מסעדות אוכל ביתי - לאכול במסעדה, להרגיש בבית

במדינת קיבוץ הגלויות שלנו, בישול ביתי בא בכל צורה, טעם וצבע שאפשר להעלות על הדעת. התוצאה היא שפע של מסעדות מעולות שמגישות את האוכל של אמא
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג אוכל ביתי

על מה אנחנו מדברים כשאנחנו אומרים 'בישול ביתי'? בישראל, מדינה שהיא קיבוץ גלויות, ניתן להגדיר אוכל ביתי בחתך עדתי, מדינתי, גיאוגרפי ואף דתי, כי גם לתושבי הארץ שאינם יהודים יש אוכל ביתי מובהק. ועדיין, מה שמשותף לכל הנ"ל הוא הטעם של אמא ושל סבתא, אוכל שבושל בידיים אוהבות בסירים ישנים, לא פעם על פתיליות ובמטבח ביתי. גורמה ופיין דיינינג יש כיום בכל מקום, אך אוכל של בית לעולם יהיה הכי טעים שיש. הנה חמש מסעדות שעושות את האוכל הכי טוב של אמא, חוץ מאמא כמובן.

 

המוציא

מסעדה ביתית מרוקאית שפתח אבי לוי, זוכה העונה השנייה של 'מאסטר שף'. בחלל קטן בשולי שוק מחנה יהודה הוא עומד מאחורי כיריים במטבח פתוח ומבשל טאג'ינים ותבשילים, סלטים ותוספות כפי שלימדה אותו אמו. היא עצמה יושבת במסעדה במקום של כבוד שנבנה במיוחד עבורה ומכינה עוגיות יויו, מעדן מרוקאי מסורתי שמוגש עם תה בתום הארוחה. תפריט המסעדה מחבר בין מנות מרוקאיות אותנטיות לסגנון בישול צפון אפריקאי שורשי ולמטבח הירושלמי עליו גדל לוי והתחנך. לחם, טחינה ומטבוחה מוגשים לשולחן ואחריהם מתחיל מצעד סלטים מכובד, כולל חמוצים בסגנון צפון אפריקאי. המנות העיקריות משתנות בהתאם למצאי בשוק, אך קציצות ברוטב הן תמיד הימור בטוח. האווירה המרוקאית באה לידי ביטוי גם בכלים ואפילו במוזיקה, והשירות אדיב, נעים ומפנק. מעל לכל מרחפת דמותו האבהית של לוי, שסופג את אהבת הקהל ומחזיר כפל כפליים

 

סוזנה

מוסד תל אביבי ותיק שפועל כמעט 20 שנה ועדיין כוחו במותניו. המסעדה נמצאת ברחוב שבזי סמוך למרכז סוזן דלל, והדבר הראשון שמושך את תשומת הלב הוא רחבה מוצלת מתחת עץ פיקוס ענק, נווה מדבר בימים של קיץ מחניק. התפריט ביתי ככל שיכול להיות במסעדה טרנדית בשכונה אופנתית. לפתיחה מקבלים מזאטים קרים וחמים שהולכים מצוין עם עראק, או לחילופין עם קוקטייל צבעוני, וההמשך מציע קיבוץ גלויות ממטבחן של כל האימהות באשר הן: מרק חרירה מרוקאי, ממולאים, לביבות כרישה בלקניות, חריימה, קובה במיה ואפילו מוסקה. את המנות המסורתיות משלימות מנות בודדות ברוח תל אביב של המאה ה-21 - סלטים עם ירקות שורש, פירות וגבינות, דגים בגריל, קלמרי מטוגן וכמובן קבבוני טלה. כמו תל אביב שבה היא נמצאת, סוזנה קורצת לעתיד, אבל לא שוכחת מאיפה היא באה.

 

הבית של זוהרה

אם כבר אוכל ביתי, למה לא לאכול אותו בבית? ועוד יותר עדיף כשמישהו אחר טורח במטבח. זוהרה, אישה מבוגרת ואמא ל-10 ממושב לוזית שבחבל יואב יהודה, מארחת בביתה בודדים וקבוצות בתיאום מראש לארוחה ביתית אמיתית. היא מבשלת בסגנון מרוקאי סלטים וממולאים, פשטידות ותבשילי עוף ובשר, פותחת שולחן בפינת האוכל הסמוכה למטבח ומגישה לכל אחד במלוא תשומת הלב. האורחים מוזמנים להציץ בסירים ולהתכבד באוכל ביתי כשר בכמויות נדיבות, ואם יש דרישה למתכונים, זוהרה נענית בשמחה הבישול הביתי של זוהרה במטבח ביתה ואישיותה החמה עושים את האירוח לחוויה שהיא הרבה יותר מארוחה. לאירועים ניתן להזמין קייטרינג או חינה מרוקאית מסורתית, כולל הלבוש החגיגי.

 

מאמות

לא לכל אחד יש אמא פרטית שתעמוד במטבח ותבשל. כדי למלא בדיוק את המשבצת הזו הוקמה מסעדת מאמות, מקום קטן סמוך לשוק הכרמל. הסגנון נאמן למקור ורוחן של הבשלניות שורה על מנות בטעם של פעם: קובה סלק, פסטלים וסיגרים, קוסקוס, קציצות ברוטב עגבניות ותבשילי ירקות פשוטים, משביעים וטעימים. שורת סירים ארוכה מאחורי ויטרינת זכוכית מציגה לראווה תבשילי עדות שונות - טוניסאים, מרוקאים, פרסים, כורדים וגם שניצלים ופירה ומנות מהמטבח הישראלי שיש כמעט בית. גולת הכותרת היא ממולאים בגרסה בשרית או צמחונית עם עשבי תיבול, אגוז מוסקט וקינמון, שמוסיפים לא רק טעם אלא גם ריח נפלא. תה לקינוח ועוגיות מרוקאיות מסורתיות חותמים את הארוחה, והחשבון שווה לכל נפש.

 

עדנה

מכל המקומות שבעולם, דווקא ברמת השרון הנוצצת נמצאת מסעדה ביתית שלקוחות מכל גוש דן נשבעים בשמה. תחילת הסיפור בשנת 1958, אז הקימה עדנה נאמן קיוסק צנוע בבית קטן במושבה החקלאית רמת השרון. במהלך השנים התרבו הלקוחות והקיוסק הפך למסעדת פועלים ביתית. כיום מנהל את המקום אבי, בנה של עדנה, שהמשיך בקו הביתי ושילב אותו עם אהבה לאמנות ולחפצי נוי, כפי שמשתקף בעיצוב המסעדה. הסגנון ביתי עם השפעות אירופאיות וטרנדיות - פסטות, סלטים, המבורגר וסטייקים ושאר מנות המוגשות במקומות אחרים. החלק המעניין באמת בתפריט מסתתר תחת הכותרת "המיוחדים שלנו" ועושה כבוד למטבח הפרסי: גונדי, סבזי (תבשיל בקר ועשבים ירוקים), שפטה (כדורי בשר) ועוד. השילוב של עיצוב ביתי-רומנטי עם צילומי משפחה ישנים בשחור-לבן, שירות אישי קשוב ותבשילים פרסיים אמיתיים, הופך את המקום לפנינת נוסטלגיה אמיתית ששווה להכיר.

 

רשימה ממוקדת של מסעדות עם אוכל ביתי תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה.



 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא אוכל ביתי
האם המאמר עזר לך?