קפה - מילון מונחים

מילון מונחים בתחום הקפה מכיל מידע בנושא: סוגי קפה שונים (אספרסו, הפוך, קפה וינאי וכו'), סוגי מכונות קפה וכן מוצרים נלווים למכונות קפה כגון מקציפי חלב פרקולטורים ועוד
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג מכונות קפה

מכונות קפה ואביזרים


כפיות מדידה למכונות קפה- מיועדות למכונות קפה ידניות ועוזרות לכמת באופן מדויק את כמות הקפה הנכונה.

מחמם כוסות אוטומטי- משטח מיוחד שנמצא על מכונת הקפה ומחמם את הכוסות לפני מזיגת הקפה ותורם לטעם איכותי של הקפה.

מכונת אספרסו- מכונה להכנת קפה באמצעות העברה של מים חמים בלחץ דרך קפה טחון. קיימות מכונות אספרסו במגוון רחב של סוגים ודגמים. בין הסוגים השונים אפשר למצוא  מכונות קפה ביתיות, מכונות קפה מסחריות, מכונות קפה אוטומטיות, מכונות קפה חצי אוטומטיות ומכונות קפה ידניות.

מכונת קפה אוטומטית- הכנת המשקה נעשה באופן אוטומטי על ידי לחיצת כפתור. מצריך קפסולות של יצרן ספסיפי. ובחלקן כולל גם מקציף חלב אוטומטי ו/או מנקה אוטומטי. לאנשים ממהרים ועסוקים שמסתפקים בקפה טוב פלוס.

מכונת קפה חצי אוטומטית- מכונה שבה ההזנה היא דרך מסנן החליטה נעשית ע"י המשתמש. השליטה על רמת הדחיסה וכמות המים בידי המפעיל. השימוש במכונה נוח יותר ממכונה ידנית, מתאים לאנשים שרוצים ליהנות מחוויית הכנת הקפה אך לא לטרוח כמו במכונה ידנית.

מכונת קפה ידנית- מיועדת לאוהבי קפה איכותי, שנהנים מארומה משכרת. המכונה מצריכה מיומנות משתמש ותהליך לימוד עד להשגת המיומנות הנדרשת. מעורבות המפעיל היא מקסימלית. למכונות בוכנה (במקום משאבת מים) ומחוון טמפרטורה ולחץ המים. את זרימת המים מבצעים ידנית בעזרת ידית מנוף.

מכונת קפה משרדית- סוג של מכונת קפה אוטומטית הנפוץ במוסדות שונים. קיימת מכונה אוטומטית גדולה שמפיקה קפה ברמה בינונית ומופעלת ע"י שלשול כסף לחריץ המיועד; מכונת קפה משרדית נוספת היא מכונה חצי מקצועית, הכוללות קפסולות ומחייבת שימוש בקפסולות יצרן ספציפיות (בדומה למכונת הקפה האוטומטית הביתית) והסוג השלישי מתאים בעיקר למשרדים קטנים עד בינוניים. מכונה זו מגיעה בגודל נוח, קלה למיקום ומכילה אבקת קפה מוכנה (טחונה מראש ובאיכות טובה).

מקינטה- מכשיר להכנת קפה, נפוץ, בסיסי ופשוט. המקניטה מפיקה קפה איכותי 'מוקה', ישנן מקינטות מתקדמות יותר שניתן להכין בהן גם אספרסו או קפוצ'ינו. עפ"י רוב, מקינטה מצריכה מקור חום להבה, היום ניתן להשיג גם מקינטה חשמלית.

מקציפי חלב- ישנם מספר רב ומגוון של מקציפי חלב שניתן לרכוש בנפרד מן מכונת הקפה. אם רכשתם מכונת קפה אשר כוללת מקציף חלב, משמע כל שעליכם לעשות הוא ללחוץ על כפתור הקצפת החלב. חשוב לדעת כי איכות ההקצפה במכשירים אוטומטים, בדומה למכונות הקפה, נמוכה יותר, אך אם אתם 'צרכנים ממהרים' מקציף אוטומטי הוא בהחלט עבורכם. סוג נוסף של מקציף חלב, שאינו מגיע עם המכונה, הוא מקציף שכולל כד ומכסה (בוכנה). במכשיר זה עליכם להעלות ולהוריד את הבוכנה מספר פעמים עד ליצירת את הקצף המבוקש. מקציף סוללות הוא אפשרות נוספת, מקציף זה מאובזר בסליל נירוסטה מוסתר. כל שעליכם לעשות הוא למזוג את החלב וללחוץ על הכפתור, התוצאות טובות. המקציף הידני מאובזר במוט גמיש וסליל ובו עליכם לערבב במהירות את החלב למשך מספר שניות עד ליצירת הקצף.

מתאמי פודים- מתאמים לידית הקפה של המכונה הידנית, המאפשר שימוש לא רק בקפה טחון אלא גם בפודים.

פודים- אריזות חד פעמיות שמכילות אבקת קפה בכמות מדודה. ניתן להשתמש בהם במכונות ידניות לצורך הכנת הקפה על מנת לחסוך זמן ולכלוך. עלותם יקרה במעט מקפה בתפזורת וזולה מן הקפסולות המשמשות למכונת קפה אוטומטית. חיסרון בולט: איבוד טריות בתקופה קצרה.

פולי קפה- זולים יותר מפודים וקפסולות אך מחייבים מחקר וידע בתחום. השוק מוצף במגוון רחב של פולי קפה בטעמים, ארומות ואיכויות שונות ולכן יש כאן הרבה ניסוי וטעייה. פולי קפה מגיעים מברזיל, אקוודור, קולומביה ועוד. הסוגים הנפוצים הם קפה ארביקה וקפה רובוסטה. האיכויות של הזנים הם בהתאם לאזורי גידולם, אופן הגידול וקליית הקפה.

פלאנג'ר- מכשיר בסיסי להכנת קפה פילטר, יכול לשמש גם להקצפת חלב.

פרקולטורים- מכשירים להכנת קפה בעזרת פילטר מסנן קפה. קיימים שני סוגים, האחד שאחראי לדחיפת המים החמים בלחץ דרך הקפה עד הגעתו לתא נפרד. והשני אחראי להעברת המים הלוך ושוב דרך הקפה עד לריכוז הקפה הרצוי. מומלץ לרכוש פרקולטור עם מסנן למניעת גלישת הקפה ובעל הספק של לפחות 900 v.

קפוצ'ינטורים- מקציפי חלב אוטומטיים שניתנים לחיבור, בחלק ממכונות הקפה הידניות.

קפסולות- אריזה חד פעמית שמכילה אבקת קפה בכמות מדודה, בדומה לפודים. משמשת במכונה אוטומטית, עלותה יקרה יותר אך נוחה לשימוש וטריותה נשמרת כשנה. הקפסולה מותאמת למכונה ובכך מחייבת את הצרכן לרכוש קפסולות תוצרת יצרן מכונת הקפה.

 

סוגי משקאות קפה קיימים:


אייריש קופי- מורכב מאספרסו ארוך, כמה טיפות של ויסקי איכותי ושמנת מתוקה.

אספרסו  ארוך - שיטת חליטה זהה לאספרסו הקצר/הרגיל אך תהליך החליטה נמשך זמן ארוך יותר, ומתקבלת מנה גדולה יותר של קפה הכוללת יותר מים וטעם עדין מעט מהאספרסו הרגיל.

אספרסו כפול- במשקה זה יש כמות כפולה של קפה קלוי, נחשב כקפה 'חזק' ומריר ((7 גרם קפה ל 60 מ"ל מים).

אספרסו קצר/ רגיל- שיטת חליטת קפה פופולרית, בה החליטה נעשית תחת לחץ מים רותחים ועם קפה קלוי בכמות קטנה ובריכוז גבוה בטעם מריר. סוג הקפה הנפוץ והמוכר ביותר.
 
אפוגטו - האפוגטו הוא כדור גלידת וניל, שעליו נמזג משקה אספרסו חם (ויש המשביחים את המשקה בתוספת ליקר אמרטו או אחר). בתום אכילת כדור הגלידה, נותר משקה בעל טעמים מעורבים. 

הרווה- מכיל מנת אספרסו, 1/2 כמות חלב חם ו1/2 כמות שמנת.
 
לאטה- נחשב כמשקה עדין יותר מהאספרסו ומכיל הרבה חלב חם, חצי כמות אספרסו וקצף. המשקה מוגש בספל גדול.
 
מקיאטו- המשקה מורכב מאספרסו קצר ומתוספת של 'כתם' (באיטלקית) חלב מוקצף מעל.
 
פרפה- משקה יווני שכולל אבקת קפה נמס מומסת במים ומוקצפת בחלב. מוגש קר.

פרנצ' ונילה- מורכב מאספרסו, חלב קר וחומרי טעם וניל.

פרקולטור- קפה חזק וללא קצף שמוכן בקנקן פרקולטור, אשר קובע את דרגת חוזק הקפה.
 
קון פאנה- אספרסו קצר עם קצפת.

קורטאדו- משקה ספרדי שמוגש בכוסית וכולל אספרסו וחלב חם ביחס שווה, בקישוט של מעט קצף.

קפה או לה- קפה צרפתי שכולל מנת אספרסו ארוך והרבה חלב. מוגש בספל גדול.

קפה אמריקאנו- משקה שמזכיר בטעמו קפה נמס וכולל אספרסו קצר ומים חמים.

קפה גרניטה- משקה ברד שמורכב מאספרסו, מי סוכר, מים קרים, חלב וקרח שנכתש במכונה.

קפה הפוך- בסיס המשקה הוא חלב, אליו מוסיפים מעט אספרסו. נחשב כמשקה עדין.

קפה וינאי- קפה אוסטרי שבסיסו קפה פילטר ובתוספת של קצפת ושוקולד.

קפה טורקי/שחור/בוץ - פולי  קפה 'ישראלים' טחונים ומרירים, שנהוג לבשלם בפינג'אן עם מים, תוך כדי ערבוב עד לטמפרטורה גבוהה אך לא עד כדי רתיחה. לאחר מזיגת הקפה, פולי הקפה שוקעים בתחתית הכוס. סוג קפה זה נחשב כחזק ומגישים אותו בכוס קטנה.

קפה מוקה-לאטה- המוגש בכוס זכוכית גבוהה ובתוספת קוביית שוקולד או סירופ שוקולד.

קפה נטול קפאין- קפה שמכיל אחוז קפאין נמוך, לאחר שפולי הקפה עברו תהליך מדלל.

קפה נמס/נסקפה- אבקת קפה שהוכנה מטחינת פולי קפה, בתוספת חלב ומים חמים.

קפה על חלב- אספרסו וחלב שמרכיבים את הקפה ביחס שווה.

קפה פילטר- קפה שהוכן במתקן פילטר ובו המים עוברים דרך פולי הקפה וסופגים את הטעם והריח של הקפה. מתקן הפילטר עשוי מאלומיניום או נייר.

קפה קר- כל סוג של קפה בתוספת חלב, קוביות קרח ומים קרים.

קפוצ'ינו-  משקה המכיל ביחס שווה אספרסו, חלב חם וחלב מוקצף, ומוגש בספל.

ריסטרטו- אספרסו קצר וחזק במיוחד.

שוקולטה- משקה איטלקי שכולל שוקולד מומס עם חלב חם.

>> בואו להתעדכן במחירון מכונות קפה 

 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא מכונות קפה
האם המאמר עזר לך?