ותיהפך לעובש.
איזה בעל מקצוע מייבש רטיבות מתחת לריצוף?
לרוב, מומחים באיתור נזילות ומפגעים יעסקו גם בתחום הייבוש התת רצפתי, ברטיבות קפילארית ובמים כלואים. בעל מקצוע כזה יוכל לתת לכם מענה לכל השלבים בטיפול במים תת רצפתיים: איתור הנזילה או ליקוי האיטום, תיקון הצנרת ואיטום מחדש וכן ייבוש תת רצפתי אפקטיבי ויעיל עם כמה שפחות הרס לריצוף על ידי קידוחים אסטרטגיים.
שאלות ותשובות על נפוצות על ייבוש תת רצפתי
מה זה ייבוש תת רצפתי?
ייבוש תת רצפתי היא שיטה להתמודדות עם מים כלואים מתחת לרצפה בבית עקב נזילה, פיצוץ או הצפה של הצנרת. במהלך ייבוש תת רצפתי מבצעים מעט קידוחים בריצוף על מנת לשאוב את המים שהצטברו ולייבש את מצע החול או החצץ שמתחת לריצוף.
רטיבות בקיר למטה - מה עושים?
קודם כל מזמינים בעל מקצוע לאיתור נזילות שיאתר את הגורם לרטיבות בקיר. לרוב, רטיבות בחלק התחתון של הקיר תצביע על רטיבות תת רצפתית.
כמה זמן לוקח ייבוש תת רצפתי?
ייבוש תת רצפתי אורך בין שבוע לחמישה שבועות בהתאם למידת ההתפשטות של הנזילה וסוג המצע שמתחת לריצוף. מצע חול יקשה על תהליך הייבוש ויאריך אותו עד לחמישה שבועות בעוד שמצע חצץ יתייבש גם תוך שלושה שבועות.