
בנייה טרומית - הדרך המהירה והזולה לבית
מאת: רון שגב פינקלמן | פורסם: 03.06.14
בנייה טרומית נחשבת כשיטת בנייה קלה, שבה רכיבי הבניין מיוצרים במפעל ומגיעים מוכנים להרכבה מהירה וקלה. השיטה פותחה בקנדה ובצפון ארה"ב, וידועה כשיטת בנייה זולה, יחסית לשיטת הבנייה הקונבנציונאלית. בנייה טרומית נקראת גם בנייה מתועשת. על שיטת הבנייה, על חסרונותיה ועל יתרונותיה בכתבה הבאה.
בכתבה זו:
אמרתם, בנייה קלה, בנייה מתועשת, בנייה מהירה ובנייה זולה - אמרתם בנייה טרומית! הכיצד? האלמנטים התעשייתיים מיוצרים בכמויות גדולות במיוחד במפעל הייצור, והחלקים מגיעים להרכבה באתר המבוקש, שם הם מורכבים במהירות כמו לגו.
חלקי הלגו של הבנייה הטרומית
יש שלושה סוגים עיקריים של חלקים בבנייה הטרומית, והם כוללים: עמודים וקורות טרומיים, קירות (כולל פתחים לדלתות ולחלונות), רצפה ותקרה מוכנים מראש. והחלק השלישי הוא כל רכיבי הבניין המשלימים.
אין ספק שהיתרון הבולט של שיטת הבנייה הזו טמון בעלויותיה, עם זאת היא לא חפה מחסרונות. החיסרון המשמעותי שלה הוא חוסר גמישות בתכנון אדריכלי חופשי. חסרונות אחרים שלגביהם הדיווחים שונים והדעות חלוקות הם: בלאי, סדקים ואקוסטיקה לא מספקת. אבל זה, כאמור, תלוי את מי אתם שואלים...
יתרונותיה של הבנייה הטרומית כוללים: בנייה מהירה (חיסכון בזמן), אין צורך בכוח אדם מרובה להקמתה (חיסכון בכוח אדם) ושימוש בבנייה תבניתית, מדויקת ואסתטית. כמו-כן הבנייה הטרומית ידידותית הודות לתהליך בנייה נטול פיגומים ומשאבת בטון, וגם ירוקה יותר בזכות תוספת בידוד שחוסכת כרבע מצריכת החשמל לחימום/קירור המבנה.
תהליך בנייה מתועשת
את הקירות יוצקים בתבניות קבועות (עד 35 קירות מיוצרים בכל יום בקו ייצור אחד), כאשר יכולת הייצור של מגוון צורות היא גבוהה במיוחד. יום לאחר הייצור הקירות מוכנים לשינוע. תהליך ההרכבה מצריך פחות כוח אדם, עם זאת כוח האדם חייב להיות מקצועי ומיומן.
ראשית יוצקים את רצפת הבטון בשטח, אחר כך ממקמים ומרכיבים את הקירות החיצוניים של המבנה ולבסוף את החלקים הפנימיים ואת גג המבנה. בקרת האיכות מטעם החברה, בודקת ומבקרת על תהליך הבנייה, על הבידוד ועל העברת התשתיות (צנרת מים, ביוב, חשמל וכו').
למרות כל הטוב הזה, הציבור לא ממהר לבחור בשיטת הבנייה הזו, אם כי בעולם משתמשים בה בחופשיות כבר למעלה משני עשורים. הסיבה לחשדנות נעוצה, כנראה, בחשש מפני אקוסטיקה לא מספיק איכותית או בספק לגבי איכות הבידוד בפני מזג האוויר. ואולי הסיבה האמיתית היא שאין מספיק מומחים ואנשי מקצוע בתחום שמכירים את השיטה הזו על בוריה.
עם זאת, ניתן לומר שהבנייה הטרומית בישראל הולכת ומתבססת. כנראה שבכל זאת אי אפשר להתווכח עם יכולתה להקים שכונות שלמות של קרוואנים, קרווילות ודומיהם, במינימום זמן.
הבנייה הקלה - לא בהכרח זולה יותר
הבנייה הטרומית נחשבת כזולה יותר, כיוון שהיא עשויה מחומרים קלים אך עמידים, ולכן מצריכה פחות תיקונים עתידיים. כמו-כן, תמיד קיימת האפשרות הפשוטה להחליף חלק מן הפאזל, שקוראים לו בית או מבנה, במקום לשפץ, ללכלך, לעבוד קשה ולהשקיע כספים רבים בהריסה ובשיקום.
עם זאת, בשקלול הסופי המחיר זול באופן שאינו מאוד משמעותי ביחס לבנייה הקונבנציונאלית, והיתרון במחיר בפועל בא לידי ביטוי בטווח הארוך יותר. זאת, הודות לחומרים העמידים במיוחד של בנייה זו שמאפשרים את עמידות המבנה לשנים רבות, ומבטיחים בידוד מקסימאלי מפני רעש, רטיבות ונזילות והבדלי טמפרטורה.
אז לפי אילו אמות מידה נקבעת עלות הבנייה? ובכן, גודל המבנה משפיע רבות על כמויות חומרי הגלם. בנוסף לכך, יש חשיבות לתוספות בנייה למיניהן וכן לכל החלונות והדלתות הנבחרות. אלמנטים משפיעים אחרים הם כוח אדם מצומצם, ולו"ז קצר לביצוע. שני אלו מוזילים את המחיר הסטנדרטי והמקובל בענף.
חומרי הגלם של הבנייה הקלה
חומרי הגלם של הבנייה הקלה מגוונים, ועיקרם:
1. פלטות גבס - פלטות הגבס כוללות פלטות לבנות (רגילות), פלטות ירוקות חסינות מים ופלטות אדומות חסינות אש. כולן מיוצרות במפעל, ומגיעות לאתר הבנייה מוכנות להרכבה בחלקי הפנים של המבנה/הבית.
2. פלטות בטון - פלטות אלו עמידות ומשולבות ברשת נגד סדקים, גם הן מגיעות לאתר הבנייה כשהן מוכנות להרכבה, ואותן ניתן לקבוע הן בחלקי הבית הפנימיים הן בחלקו החיצוני.
3. לוח פנל מבודד - לוח שעליו מורכבים הקירות הקלים. לוח זה כולל שכבת פח, שכבת קלקר ושכבה נוספת של פח לבן.
4. לוח אלומיניום - מסייע בעיצוב, בעיקר לקיבוע דלתות, חלונות וכדומה. לוח זה מגביר את איכות הבידוד ואת עמידות הקירות, ומורכב מפלטות אלומיניום וקלקר.
5. עץ - חומר ידוע ופופולארי מאוד בעולם (פחות בישראל), לבניית מבנה/בית שלם בעזרת שימוש בעץ עמיד ואיכותי.
בחירת חברת בנייה טרומית
חברת בנייה סטנדרטית וגם שיפוצניקים יש בשפע, אך חברות בנייה טרומית אין הרבה בנמצא, לפחות בישראל. חברות אלו חייבות לעמוד בתו תקן לבנייה ירוקה, ובדרישות מפרט מכון התקנים (422). עם זאת ניתן למצוא חברות אמינות בתחום, וכדי למצוא את החברה הטובה ביותר עבורכם, כדאי לבדוק כמה דברים:
1. עמידה בתו תקן ובדרישות מכון התקנים.
2. המלצות - אל תהססו לפנות לאנשים שממליצים, ואף להגיע ולהתרשם מהבית או מהמבנה בפועל. שוטטו באינטרנט, קבלו חוות דעת והתייעצו עם מומחים בפורומים המתאימים.
3. ותק וניסיון - כדאי לבחור בחברה שפעילה מספר שנים בשוק, ושצברה די ניסיון בתחום הבנייה הקלה. אם היא קיימת ופועלת מספיק זמן, כנראה שהיא טובה.
4. מחיר - השוו מחירים בין החברות השונות, תוך התייחסות לאיכות חומרי הגלם.
5. התאמה לצרכים - ודאו היטב כי הבנייה הטרומית אכן מתאימה לכם ולצורכיכם. חשוב להבהיר כי לא בכל מקרה נתון הבנייה הטרומית כדאית, והיא תלוית צרכים ושימוש.
אנשים שחיפשו בנייה מתועשת וטרומית חיפשו גם
מצא בנייה מתועשת וטרומית באזורך
בנייה מתועשת וטרומית באזור ת"א והמרכז בנייה מתועשת וטרומית באזור חיפה והקריות בנייה מתועשת וטרומית בתל אביב בנייה מתועשת וטרומית בירושלים
בנייה מתועשת וטרומית בחיפה בנייה מתועשת וטרומית בראשון לציון בנייה מתועשת וטרומית בבאר שבע בנייה מתועשת וטרומית בפתח תקווה