accessibility
Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא אומנויות לחימה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

ג'רבי, מאחורייך: הכירו את ענף הג'ודו

אם אתם מתעניינים בענף ספורט מיוחד, שקט וחזק - הג'ודו הוא בדיוק מה שאתם מחפשים. מדובר באמנות לחימה יפנית עתיקה שהועברה מאב לבן וכיום נחשבת לפופולארית והתחרויות שלה סוחפות אחריה תומכים נלהבים. אז מה זה בעצם הג'ודו ומהם הכללים שלו?

בכתבה זו:
| כללי הג'ודו | קרבות הג'ודו | מצבים של הכרעה מידית | הג'ודו בישראל

ג'ודו הוא אמנות לחימה מודרנית שמקורה ביפן. משמעות המונח ג'ודו ביפנית הוא "דרך רכה", ותורת הג'ודו הועברה מאב לבן במשך הדורות וכך נשתמרה. עם השנים נהפך הג'ודו לספורט אותו למד הקהל הרחב, וזה נהפך לאוניברסלי ופופולארי בקרב כל הגילאים. קיימים שני קרבות באמנות לחימה זו:

קרב עמידה - כאן המנצח בקרב, הוא זה שהצליח להפיל את היריב שלו על הגב, ולכל הטלה יש ניקוד שונה. הניקוד הגבוה ביותר הוא על "איפון" - הטלת היריב על הגב.

קרב קרקע - כאן המנצח הוא זה שהצליח להכניע את היריב שלו על ידי אחת משלוש השיטות: ריתוק, חניקה או בריח. ריתוק משמע לרתק את היריב כשגבו על הרצפה לשלושים שניות. בריח - הכנעת היריב על ידי כך שמופעל לחץ על המרפק שלו. חניקה מבוצעת על ידי חסימה של נתיב האוויר של היריב. כניעת היריב מוגדרת בכך שהמנצח מצליח לטפוח שתי טפיחות קלות ביד פתוחה על גוף היריב או המזרן.

מתעניינים בחוג ג'ודו למבוגרים? מצאו אותו בדפי זהב

כללי הג'ודו

המתחרים בג'ודו יהיו מחולקים לקרבות על פי שני פרמטרים: מין ומשקל, כאשר כיום ישנן שבע קטגוריות שונות של משקל. הג'ודו מתחיל בחימום, כמו כל אחת מאמנויות הלחימה המוכרות. ההטלות של היריב גם הן מחולקות לכמה סוגים: הטלות על בסיס האגן, הטלות על בסיס ידיים, והטלות על ידי הרגליים.

ג'ודו. צילום: shutterstock

חלק נוסף שבולט בעיקר בתרגול הג'ודו הוא הקאטות - סדרות של תנועות ותרגולים מובנים מראש. הקאטות מאפשרות את המעבר בין חגורות שמעידות על מידת המיומנות וההתקדמות של לוחם הג'ודו.

קרבות הג'ודו

הזירה שבה נערך הקרב, תהיה בגודל של 10X10 מטר והבמה תחולק לשני אזורים: האזור בו יערך הקרב ואזור הנקרא אזור הביטחון. זמן הקרב בג'ודו מחולק על פי המתחרים. אם מדובר בבני נוער, הקרב יימשך ארבע דקות, ואם מדובר בבוגרים, אורכו יהיה חמש דקות. בתום הזמן, הקרב יופסק על ידי שופט והמתחרים תמיד יוחזרו למצב התחלתי. הניצחון בקרב ג'ודו במקרה שלא הושג איפון או וואזרי, הוא על ידי השופטים, כשהבסיס להכרעתם יהיה על פי עונשים ונקודות.

אם בסיום הקרב השופטים מחליטים כי קיים מצב של תיקו בין שני היריבים, תינתן הארכה של ארבע או חמש דקות, בהתאם לגילאי המתחרים. המתחרה שישיג יתרון בקרב, הוא זה שינצח בו.

מצבים של הכרעה מידית

אם לאחד מהמתחרים יהיה ניקוד גבוה יותר ממשנהו, הוא זה שינצח והמצב ייקרא ניצחון על בסיס איפון. כמו כן, אם בסיום הקרב לאחד מהמתחרים יהיה ניקוד משני גבוה יותר, הוא זה שינצח בקרב. הקרב הזה הוא הוואזרי, שמוענק במקרים הבאים - הטלת היריב על גבו או על הצד תוך שליטה של המתחרה וריתוק למזרן למשך 10-20 שניות.

כמובן שבקרבות בהם נעשתה נעשתה עבירה, השופטים יכריעו את הקרב בעונש למתחרה אחד וניצחון לשני.

הג'ודו בישראל

ענף הג'ודו בישראל מפותח מאוד כיום, כאשר רק בשנות ה-60 הפך לענף תחרותי. לקראת סוף שנות ה-70 החלו להגיע הישגים בינלאומיים ראשונים, אך רק בשנת 1992 זכה הג'ודו למקום של כבוד בנוף הספורטיבי הישראלי: יעל ארד ואורן סמדג'ה היו הישראלים הראשונים לזכות במדליות בענף הג'ודו בישראל. בהמשך היה זה אריק זאבי שזכה במדליית ארד באולימפיאדת אתונה. 

מי שהביאה את הכבוד הגדול ביותר לענף הג'ודו בישראל היא ירדן ג'רבי, שזכתה לראשונה בתואר אלופת העולם במשקל של עד 63 ק"ג. בהמשך היא גם זכתה במדליית ארד באולימפיאדת ריו 2016, ובאותה אולמפיאדה ממש זכה במדליית ארד גם אורי ששון, ואילו שגיא מוקי התמודד על מדליית הארד ודורג חמישי.

היכן ניתן למדו ג'ודו בארץ? בדקו באינדקס אמנויות הלחימה של דפי זהב

 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_infoSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist