מוכנים לזה? תבשילי חורף מומלצים

הגשם מטפטף על החלון, בחוץ חשוך וקר, ואתם יושבים לכם מול האח (טוב, תנור הספיראלה) ונהנים. מה חסר לכם? אוכל טוב. לפניכם כמה תבשילי חורף מושלמים
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג אוכל ביתי

החורף הוא עונה מאתגרת: לא פשוט בכלל לקום בבוקר, לא קל לצאת החוצה, לא נעים להסתובב ממקום למקום – אבל כשאתם בבית, אז הכול נראה אחרת. כשאתם בבית אפשר להתכרבל, להתחמם (עם עצמכם או עם שותף), להתעטף בשמיכה ופשוט לא לעשות כלום. כל אחד יבין אתכם. החורף הוא גם הזדמנות לפנק את עצמכם במשהו איכותי באמת – בתבשיל עמוס כל טוב, שיספק לכם את כל מגוון הטעמים במקום אחד. בקערה אחת. בכמה רגעים של אושר עילאי. כי יש מעט מאוד דברים טובים יותר מזה. לכבוד החורף שהגיע, אספנו לכם כמה תבשילים שמאוד כדאי לכם לנסות בימים הקרים שמגיעים לכאן בקרוב.

 

המרק ? שהוא עוד הרבה יותר מזה: נזיד ירקות וגריסים

המילה נזיד בפני עצמה (יש משהו מיוחד בשמות של התבשילים החורפיים האלה, נכון...?) כבר מעוררת חשק ומגרה את בלוטות הטעם, והנזיד הזה? על אחת כמה וכמה. יש בו את כל הירקות שאפשר לחשוב עליהם כמעט, גם כמה 'ירוקים', גריסי פנינה, גרגירי חומוס, רסק עגבניות, והשוס – קניידלך. הדבר הזה מתבשל לו ארוכות על האש ויוצא כמו משהו שאסור בתכלית האיסור לוותר עליו בחורף.

 

הטבעוני ? שלא חסר בו כלום: קדרת דלעת ובטטה

אמרים שאוכל טבעוני הוא אוכל משעמם וחסר מעוף. בואו תבחנו את הקדרה הזו, ונראה אם תסכימו עם האמרה הזו (שכבר מזמן איננה נכונה). אז מה יש לנו כאן? 'כולה' ארבעה מרכיבים, ושניים מהם תופסים את כל נפח הקדרה, תבלינים נהדרים וגם קינמון שנותן את התוספת הנהדרת והמנצחת. מבשלים במשך כשעה, מוסיפים בסוף גם צימוקים ושקדים קלופים, ויש לכם כאן ארוחה שלא תשכחו הרבה מאוד זמן. אופציה טבעונית טובה לחורף
קדרת דלעת ובטטה

 

התבשיל שאפשר 'ללקט' ביער הסמוך: נזיד פטריות וירקות שורש

איזה כיף היה פעם - כך רבים מאיתנו אוהבים להגיד – כשהכול היה צומח לך בבית, והיית פשוט מלקט את הארוחה שלך מהגינה. אז בואו נשים בצד את העובדה שאז לא היה שפע מזון כמו היום, וניתן לכם לחזור לשם, וללקט פטריות ביער. אלו נקראות נרתיקניות, והן הבסיס לנזיד הזה, שמצטרף לירקות שורש כמו גזרים, תפוחי אדמה ואפילו ארטישוק ירושלמי, בתוספת עוף או טופו - ובדרך לנזיד שקשה מאוד להגיד לו לא.

 

ההוא שלכל עדה יש אחד משלה: החמין, ה'סחנה', הצ'ולנט ועוד

יש תבשיל של שבת שמזוהה יותר עם עמנו ישראל מאשר התבשיל הזה? החמין, ה'סחנה', הצ'ולנט ועוד שלל השמות שמציעות העדות השונות, הוא למעשה תבשיל שמתבשל זמן רב (לעיתים גם 24 שעות) ומציע אוכל שקשה מאוד שלא לשבוע ממנו – וקשה עוד יותר לעשות פעילות מסוימת לאחריו. ומה הוא כולל? מה שתרצו. לרוב יהיו בו תפוחי אדמה, ביצים, שעועית, חומוס וקטניות נוספות. אפשר להסתפק בכל המבחר הזה ולהשאיר אותו צמחוני (או אפילו טבעוני אם מוותרים על הביצים), ואפשר כמובן להוסיף לו עוף, בשר בקר ועוד. במילים אחרות, זהו הפויקה של שבת חורפית בבית. פויקה ביתי
חמין תמיד מתאים לחורף הקר

 

המוכר, הבסיסי ? והאהוב כל כך: הגולאש

אין, כנראה, תבשיל חורפי שמזוהה יותר עם המטבח ההונגרי מאשר הגולאש – עד כדי כך שרבים קוראים לבשר שמשמש לתבשיל הזה בשם גולאש, אף שזהו לא שמו האמיתי. אז במה מדובר כאן? בתבשיל עם הרבה בשר בקר (קילוגרם כתף), עם פלפלים, עם בצל ושום, עם רסק עגבניות ועם – איך לא? – הרבה מאוד פפריקה. את כל זה מבשלים יפה יפה, ומקבלים תבשיל כל כך טעים, בפשטות כל כך רבה, שאפשר להשתגע.

 

זה מתוק ? זה מדהים: קדרת בשר בקר עם פירות יבשים

יש אנשים שמבחינתם אוכל מתוק הוא דבר מוזר, ויש אנשים שמבחינתם השילוב הזה הוא פשוט אלוהי. עבור הסוג השני של האנשים נרקח המתכון הזה – של קדרת בשר בקר ופירות יבשים, כמו שזיפים ומשמשים, ואפילו קצת שקדים. לכל זה מוסיפים את הקינמון ואת הבשר האיכותי, וכך מקבלים קדרה נפלאה (שגם היא, אגב, זוכה לגרסאות משלה בכל עדה כמעט).

 

השם מכובד ? הטעם מיוחד: ראגו בשר עם שעועית

המילה הזו, ראגו, נשמעת כאילו נלקחה הרגע ממסעדת שלושה כוכבי מישלן במרכז פריז, אבל היא יכולה להופיע גם אצלכם בבית – כקדרה של בשר בקר מאותו הסוג שמשתמשים בו לגולאש, לצד שעועית לבנה שספגה בזמן הבישול אינספור טעמים. מה עוד יש לנו במתכון הזה? בצל, שום, עגבניות שמתבשלות להן היטב, תבלינים שונים והרבה מאוד אהבה. ככה מכינים קדרה שתחמם אתכם לכל החורף.

 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא אוכל ביתי
האם המאמר עזר לך?