כתבות בנושא דיני עבודה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

להבטיח את השוויון: זכויות נשים המעוגנות בחוק

נשים נלחמו מאות שנים כדי לזכות בשוויון בכל תחומי החיים ובמאה האחרונה חלה התקדמות עצומה בתחום זה, אם כי רבות טוענות שהדרך לשוויון מלא עדיין ארוכה. החוק בישראל עומד לצד הנשים ומגדיר כיצד לדאוג למעמדן בעבודה ובחברה

בכתבה זו:
מתקנים את העוול | נשים בעבודה ובחברה

במשך מאות שנים קופחו הנשים מבחינת משפטית לעומת הגברים, והיה קיים פער בלתי נסבל בכל הקשור לזכויותיהן. עם השנים עמדו הנשים על זכותן לשוויון ויצאו למאבקים רבים כדי להעלות לסדר היום את נושא הקיפוח והאפליה ולהבטיח קיומם של חוקים שמטרתם ביטול הפער בין המינים בשלל תחומי חיים: ממעמד חברתי, דרך תנאי העסקה במקומות עבודה ועד לעניינים הנוגעים למיניות האישה. גם ישראל התפתחה מאוד בתחום זה, וחוקקה חוקים שונים שמטרתם להבטיח שוויון בין גברים לנשים.
 
עד לתחילת המאה העשרים, זכויות רבות שכיום אנחנו תופסים כמובנות מאליהן, לא ניתנו לנשים: הן לא הורשו להצביע במרבית המדינות, לא הורשו לצאת לעבודה או ללמוד באוניברסיטאות וכדומה. כיום שלילת זכויות אלו - בעיקר במדינות העולם המערבי - נשמעת אבסורד, אך במהלך ההיסטוריה נדרשו הנשים להילחם כדי להגיע לשוויון ולא מעט מהן הפכו לגיבורות לאחר שהובילו מאבקים בתחום זה. הקיפוח בזכויות הללו וחוסר השוויון נבעו משלל סיבות: חברות שונות אינן רואות בנשים כשוות זכויות לגברים בגלל התרבות או הדת ששולטות בהן וגם כיום ניתן להבחין כי במדינות שונות בעולם נשים מקופחות ומדוכאות. עם זאת, מדינות רבות, וישראל ביניהן, הבינו כי יש לשנות את המצב הזה וחוקקו חוקים שונים על מנת לקדם את מעמד האישה ולהקנות לה זכויות שוות לאלו של הגברים. 

מתקנים את העוול

 אחד המהלכים שנעשו בישראל כדי לתקן עוולות כלפי הנשים הוא העדפה מתקנת. המדינה הבינה כי מעמד האישה צריך להיות זהה לזה של הגבר וכך גם זכויותיה ולשם כך נחקקו מספר חוקים. הבסיס של חוקים אלו הוא העדפת האישה על פני הגבר והענקת זכות יתרה על מנת לשנות מצב שהיה קיים לאורך שנים. הנה דוגמה: אם במקום עבודה מסוים יש כמות גברים באופן שמפלה את הנשים, אז בבחירה למשרה הבאה ישוריינו תקנים שיבטיחו מקום לעובדות, כדי לתקן את המצב הנוכחי. ההעדפה נעשית כדי להביא למצב של שוויון בין המינים.
 
חוק מרכזי נוסף הוא: "חוק שיווי זכויות האישה" שמטרתו להשוות את זכויות האישה לגבר. סעיף 1 לחוק זה קובע את העקרונות להבטחת שוויון מלא בין הגבר לאישה (ברוח העקרונות של הכרזת המדינה), כמו למשל: האיסור להפלות בחוקים בין המינים, הענקת זכויות קנייניות (רכוש) שונות לאישה באופן שווה לגבר, הענקת הזכות השווה לאפוטרופסות על הילדים, הגדרת שוויון בתחומי החיים השונים כגון: עבודה, חינוך, השכלה, דיור ועוד, הגנה על האישה מפני אלימות, הענקת הזכות על גופה ועוד. 

נשים בעבודה ובחברה

תחום עיקרי וחשוב שבו הוענקו זכויות לנשים בישראל הוא תחום העבודה, וזאת כדי להקנות להן שוויון זכויות מלא בכל מה שקשור לקריירה ועיסוק. החוק המרכזי בעניין הוא: "חוק שוויון הזדמנויות בעבודה", ובראשיתו נקבע כי אסור למעביד להפלות בין עובדיו או מי שמבקש לעבוד אצלו על רקע מגדרי. בזכות החוק הזה, למשל, אי אפשר לפטר אישה כאשר היא בהריון ועובדת באותו מקום יותר מחצי שנה, אלא באישור משרד התעשייה מסחר ותעסוקה. ישנם נושאים נוספים הנוגעים לתחום זה ושמטרתם להגן על נשים במקום עבודתן, כגון: החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה.
השאיפה היא כי לא רק בעבודה ובקריירה נשים תהיינה שוות זכויות לגברים אלא בשלל תחומי החיים. כך לדוגמה פסק בית המשפט העליון (בבג"ץ המפורסם בעניין אליס מילר) שלנשים יש זכות לקחת חלק בקורס הטייס של צה"ל, ובזכות פסק דין זה נשים כיום יכולות לשמש כטייסות בצה"ל. לא רק החוק מעניק זכויות לנשים אלא גם בית המשפט דואג לכך.
נשים וגברים הם שווי זכויות בכל תחומי החיים - או לפחות השאיפה היא שכך יהיה, ומתקיימים סביב נושא זה ויכוחים רבים. החוק ובתי המשפט, מכל מקום, עושים את שלהם כדי להבטיח כי השוויון יתקיים ולכן, אם הופלתן באופן כלשהו פנו לעורך דין מומחה דיני עבודה כדי שיסייע לכן להביא עניין זה בפני הגורמים הרלוונטיים כדי למצות את כלל זכויותיכן. באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת תוכלו למצוא כאן רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בזכויות נשים בעבודה. בהצלחה.
 
>> בואו לדבר על זה בפורום זכויות נשים
 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist