רטיבות קפילארית. נזק לרצפה וקירות WhatsappFacebookTwitterShare

רטיבות קפילארית – כל מה שצריך לדעת על התופעה שמזיקה לבית

רטיבות קפילארית – כל מה שצריך לדעת על תופעת הרטיבות שמופיעה בחלק התחתון של הקיר בבית – איך לזהות, איך לטפל ומה הם הנזקים?

בכתבה זו:
מהי רטיבות קפילארית ואיך תזהו אותה בבית? | הגורמים לרטיבות קפילארית | נזקי רטיבות קפילארית | נזק לריצוף - מים שמחלחלים תחת ריצוף עלולים ממש להרים את הבלטות, רטיבות שכזו במיוחד בעייתית בבתים שבהם ישנה רצפת פרקט, מים עומדים עלולים לנפח את העץ ולגרום לנזק בלתי הפיך. | נזק לפאנלים – הפאנלים עומדים ממש בחיבור שבין הריצוף לקיר, ולכן הם קורבן עיקרי של רטיבות קפילארית שפוגמת בחיבור של הפאנל לקיר. | קיר מנופח, ספוגי ומתקלף – כל רטיבות בקיר תחליש אותו ותגרום למראה ספוגי, לקילופים ולהתנפחות. | כתמי רטיבות ועובש – כתמי רטיבות נראים ככתמים כהים בכמה גוונים מצבע הקיר, אך כתמי עובש הם ממש נקודות שחורות או חומות שמעידות כי על הקיר הלח התפתחה מושבה של פטריית העובש, שמסוכנת לבריאות מי שסובלים ממחלות נשימה, פעוטות וקשישים. | איך מטפלים ברטיבות קפילארית? | כמה עולה איטום? | עלויות השירות - רטיבות קפילארית | מומחים באיתור נזילות | שאלות ותשובות על נפוצות על רטיבות קפילארית

אחד ממפגעי הרטיבות בבית נקרא רטיבות קפילארית. זה אולי נשמע כמו שם של מחלה מסתורית, אבל קפילאריות היא בכלל תופעה פיזיקלית מרתקת שאפשר למצוא מופעים שלה בטבע, ובמיוחד בצמחים, אך אם היא תתגלה אצלכם בבית, היא תעיד על בעיית ניקוז, על בעיית איטום או על בעיה בצנרת שכדאי לתקן ממש מהר. אז מה זה בכלל קפילאריות? איך מזהים רטיבות כזו בבית? איך מטפלים ואיך מונעים? הכל בכתבה הבאה.

מהי רטיבות קפילארית ואיך תזהו אותה בבית?

קפילאריות או נימיות בעברית היא היכולת של נוזל לזרום במעלה אזור צר, כמו צינור, בניגוד לכוח המשיכה. ההסבר לתופעה הוא המשיכה של מולקולות הנוזל לדפנות הצינור, שנמשכות כלפי מעלה. אפשר לראות תופעה זו בטבע כאשר שורשים מושכים את מי ההשקיה כלפי מעלה עד לצמרת העץ או הצמח.  

מה הקשר לרטיבות בבית? לעתים רטיבות בקירות הבית יכולה להופיע בחלקם התחתון. ההסבר לכך הוא מים שנלכדו מתחת לרצפות הבית ללא אפשרות ניקוז או אידוי, והם מוצאים את דרכם ומחלחלים בחללים ובנימים (ומכאן השם נימיות) הצרים במעלה הקיר. כך, מצטברת לחות ורטיבות על גבי הקיר, שיכולה לטפס עשרות מטרים כלפי מעלה.

הגורמים לרטיבות קפילארית

אם אחד הקירות בבית החל לפתח רטיבות שמקורה בחלק התחתון ואתם מזהים כי היא מטפסת כלפי מעלה, זו כנראה בוודאות רטיבות קפילארית. הגורמים לרטיבות קפילארית:

איטום לקוי – בעיקר בקומות קרקע ובמרפסות, ייתכן שאיטום לא נכון של השכבות שמתחת לרצפות, יגרום לכך שבקומות קרקע מים יעלו מהאדמה ויחלחלו במעלה הנימים על גבי הקיר הפנימי בבית. במרפסות, מי גשמים שיעמדו ללא ניקוז, במיוחד כאלה שיצטברו ויחלחלו לפינות החיבור בין קירות המרפסת לרצפתה, ימצאו גם הם את דרכם במעלה הקיר ויגרמו לרטיבות.

רטיבות קפילארית בחדר האמבטיה

פיצוץ בצנרת – צנרת הביוב נמצאת תחת הריצוף ולכן אם ישנו פיצוץ, סדק או חיבור רופף בין צינורות, מים בורחים החוצה אך נשארים לכודים תחת הריצוף. במידה שאין אפשרות לניקוז או לאידוי המים, המים יחלחלו הלאה ובמעלה הקיר.

נזקי רטיבות קפילארית

  • נזק לריצוף - מים שמחלחלים תחת ריצוף עלולים ממש להרים את הבלטות, רטיבות שכזו במיוחד בעייתית בבתים שבהם ישנה רצפת פרקט, מים עומדים עלולים לנפח את העץ ולגרום לנזק בלתי הפיך.
  • נזק לפאנלים – הפאנלים עומדים ממש בחיבור שבין הריצוף לקיר, ולכן הם קורבן עיקרי של רטיבות קפילארית שפוגמת בחיבור של הפאנל לקיר.
  • קיר מנופח, ספוגי ומתקלף – כל רטיבות בקיר תחליש אותו ותגרום למראה ספוגי, לקילופים ולהתנפחות.
  • כתמי רטיבות ועובש – כתמי רטיבות נראים ככתמים כהים בכמה גוונים מצבע הקיר, אך כתמי עובש הם ממש נקודות שחורות או חומות שמעידות כי על הקיר הלח התפתחה מושבה של פטריית העובש, שמסוכנת לבריאות מי שסובלים ממחלות נשימה, פעוטות וקשישים.

איך מטפלים ברטיבות קפילארית?

לטפל ברטיבות עצמה – כלומר לסייד ולצבוע את הקיר מחדש, זה לא מה שישים סוף לרטיבות. חשוב להתייחס לשורש הבעיה, כלומר לטפל בגורם לרטיבות: ליקויי האיטום או הפיצוץ בצנרת. לכן, טיפול ברטיבות קפילארית הוא קודם כל איתור וזיהוי הבעיה המדויקת, וכדאי להתקשר אל מומחה לרטיבות בקיר, שיזהה האם מקור הרטיבות הוא איטום או נזילה.

ייתכן שאם מקור הבעיה הוא ליקוי באיטום של קומת הקרקע או המרפסת, תאלצו להזמין קבלן איטום שיפרק את הריצוף הקיים, יבצע עבודת איטום עם החומרים הנכונים, וככל הנראה תאלצו גם לרצף את החלל מחדש.

כמה עולה איטום?

טווח המחירים של עבודת איטום במרפסת או בגג הוא רחב מאוד ונע בין 50 ש״ח למ״ר ועד 1,000 ש״ח למ״ר, בהתאם לסוג עבודת האיטום: כשהעבודה המסובכת ביותר כוללת פירוק וריצוף מחדש, והפשוטה ביותר כוללת איטום בין חריצי המרפסות בלבד.

מחיר עבודת איטום בקומת קרקע יכול להיות גבוה במיוחד אם הליקוי הוא חמור במיוחד ומגיע עד ליסודות המבנה, כך שיש צורך לחפור מעבר לבטון ועד לאדמה.

מחיר של עבודת איטום עם חפירה בקומת קרקע יכול לנוע בין 300 ש״ח ועד 1,500 ש״ח למ״ר.

עלויות השירות - רטיבות קפילארית

אחד השירותים המצוינים להתמודדות עם רטיבות קפילארית הוא ייבוש תת רצפתי. לאחר שקובעים כי קיימת רטיבות קפילארית, ככל הנראה שרמות הלחות תחת הריצוף במבנה הן גבוהות מדי. לכן, יש צורך לבצע שאיבת מים. על מנת שלא לפגום בריצוף, עושים קידוחים עדינים בנקודות אסטרטגיות, למשל באזור נסתר בבית כמו מתחת למקרר, ושואבים את המים באמצעות ואקום. דרך נוספת היא לייבש את המים באמצעות מכשירים יעודיים כמו מפוח אוויר.

ייבוש תת רצפתי עולה בין 80 ש״ח למ״ר ועד 150 ש״ח למ״ר.

מומחים באיתור נזילות

אם אינכם גרים בקומת קרקע וזיהיתם רטיבות קפילארית באחד הקירות הפנימיים בבית, סביר להניח שיש לכם נזילה. כדאי להתקשר אל מומחה לאיתור נזילות שימצא את מקור הנזילה. איתור נזילה עלול להיות משימה מסובכת עקב צנרת ביוב מסועפת וארוכה, אך ישנן מספר טכנולוגיות המיועדות בדיוק לכך: מצלמה תרמית שמזהה מים על פי הבדלי טמפרטורות, בדיקת שמע אקוסטית שמאפשרת לזהות את צלילי הנזילה וכן בדיקה בגז עם גלאי מיוחד שמזהה את מיקום הפיצוץ על פי בריחת הגז. לאחר מכן, תצטרכו ליצור קשר עם אינסטלטור שיתקן את הפיצוץ. 

מחיר איתור נזילה בבית נע בין 1,000 ל–2000 ש״ח בהתאם לטכנולוגיה שנעשה בה שימוש.

שאלות ותשובות על נפוצות על רטיבות קפילארית

ממה נגרם כתם רטיבות בקיר למטה?

אם זיהיתם כתם רטיבות בחלקו התחתון של הקיר הפנימי בבית, ייתכן שזוהי רטיבות קפילארית שנגרמת עקב מים כלואים תחת הריצוף. פיצוץ בצנרת או בעיית איטום לא מאפשרים למים תחת הריצוף להתאדות או להתנקז, ולכן הם מוצאים את דרכם במעלה הקיר וגורמים לרטיבות.

מה זו רטיבות קפילארית?

קפילאריות היא תופעה פיזיקלית שמקורה ביכולת של נוזלים לעלות כלפי מעלה בתוך אזור צר, בניגוד לכוחות המשיכה. רטיבות קפילארית מופיעה על החלק התחתון של הקיר והיא נגרמת עקב מים שכלואים תחת הריצוף, ללא יכולת להתייבש או להתנקז ולכן מטפסים במעלה הקיר.

איך מטפלים ברטיבות קפילארית?

על מנת לטפל ברטיבות קפילארית צריך קודם כל לאתר את הגורם לרטיבות: נזילה או ליקוי באיטום ולטפל בו. ניתן לבצע הליך של ייבוש תת רצפתי על מנת לייבש מים שכלואים תחת ריצוף.

מה הם הנזקים של רטיבות קפילארית?

נזקי רטיבות קפילארית הם כתמי רטיבות על החלק התחתון של הקיר קילופים בקיר, מרקם ספוגי ועובש שמופיע ככתמים שחורים. רטיבות קפילארית גורמת גם לנזקים לרצפה: פרקט שמתנפח, בלטות מורמות, פאנלים שנופלים.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist