על חדרי קירור ומערכות קירור - כל מה שחשוב שיהיה ברור

ראשית, שאלה קצרה: מה המשותף בין מוצרי מזון, תרופות, מנות דם ורכיבים אלקטרוניים? ובכן, לא צריך להיות מומחה בתחומים אלה, כדי להצביע על דבר אחד - כל הפריטים האלה, כמו גם רבים אחרים, זקוקים לטמפרטורות נמוכות במיוחד על מנת להישמר לאורך זמן. מה שברור לא פחות הוא שחברות הפועלות בתחומים מהסוג הזה חייבות להחזיק ברשותן אמצעי חשוב אחד, והוא חדר קירור, ורצוי עם כמה שיותר אפשרויות התאמה. אז מה עומד בבסיס הקירור? מהם המאפיינים של חדרים מהסוג הזה, ואילו מערכות קירור קיימות כיום?
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג חדרי קירור ומערכות קירור

כשמדברים על קירור, באופן מסורתי עולה לנגד עינינו תמונה של מקרר, ביתי או מסחרי, ותו לא. במקרה של חדרי קירור, ברור שנדרש קצת יותר מכך, ובעיקר, מערכת קירור מהשורה הראשונה, וחדר אשר עונה על תנאים מסוימים. את המקררים הביתיים הנפוצים לא ניתן כמובן לכוון לטמפרטורות הרצויות בחדרי קירור, שמגיעות לעתים עד 20 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, והם יעילים הרבה פחות. שילוב של גורמים אלה, יחד עם הדרישות הקפדניות לקירור מוצרים ספציפיים (הנחיות משרד הבריאות, למשל) ועם החום הישראלי, מצריכים שימוש במערכות קירור מהשורה הראשונה, המגלמות בתוכן את חזית הטכנולוגיה. 

 

על מערכות קירור וטכנולוגיות אחרות

אף חדר קירור לא יכול להיות שלם ללא מערכות פיקוד ובקרה המאפשרות שליטה מדויקת על הטמפרטורה בכל רגע נתון, אפשרויות התאמה למוצרים השונים או אפילו קביעת "תרחישי" קירור, באמצעות טיימרים ייעודיים. זהו פתרון מתבקש עבור מסעדות או עבור בתי מלון, למשל, שבהם שומרים על כשרות, אך נדרשים גם לשמור על מצבם התקין של המוצרים שלהם ביום השבת.
 
הבחנה עיקרית שיש לעשות היא בין חדרי קירור המכילים מקררים מאסיביים בהתאמה אישית, לבין מכולת קירור, שהיא למעשה חדר קירור נייד. המכולה עשויה לפעול הן באמצעות מאייד תרמי, המבוסס על הפרשים בטמפרטורה, הן באמצעות מאייד אוויר. מכולות אלה הן ניידות וניתנות לשינוע, מה שהופך אותן לפתרון היחידי למעשה להובלת מוצרים בקירור, וכן לדרך יעילה להציע פתרון עבור מוסדות שבהם לא ניתן להקים חדר קירור קבוע, מסיבות אלה או אחרות. 
 
החדרים הקבועים יכללו בתוכם, בדרך כלל, מקררים מסחריים ותעשייתיים איכותיים במיוחד. זה הפתרון שנמצא לרוב במסעדות, ברשתות שיווק מזון, בבתי מלון, במפעלים תעשייתיים ובשאר מוסדות חשובים, כאשר מספר המקררים מותאם למספר הפריטים שיש לאחסן, ולטמפרטורה הנדרשת מכל אחד מהם. 
 
עם זאת, אפשר בהחלט להצביע גם על סוגים אחרים של מערכות קירור מתקדמות. אחד המרכזיים שבהם הוא צ'ילרים, הלוא הם מצנני מים. זוהי יחידה שתפקידה לקרר חללים  גדולים יחסית הכוללים לרוב ציוד תעשייתי או ציוד מחשבים, וזאת באמצעות אוויר או גז קירור.  מערכות קירור מים, מנהרות קירור והקפאה, מערכות לקירור אוויר צח או שוק פריזרים הם מתקנים נפוצים אחרים. חשוב להדגיש שבחלק מהמקרים מדובר במערכות המותאמות מראש לצורך מסוים של קירור, כפי שיעידו חדרי קירור למעדניות או למחלבות,  חדרי קירור ליקבים (המציעים חדר קירור לחביות ומערכת קירור עבור מיכלי התסיסה), חדרי תפיחה למאפיות וכן הלאה.
 
 

המאפיינים של חדרי קירור סטנדרטיים

בנקודה הזו, נדרש להיכנס קצת לעובי הקורה (או החדר), ולראות את התכונות העיקריות שצריכים חדרי קירור למלא. מלבד מערכות הקירור שהוזכרו מעלה, אחד הדגשים העיקריים בכל חדר שכזה צריך להיות מושם על בידוד אופטימלי שלו, כלומר, מניעת חדירה של טמפרטורה חמה יותר מהחלל שמחוץ לחדר. הבידוד הזה מושג, כצעד ראשון, בזכות הפאנלים שמהם עשויים קירות החדר. אלו הם פאנלים בעלי דופן כפולה, שעוביים נע לרוב בין שמונה לבין עשרה סנטימטרים. הפאנלים, בהמשך לכך, מוצאים את מקומם בין פחים המכילים פולימר נפוץ בשם פוליאוריתן: ה-חומר האידיאלי לצורכי בידוד ולספיגת מים נמוכה. חומר זה מסייע אם כן גם להימנע מבעיה נוספת שעלולה לאפיין חדרי קירור, והיא בעיית הרטיבות. 
 
דגש רב בתכנון חדר הקירור מושם גם על הרצפה שלו, אזור המועד אף הוא להתפתחותה של  רטיבות. גם כאן, חומרים מבודדים, וביניהם שימוש בנייר כסף, הם שעושים את העבודה. דלתות חדרי קירור צריכות להיבחר אף הן בקפידה, והן מאופיינות בצירים טרומיים  שימנעו שחיקה של הגומי אשר בחלק התחתון של הדלת. באשר למנגנון הנעילה, כדי למנוע תסריט שבו אדם יינעל בחדר, על כל הטמפרטורות הקפואות שבו, אפשר למצוא בהן ידיות הניתנות לנעילה ולסגירה הרמטית מבחוץ, אך גם לפתיחה מבפנים.
 
 

תכנון נכון של חדר קירור

בעיקרו של דבר, מספר מאפיינים צריכים להשפיע על המפרט המלא של חדר קירור. הראשון הוא, כמובן, סוג המוצרים, מה שיגדיר את יעילותה של המערכת הנדרשת. בהמשך לכך, ברור שנפח המוצרים שנדרש לאחסן חייב להשפיע על היבט אחר, והוא גודלו של החדר: ככל שהשטח גדול יותר, נדרשת מערכת קירור "חזקה" יותר. וכמובן שניתן להצביע על משתנים אחרים שמשלימים את משוואת הקירור של חדר נתון.
 
מכאן נובע דבר אחד, והוא שחדר קירור מצריך תכנון מוקפד, וכמעט בכל המקרים גם סיוע מקצועי על ידי חברה הפועלת בתחום. עקב העובדה שאין חדר קירור אחד אשר דומה לאחר, החברה צריכה להבין את צורכי העסק, את המטרות לטווח הקצר או הארוך ואפילו את שגרת העבודה הנהוגה בו. בנוסף על כך, ההתחשבות צריכה להיות בתנאים הספציפיים של המקום, לרבות מגבלות פיזיות שמאפיינות אותו, או מיקומן של מערכות החשמל והצנרת. זו הסיבה שתכנון חדר קירור היא מלאכת הנדסה לכל דבר ועניין, המצריכה אנשי מקצוע מהתחום הזה.
 
שלבים חשובים אחרים בתהליך, לאחר התכנון, הם ייצור המערכות הרלוונטיות, לא פעם על פי הזמנה מיוחדת, והתקנתן בחדר הלכה למעשה. לאחר מכן, מתבצעת בדיקת הרצה שבה בודקים שהחדר מבצע את תפקידו נאמנה. מרבית חדרי הקירור ומערכות הקירור מגיעים עם אחריות, והשאיפה היא לאחריות רחבה ככל האפשר. כמו כן, בעת בחירת החברה, חשוב לוודא שהיא מציעה גם שירות תיקונים, ומענה מהיר במקרי חירום: דומה כי אין צורך להכביר  מילים על המשמעויות הבריאותיות או הכלכליות של תרופות או מזון שמתקלקל, פשוט מכיוון שמערכת הקירור שלהם שבקה חיים לפרק זמן מסוים.
 
 

>> לאיתור מומחים בהתקנת וייצור חדרי קירור ומערכות קירור בארץ.


 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא חדרי קירור ומערכות קירור
האם המאמר עזר לך?