מדוע מסעדות אסייאתיות הפכו להיות כל כך פופולאריות

מסעדות אסייאתיות הוא שם כולל לכל המסעדות שמציעות לנו את מעדני המזרח הרחוק. לצד טעמים משיקים, לכל מטבח יש מנות ייחודיות, מענגות ואהובות במיוחד. על ההבדלים בין מסעדות הודיות, מסעדות יפניות, מסעדות סיניות ומסעדות תאילנדיות - בכתבה שלפניכם.
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג מסעדות אסייאתיות

הרבה אגרול וסויה זרמו בחך הישראלי מאז פתח אהרוני בתחילת שנות ה-80 את ין-יאנג חלוצת המסעדות האסייאתיות באזורנו והמסעדה הסינית הראשונה בארץ. מאז, השתרשו טעמי החמוץ-מתוק של המטבח האסייאתי על גווניו השונים במפת הקולינריה של ארצנו.

סושי ונודלס צצו כמו חומוסיות לאור השמש הישראלית, ורשתות מזון אסייאתי מהירות לצד מסעדות שף מקצועיות, נוסדו על טהרת המטבח האסייאתי ושטפו את חופי הארץ, עד שהיום אין כבר צורך להמריא לממלכת סיאם כדי להתמכר לטעמים ולניחוחות המשכרים. נדמה שהמטבח האסייאתי תפור על בלוטות הטעם של הקהל הישראלי: הוא מבוסס על חומרי גלם בריאים ופשוטים, מציע שילוב טעמים מופלא ואקזוטי, משלב סוגי בשרים ודגים ועושה שימוש בשיטות בישול מסורתיות עתיקות החוסכות בזמן ואנרגיה.
 
אולם ההגדרה הנרחבת למטבח אסייאתי טומנת בחובה מספר מטבחים עשירים השאובים ממסורות עתיקות יומין, כל אחד ממדינתו הוא: מסעדות הודיות, תאילנדיות, יפניות וסיניות, כל אחת נותנת לנו טעימה מעולם קסום אחר המורכב אף הוא מאלף סגנונות, ומבוסס על אקלים, על תרבות, על דת  ועל שיטות בישול מסורתיות משלו.
 

מסעדות הודיות

כל מי שהיה אי פעם בהודו, יודע שבהודו Everything is possible, תלוי רק כמה סבלנות יש לך. זמן הודי הוא בעל קצב שונה ואיטי יותר מזה המערבי, הקפיצי והמהיר, ולצד הניחוחות החריפים והמרגשים, עם כניסתכם למסעדה הודית אתם נכנסים גם לאזור זמן אחר.

הודו היא תת-יבשת ענקית המחולקת לעשרות מדינות ומחוזות, אשר כל אחד מהם מבוסס על מסורת קולינריה שונה הנובעת ממקורות המזון, מהאקלים, מהקרבה לים, מהדת ומהתרבות המקומית. ככלל, אפשר לומר שאוכל הודי מתבסס על עשרות סוגי קטניות שונים, ועל תבשילי ירקות המתובלים בחריפות עם שלל תבלינים אקזוטיים, כמו: פלפל חריף, הל, כורכום, ג'ינג'ר, קארי, מסאלה, שום ועוד, המבושלים בשמנים שונים בהתאם לאזור (שמן בוטנים, שמן קוקוס ועוד) ומוגשים לצד צ'אפטי/ נאן  ועוד (לחמים הודיים), וכן לצד אורז ויוגורט להרגעת החריפות.

באזורים מסוימים בהודו נהוג לאכול גם בשר, ולכן תוכלו ליהנות במסעדות הודיות גם מתבשילי עוף בבישול ארוך, מתבשילי בשר  וכמובן מדגים. המטבח ההודי ידוע כמופחת בגלוטן, ולכן מומלץ לחולי צליאק. כמו הקסטות הרבות בהודו והבדלי המעמדות הקיצוני, כך גם במסעדות הודיות תוכלו למצוא מנות פועלים פשוטות ועממיות כמו מנת הטאלי המסורתית שהפכה פופולארית בשל ערכה התזונתי הגבוה ומחירה הנמוך וכוללת מגש הודי עם שלוש מנות: אורז לבן, דאל (תבשיל מעדשים) ותבשיל ירקות המוגש לצד צ'אפטי (פיתה הודית דקה) ויוגורט וכלה בתבשילי עוף, טלה ודגים עשירים ומתובלנים המבושלים בבישול ארוך בטכניקות מסורתיות.

כך או כך, כל אכילה במסעדה הודית משולה לקפיצה לעולם קסום, מתובל בניחוחות וטעמים עזים (וחריפים) שמעוררים את מכלול חושי הקצב, הטעם והריח.

 

מסעדות יפניות

המטבח היפני מבוסס על מסורות בישול ונימוסים עתיקות יומין, על עונתיות של חומרי גלם ועל אסתטיקה מרהיבה. על אף מורכבותו הרבה ולמרות שונותו מעולם הקולינריה המערבי, הופכות המסעדות היפניות לפופולאריות יותר ויותר גם בארצנו.

ארוחה יפנית מסורתית כוללת קערת אטריות או אורז לבן, צלוחית מרק ומעט חמוצים יפניים. לצד אלו תוגשנה כמה מנות אוקזו של דגים, בשר, ירקות וטופו אליהן מוסיפים דאשי, מיסו או סויה להדגשת הטעם. את האורז נהוג לאכול בעזרת שני מקלות דקים ואילו את המרק עם כף רחבה. דגש רב ניתן לטכניקות הבישול של המנות, והן יכולות להיות מוגשות כשהן נאות, מאודות, צלויות או מבושלות. בשל מיקומה על אי, ביססה יפן את מטבחה בעיקר על מאכלים ימיים מסוגים שונים ומשונים.

הסעודה היפנית מוגשת תוך הקפדה יתרה על בחירת חומרי גלם, על שימוש בשיטות בישול מסורתיות, על אסתטיקה מרהיבה, על שימוש בכלים מסורתיים ועל שמירה על כללי נימוס בני אלפי שנים. תתכוננו למספר רב של מנות רזות עם שמות לא מהעולם הזה אשר כל אחת מהן זורקת בטעמה ובניחוחה לכיוון אחר.

 

מסעדות סיניות

סין מציעה לעולם את אחד המטבחים המסורתיים, העשירים והעדינים. בשל היותה מחולקת למחוזות שונים, סגנונות המטבחים משתנים גם כאן מאחד לשני. מנות המטבח הסיני נוצרות בשיטות בישול מסורתיות אשר מאחוריהן חוכמה סינית עתיקה שנועדה לחסוך באנרגיה ולהשתמש במקור אש אחד בעת הליך הבישול - בישול בשמן עמוק, הקפצה על ווק ועוד.

המנות במסעדות הסיניות מבוססות על הרבה ירקות צבעוניים, כגון: אפונה סינית, בצל ירוק, נצרי במבוק ופטריות מסוגים שונים; על אורז שהוא אחד מענפי החקלאות המרכזיים; על אטריות המיוצרות מחומרי גלם שונים: אורז, שעועית ירוקה, חיטה ועוד; על טופו, סויה ומיני בשרים מסוגים שונים (ולאו דווקא כאלו הנהוגים לשמש לאכילה בעולם המערבי); על דגים ופירות ים שונים ומשונים ועל תבלינים שונים: פלפל אדום, שמן שומשום, קרמל, ג'ינג'ר, שומר ועוד.

מאכלים אלו נאכלים באמצעות מקלות אכילה סיניים מסורתיים. בארוחה סינית לא נהוג להחזיק סכין על השולחן, ורוב המנות מוגשות כשהן חתוכות דק וקלות להרמה. לסיום מתוק ובריא יוגשו לרוב פירות אקזוטיים כמו אננס וליצ'י. לצד הארוחה יוגש תמיד תה חם, אחד מאלפי סוגי תה שונים, כדי לסייע בתהליך העיכול. 

 

מסעדות תאילנדיות

אורז יסמין, חלב קוקוס, כורכום, קארי, עשבי תיבול טריים, ירקות מוקפצים... המטבח התאילנדי הגיע לארץ בתחילת שנות ה-90 ביחד עם גל העובדים התאילנדים ועם המטיילים ששבו מלתור את אייה, ואת טעמיה האקזוטיים והקסומים של תאילנד. עם הזמן קיבל מטבח זה טוויסט ישראלי בדמות מסעדות תאילנדיות כשרות, המגישות מאכלים תאילנדיים אהובים ללא שימוש בבשר חזיר ופירות.

שילוב הטעמים העזים: חמוץ-מתוק-חריף-מלוח, עשבי התיבול הטריים, רוטב הדגים המפורסם, תבשילי האורז הריחניים, מנות הנודלס המוקפצות, כל אלו שבו במהרה את החך הישראלי, ולכן מסעדות תאילנדיות אהובות במיוחד.

המטבח התאילנדי אמנם מושפע מהסיני וההודי אך גם עומד בפני עצמו. ארוחה תאילנדית מכילה לרוב מנת נודלס או אורז אחת המוגשת עם שלל תוספות, תבלינים ורטבים. בין המאכלים התאילנדיים המוכרים: סלט פאפאיה אקזוטי, אורז דביק מסורתי, מנות נודלס מוקפצות כגון: פאד תאי (אטריות אורז עם רוטב דגים, סוכר, מיץ ליים, בוטנים, ביצה, עוף, פירות ים וטופו), מרקים נהדרים דוגמת מרק טום יאם עם עוף או פירות ים, תבשילים בקארי וחלב קוקוס, דגים, בשר לבן ולקינוח בננה לוטי. 

 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא מסעדות אסייאתיות
האם המאמר עזר לך?