כתבות בנושא ציוד למקלטים וחדרי ביטחון - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מרחב מוגן - המדריך לבניית ממ"ד נייד

לצערנו, אנו מודעים כבר היטב לחשיבות מרחב מוגן ולקיום ממ"ד בביתנו. עם זאת יש לא מעט דירות ובתים ישנים שעליהם לא חל חוק בניית ממ"ד. ככלל, כל הדירות והבתים שנבנים בעשורים האחרונים מחויבים בחדר ממ"ד. השאלה היא כיצד להתקין ממ"ד בבתים שבהם אין מרחב מוגן, ואילו חלופות קיימות?

בכתבה זו:
בניית ממ"ד - סוגי הממ"דים והוספת ממ"ד | בניית ממ"ד נייד או מיגונית - מה חשוב לדעת? | הנחיות פיקוד העורף | מיגון חדר פנימי | מקלט - עוד אמצעי מיגון

מטרת המרחב המוגן היא להגן מפני התקפות אוויר והתקפות טילים בזמן התרעה קצר. הממ"ד הוא מרחב מוגן דירתי, שהקמתו היא חובה בכל בנייה חדשה, על פי החלטה שהתקבלה בעקבות מלחמת המפרץ. מלבד ההגנה הקונבנציונאלית, בעת סגירת דלת ממ"ד וכן חלון ממ"ד, המרחב המוגן אטום גם לחדירת גזים רעילים.

בניית ממ"ד - סוגי הממ"דים והוספת ממ"ד

על פי החוק, כל בנייה חדשה אשר עולה על שטח של 12 מ"ר, מחייבת בניית ממ"ד. המקרים שבהם מקנים פטור מבניית ממ"ד, נקבעים על פי המרחק של המבנה מהמקלט הציבורי. מי שמוסמך להעניק את הפטור הוא פיקוד העורף בלבד.
 
יש כמה סוגי ממ"דים, ובהם: ממ"ד יצוק שנבנה כחלק אינטגרלי מן המבנה; ממ"ד יביל שנבנה בהזמנה וכתוספת למבנה קיים ומיגונית שמשמשת כמיגון שאינו כפוף לתקן של מרחבים מוגנים כמו ממ"ד או מקלט.
 
בדירות או בבתים קיימים אפשר לבצע תוספת בנייה, ולחזק חדר קיים כדי להפכו לחדר משופר מיגון.  במקרה כזה מתבצע תהליך של עיבוי הקירות בבטון, ומותקנים: חלון ממ"ד, דלת ממ"ד וצינורות אוורור, הכול בהתאם להנחיות הג"א. ואגב, אפשר להתקין מזגן בממ"ד, ולא, זה לא פוגע באיטום משום שיש אביזרי איטום לצנרת המזגן, כך שאין מה לחשוש מהתקנת מזגן בממ"ד.
אם חשבתם להוסיף ממ"ד בדירה שלכם, חשוב שתדעו שנדרשת הסכמה של מעל 60% מבעלי הדירות בבניין, ועלות הבנייה תסתכם בכמאה אלף ש"ח, וזה ללא תוספות מיוחדות כדוגמת מערכת סינון לממ"ד.

בניית ממ"ד נייד או מיגונית - מה חשוב לדעת?

- לא קיימים תקנים , אלא המלצות, לקביעת עובי הקירות, גודל החלון ועוד.
- פיקוד העורף טרם קבע תקן רשמי למיגונית.
- הקריטריונים העיקריים שחשוב לבדוק: סוג הברזל, קיום רשת אחת או שתיים ועובי הקיר.
- בניית מיגונית תעלה עד חמישים אלף ש"ח, והיא נחשבת לפתרון זול יחסית.
- מיגונית היא יחידת בטון ניידת שמציבים סמוך למבנה/בית.
- ממד נייד הוא למעשה מבנה יביל שמספק פתרון מהיר באזורים נרחבים ובהם שטחים פתוחים, אזור ללא ממ"ד ואזורי תעשייה. 
- היתרון הבולט של ממ"ד נייד הוא התאמה מהירה לצרכים הנדרשים בזמן קצר מאוד.

הנחיות פיקוד העורף

ההנחיות של פיקוד העורף לתכנון ממ"ד, מחייבות אבזור הממ"ד במערכות מיגון רבות ובהן: דלת הדף, צינור לכניסת אוויר, חלון הדף נגד גזים, תאורת חירום, צינור לשחרור אוויר ומערכת אוורור וסינון. 
 
שטח הממ"ד בדירת מגורים צריך להיות לפחות 10 מ"ר, ולהיבנות מבטון מזוין בלבד. צבע הקירות, והתקרה חייב להיות צבע שאינו רעיל או דליק. בעת יציקת הבטון, יש להניח את מסגרות הדלת והחלון וצינורות התשתית של מערכת הסינון. כמו-כן, על דלת הממ"ד ועל חלון הממ"ד להיות עמידים בפני הדף ורסס, ולאטום את החדר היטב. בכל ממ"ד חייבים להיות שני צינורות אוורור (אחד פונה אל מחוץ לבית והאחר אל פנים הבית).
הוראות והנחיית פיקוד העורף בנושא מערכות אוורור וסינון ממ"ד, קובעות כי התקנת מסנן ייעודי  מאפשרת שהות בממ"ד ללא חבישת מסכות. כדי להתקין פילטר זה, יש צורך ביכולת פתיחת דלתות וחלונות לפחות עד זווית של 90 מעלות, כמו-כן חשוב שהמערכת לא תפריע לכניסה או ליציאה  מהממ"ד, והתקנת צינורות כניסה ויציאת אוויר יבוצעו על פי התקן.

מיגון חדר פנימי

מיגון חדר פנימי הוא אפשרות אידיאלית עבור אלו שגרים בבניין שבו לא הושגה הסכמה באשר לבניית ממ"ד. הבנייה אינה מצריכה היתרי בנייה, ואף משביחה את ערך הנכס הקיים, וזאת למרות שהתהליך מקטין את גודלו המקורי של החדר. לפי שיטת מיגון זו, בוחרים בחדר קיים בבית, והופכים אותו לחדר ממוגן ע"י הנחת פלטות פלדה מהרצפה עד התקרה (בבתים שנבנו בבנייה קלה יש צורך  גם במיגון התקרה), ומחליפים את חלון החדר ודלת החדר לממוגני הדף. כך החדר הופך לממוגן.
מיגון חדר פנימי אינו מצריך היתרים מיוחדים, ונמשך כשבועיים שלושה בלבד. הוא אידאלי במיוחד עבור אוכלוסייה מבוגרת, עבור נכים וכדומה.

מקלט - עוד אמצעי מיגון

מקלט הוא מבנה מוגן מפני טילים, פגזים, תקיפה אווירית ועוד. המקלט בנוי מבטון חזק וחסין, וככל שעובי הקיר רב יותר, כך הוא מספק הגנה טובה ויעילה יותר. מקלט יכול להיות תת-קרקעי או קרקעי,  תלוי באפשרויות הבנייה הספציפיים בכל מקום. כדי להפכו לממוגן נשק ביולוגי/כימי, יש לציידו גם במסנן אב"כ.
 
המקלט נבנה כיחידה עצמאית ובעל כניסה נפרדת, בשטח של לפחות 10 מ"ר. כאשר מדובר במקלט ציבורי, הוא נמצא תחת אחריות הרשות המקומית, ותקינותו חייבת לעמוד במבחן פיקוד העורף.

אנשים שחיפשו ציוד למקלטים וחדרי ביטחון חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist