כתבות בנושא פסיכולוגים התפתחותיים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

ליווי מלא מגיל אפס: המדריך המלא לפסיכולוגים התפתחותיים

פסיכולוגית התפתחותית היא דמות משמעותית מאוד בשנותיו הראשונות של הילד. חשוב להשתמש בה וקריטי עוד יותר לבחור את בעלת המקצוע המתאימה ביותר. הנה כמה עצות לפני שמתחילים

בכתבה זו:
אז מי היא הפסיכולוגית ההתפתחותית? | ומה היא בדיוק עושה? | ולמי היא מתאימה? | וכיצד בוחרים אותה?

הפסיכולוגית ההתפתחותית מטפלת בילד, בבני משפחתו ובמטפלים בו מרגע לידתו ועד לכניסתו למסגרות החינוך הפורמלי בגיל הגן, או כל עוד הוא זקוק לטיפול עקב נכות התפתחותית. היא מתמקדת בקשרי הגומלין שבין הילד לבין סביבתו, לשם הבטחת התפתחותו הפיזית, הקוגניטיבית, הרגשית והחברתית. הפסיכולוגית ההתפתחותית עובדת במסגרות כיחידות להתפתחות הילד, פגיות, מרפאת מעקב פגים ותינוקות, בטיפת חלב וכדומה. ניתן כמובן לפנות ישירות אל פסיכולוגיות העובדות באופן פרטי.

אז מי היא הפסיכולוגית ההתפתחותית?

זו פסיכולוגית הרשומה בפנקס הפסיכולוגים, שסיימה לימודי תואר שני בפסיכולוגיה התפתחותית, עברה התמחות (הנמשכת בדרך כלל כארבע שנים) ועמדה בבחינת משרד הבריאות. כבכל תחומי המומחיות בפסיכולוגיה, גם בפסיכולוגיה התפתחותית ישנן שלוש רמות מומחיות: פסיכולוגית מתמחה (החייבת בהדרכת מומחה-מדריך על עבודתה), פסיכולוגית מומחית ופסיכולוגית מומחית-מדריכה. פנקס הפסיכולוגים במשרד הבריאות מאפשר לוודא הן את הרישום, הן את תחום המומחיות והן את רמת המומחיות. במקרה של ספק ניתן להתקשר טלפונית עם משרד הבריאות ולברר את הסטטוס של הפסיכולוג.

הפסיכולוגית ההתפתחותית מציעה אבחון, ייעוץ וטיפול הנוגעים להתפתחות הילד, ולתמיכה והכוונה של הוריו במידה וקיימים עיכובים או ליקויים התפתחותיים (למשל, על ידי הפנייה לריפוי בעיסוק, התאמת מסגרת חינוכית ייחודית והדרכת ההורים והחונכת של הילד בו זמנית). בנוסף, מסייעת הפסיכולוגית ההתפתחותית בטיפול בבעיות בקשר הגומלין הורה-ילד (על ידי טיפול דיאדי או הדרכה הורית).

ומה היא בדיוק עושה?

הפסיכולוגית ההתפתחותית עוסקת באיתור, אבחון, מניעה וטיפול בנכויות התפתחותיות מולדות, עיכובים בהתפתחות פסיכומוטוריות, ברכישת שפה, ובמקרים של קשיים בקשר אם-ילד או ילד- סביבה.
האבחון ההתפתחותי כולל שימוש בכלי מבחן מותאמים למיפוי כישוריו של הילד בכל התחומים, על פי נורמות גיליות. הפסיכולוגית תיעזר בתצפיות על איכות הקשר ילד-אם ועל תפקוד הילד בסביבתו ותאסוף מידע נוסף מהמשפחה והמטפלים בה ובילד (עורך דין, אחיות טיפול חלב וכדומה).
ההתערבויות הטיפוליות נגזרות מהאבחנה ומהגדרת היקף הבעיה. תפקידה של הפסיכולוגית ההתפתחותית כאן הוא כפול: ראשית, בעבודה ישירה עם הילד וסביבתו המיידית על הבנת הבעיה, קבלתה, וההתמודדות התפקודית איתה. שנית, כמרכזת ומקשרת בין אנשי הצוות הרב-מקצועי הנדרשים לטיפול בילד (הכוללים בין השאר מרפא-בעיסוק, קלינאי תקשורת, עו"ס וגננת) ופונקציה המדריכה אותם.
תפקיד מניעתי: במרכזים קהילתיים גדולים ובבתי חולים יש חשיבות לאיתור קבוצות בעלות סיכון גבוה ומתן הדרכה מתאימה.
מחקר: כמו בכל ענפי הפסיכולוגיה, חלק מהפסיכולוגים ההתפתחותיים עוסקים במחקר התפתחותי, כאשר תוצאות המחקרים משמשים לשיפור ושכלול העבודה הקלינית.

ולמי היא מתאימה?

1. מאחר שעבודתה של הפסיכולוגית ההתפתחותית נוגעת לתחומי העיכוב התפתחותי (בתחומי השפה, המוטוריקה, ההתפתחות הרגשית וכדומה), הרי שבמצבים בהם יש סיבה לחשד לעיכוב כזה - היא הכתובת המתאימה.

2. כאשר קיימות בעיות נוירולוגיות או פיזיולוגיות כאפילפסיה או פגמים מולדים.

3. במקרים של הפרעות היקשרות, הפרעות התנהגות והפרעות התפתחותיות נרחבות (הפרעות מהטווח האוטיסטי).

וכיצד בוחרים אותה?

לרוב נפגוש את הפסיכולוגית ההתפתחותית במסגרת היחידות להתפתחות הילד או השירותים הקהילתיים. כאשר מעוניינים באיתור ופניה לפסיכולוגית התפתחותית באופן עצמאי, מומלץ להתייחס לנקודות הבאות: החינוכי במסגרת החינוכית. לאלו המעוניינים באיתור ופניה אל פסיכולוג באופן עצמאי (למשל, לצורך אבחון בשלות לכיתה א' או לצורך אבחון לקויות למידה) מומלץ:
 
א. לעיין תחילה במדריך לבחירת פסיכולוג.

ב. לאסוף המלצות ממכרים, מהרופאה ההתפתחותית או מאנשי מקצוע עמם אתם בקשר.

ג. ניתן להיעזר במנוע החיפוש של הסתדרות הפסיכולוגים (הפ"י) המאפשר לאתר פסיכולוגים החברים בארגון על פי מספר קריטריונים (כולל מומחיות, שפת טיפול ומיקום בארץ) ולוודא את רישומם ומומחיותם בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות. ניתן כמובן לחפש בגוגל וללמוד מעט יותר על הפסיכולוגית ועל תחומי העניין המקצועיים שלה.

ד. לאחר שאיתרתם מספר שמות רלוונטים, יש ליזום פניה טלפונית, בה תוכלו לבדוק גם את התאמתה של הפסיכולוגית לטיפול בבעיה הספציפית, וגם לברר מחירים ולקבל התרשמות ראשונית (שימו לב לתחושת הבטן, להרגשת הכימיה והאמון. זו אינדיקציה חשובה, למרות שהיא התרשמותית).

ה. שקללו את הנתונים ובחרו את הפסיכולוגית המתאימה לכם. בשיחת טלפון מומלץ לוודא התאמתו של הפסיכולוג לטיפול בבעיה הנתונה, לברר מחיר ולהתרשם התרשמות ראשונית. לכימיה, לתחושת האמון ולאינטואיציה חשיבות רבה. לאחר שקלול מכלול הנתונים בחרו בפסיכולוג המתאים וקבעו את המפגש הראשון. 

ו. המפגש הראשון מהווה בדיקה לשני הצדדים. הגדירו מטרות, קבלו הערכה ראשונית להתערבות המוצעת.

ז. אם אין דבר מה יוצא דופן, שיקלו את האפשרות ל'סשן' היכרות קצר, בן מספר פגישות,  לאחריו תוכלו לבחון שוב את מטרות הטיפול שהוגדרו בתחילתו.

ד"ר אודי בונשטיין, פסיכולוג קליני מומחה-מדריך ופסיכולוג רפואי מומחה; פסיכולוג ראשי של ביה"ח לגליל המערבי, נהריה; ראש התכנית לפסיכותרפיה, בצפת.
 
הקליקו על מערכת סינונים מתוחכמת המציגה רשימה ממוקדת של פסיכולוגים התפתחותיים, על פי תחום הטיפול שלהם.
 
הערה: מטעמי נוחות נכתבו הדברים בלשון נקבה. בכל מקום שמופיעים הדברים בלשון נקבה, הכוונה היא לגברים ולנשים כאחת.

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

אנשים שחיפשו פסיכולוגים התפתחותיים חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist