כתבות בנושא דיני עבודה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

חופש לכל עובד: דמי הבראה - חלק בלתי נפרד מהעבודה

כולנו יודעים עד כמה חופשה, שקט וניתוק מהעבודה תורמים לבריאות הנפשית ומאפשרים לנו לשוב לשגרה בכוחות מחודשים. האינטרס משותף לכולם - לעובד ולמעסיק - ובדיוק לשם כך קיימים דמי ההבראה. למי הם מגיעים, באילו תנאים נקבל אותם ובאיזה מועד בשנה? כל התשובות בדרך לנופש השנתי

בכתבה זו:
עם מחשבון, בדרך למטוס | אם לא קיבלתם - תדרשו

אתם מכירים את השגרה הזאת. חוזרים בערב מהעבודה, מבלים קצת עם האישה והילדים, בוהים מעט בטלוויזיה והולכים לישון כדי לצבור כוח לקראת עוד יום דומה למחרת. נכון, יש גם מי שמוצא מעט פנאי לבילויים, אבל לא משנה מה סוג העבודה שלכם או אורח חייכם, כל אחד צריך לשבור מדי פעם את השגרה. לצאת לחופשה לכמה זמן, לנקות את הראש ולצבור כוחות כדי להמשיך במרוץ החיים.
 
גם המחוקק הישראלי הבין את חשיבות החופשה שמאפשרת לעובד להתנתק מהשגרה הלוחצת. הכרה זו היא שהניעה את המדינה לקבוע דמי הבראה כזכאות בחוק לכל השכירים, ולחייב כל מעביד לשלם לעובדיו סכום כסף שנתי עבור נופש. בעבר ביקשה המדינה גם לראות "הוכחות" והעובדים חויבו לספק קבלות המעידות על יציאתם לחופשה, אולם כיום חובה זו בוטלה ובפועל הפכו דמי ההבראה לבונוס חד שנתי באחד מתלושי המשכורת. למרבה הצער רבים מהעובדים לא מנצלים אותו למטרה לשמה נועד, אבל כך או כך, מדובר בסכום כסף נאה שמגיע לכם כעובדים ושווה ללמוד אודותיו ולדרוש אותו, במידת הצורך.
 
דמי הבראה מגיעים לכל העובדים השכירים, הן במגזר הפרטי והן במגזר הציבורי, לאחר שהשלימו שנה אחת לפחות במקום העבודה. חשוב להדגיש כי הם אינם נחשבים חלק מהשכר; כך, למשל, לא מתחשבים בהם בעת חישוב גובה פיצויים במידה שהעובד מפוטר. למרבה הצער (בעיקר של העובדים עצמם), על אף שאינם חלק מהשכר, מנכים מדמי ההבראה מס הכנסה, דמי ביטוח בריאות ודמי ביטוח לאומי.

עם מחשבון, בדרך למטוס

השאלה העיקרית שמעניינת את העובד היא, בסופו של דבר, בכמה כסף מדובר? האם זה סכום שיספיק לנופש קצר בטורקיה או שאפשר כבר לחלום על החופים של תאילנד? כל מה שצריך זה להתחיל לחשב. גובה דמי ההבראה תלוי בוותק של העובד, במגזר בו הוא מועסק (פרטי או ציבורי) ובהיקף המשרה. ככלל, קיים תעריף עבור יום הבראה והוא מוכפל בימי החופש להם זכאי העובד לפי המשתנים הללו. בפועל, פעם בשנה נקבע התעריף שהוא אחיד ליום הבראה, כאשר גובהו ומספר ימי החופש שונים במגזר הפרטי והציבורי.
 
מאחר ששיעור דמי ההבראה נקבע מחדש בכל שנה, סכום דמי ההבראה משתנה בהתאם. כך, למשל, ב-2009עמד שיעור דמי ההבראה ליום במגזר הציבורי על 383שקלים ובמגזר הפרטי על 340ש'. בי-2010היה שיעור דמי ההבראה ליום במגזר הציבורי 395ש' ובמגזר הפרטי 351ש', וב-2011עמד שיעורם על 411 ש' (ציבורי) ו-365 ש' (פרטי).
 
את הסכום היומי מכפילים במספר ימי ההבראה להם זכאי העובד. מספר זה קבוע בחוק, אלא אם כן הוא שונה במסגרת הסכם קיבוצי. על פי חוק, עובד מהשנה הראשונה ועד השנה השנייה לעבודה זכאי לחמישה ימי הבראה; מהשנה השנייה ועד השנה השלישית לשישה ימים; מהשנה הרביעית ועד השנה העשירית לשבעה ימים; מהשנה ה-11 ועד השנה ה-15 לשמונה ימים; מהשנה ה-16 ועד השנה ה-19 לתשעה ימים ומהשנה ה-20 ואילך לעשרה ימים.
 
מרבית האנשים נוהגים לצאת לנופש בקיץ, כשהילדים בחופש, וזו גם הסיבה שהוחלט על ידי המדינה לשלם את דמי ההבראה, על פי רוב, בחודש יולי. עם זאת ניתן להסכים על מועד תשלום אחר. נהוג להעביר לעובד בבת אחת את התשלום עבור הנופש אך גם כאן יש מקרים בהם ישולם חלק יחסי מדמי ההבראה בכל חודש בנפרד. חשוב מאד שהעובד ייתן הסכמתו לצורת תשלום זו ויש לוודא שהסכום הכולל לא יהיה נמוך מזה שמגיע לעובד, בהתחשב בוותק שלו ובהיקף המשרה.

אם לא קיבלתם - תדרשו

אבל למרות האינטרס המשותף של כל הצדדים לאפשר לעובד חופשה (מחקרים הראו כי התפוקה גבוהה יותר אצל עובדים הזוכים לחופשות לעומת כאלה שאינם שוברים את השגרה), יש למרבה הצער לא מעט מעבידים המתעלמים מחובת תשלום דמי ההבראה. שכיר שהתברר לו כי לא קיבל את התשלום המגיע לו, רשאי לתבוע אותו בדיעבד. עובד שפוטר מעבודתו זכאי אף הוא לתבוע את דמי ההבראה אם לא שולמו לו, אך הוא יקבל רק את הסכום עבור השנתיים האחרונות לעבודתו, גם אם עבד באותו מקום תקופה ארוכה יותר. חשוב לציין כי אי תשלום דמי הבראה במועד אינו נחשב להלנת שכר ולכן לא יחויב המעביד בתשלום פיצוי בשל העיכוב.
 
ומה עם עובדים במתכונות שונות שאינן עבודות שכירות "שגרתיות"? אלו העובדים במשרה חלקית זכאים לדמי הבראה שיחושבו באופן יחסי. עובדים שנמצאים בחופשה ללא תשלום לא ייהנו מהכללת אותם חודשים בחישוב תקופת הזכאות לדמי הבראה - זאת, להבדיל מחודשי חופשת לידה שכן נספרים. עוזרות בית זכאיות לדמי הבראה וכך גם אנשי מכירות שמשתכרים מ"עמלות". אפילו מלצרים ומלצריות זכאים לדמי הבראה וכך גם כל עובד אחר שמשתכר בישראל – בהתאם לתנאים ולהיקף משרתו.
 
לסיכום, דמי ההבראה מגיעים לכם בתור עובדים ואתם זכאים לקבלם במועד ובסכום הקבועים בחוק, בהתאם למשתנים שהוזכרו במדריך זה. במידה שלא קיבלתם מענק כספי זה עד עתה, כדאי לפנות למעביד בדרישה לקבלו; אם גם אז לא תזכו לדמי ההבראה, מומלץ לפנות לגופים השונים המציעים סיוע לעובד, או לעו"ד המתמחה בדיני עבודה, כדי לתבוע את המגיע לכם. רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בדיני עבודה תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה.


>>בואו להתעדכן ב
מחירון דיני עבודה.
>> בואו לשאול שאלות ולהיתייעץ בפורום דיני עבודה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist