כתבות בנושא ספקי מזון, סיטונאי מזון - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

סיטונאות מזון - המדריך לספקי מזון למסעדות

מדי יום, מבקרים אינספור ישראלים במסעדות השונות. הם מתיישבים, סוקרים את התפריט ומזמינים מנות אלה או אחרות. את הקרדיט, כאשר המנות מוצלחות, הם יזקפו לזכותה של המסעדה ובעיקר לשף שעומד מאחוריה. מה שרבים לא נותנים עליו את הדעת הוא שמסעדה לא יכולה אפילו לחשוב על להתנהל בצורה סבירה ללא כל אותם ספקי מזון, אשר אחראיים על אספקה חיונית של מזון למסעדות. מה התפקיד של אותם ספקי מזון? כיצד הדבר נעשה? ומה דרוש מאדם או מגוף למלא על מנת לפעול כספק מזון? המדריך לסיטונאי מזון מתחיל.

בכתבה זו:
ההיבט הבירוקרטי של סיטונאות המזון | הגורמים שהופכים ספק למקצועי באמת

התפקיד הכללי שממלאים ספקים של מזון למסעדות, הידועים גם בתור סיטונאי מזון, ברור כבר מעצם הגדרתם. ההגדרה הרשמית, כפי שנוסחה על ידי משרד הבריאות בצו הפיקוח  על מצרכים ושירותים (התשכ''א – 1960), היא "מי שעסקו או חלק מעסקו הוא למכור מצרך לקמעונאי", אלא שכאשר נכנסים לעובי הקורה, מבינים שהתמונה מורכבת פי כמה. לא רק עקב מערכת היחסים שצריכה להירקם בין המסעדנים ובין הספקים שלהם, אשר אמורה להיות מבוססת על אמון ועל אחריות הדדית, אך לא פעם נחשבת לטעונה ורגישה מדי, וגם לא רק עקב התחרותיות בין בעלי מסעדות, שלא בהכרח רוצים שאותו ספק ישרת אותם ואת היריבה הקולינארית העיקרית שלהם במקביל, אלא בעיקר מכיוון שהתחום המדובר רחב בכל קנה מידה, וכולל מגוון בעלי מקצוע ולא מעט דגשים שיש להתחשב בהם. 
ראשית, יהיה זה היקף המזון המסופק. כמעט בכל המקרים, כדי לקצר תהליכים ולתפוס את כל הביצים בסל אחד, הדגש הוא על ההיבט הסיטונאי של ההספקה, כלומר, מזון המועבר בתדירות נמוכה יחסית, כדי למנוע גיחות הולכות וחוזרות של הספקים למסעדה האמורה,  אך במועדי ההספקה תועבר בבת אחת כמות גדולה של מוצרים ושל חומרי גלם. הכול, כמובן, בהתאם לצרכים של המסעדה, ולתאריכי התפוגה של כל אותם מוצרים. חשוב להדגיש, בהקשר הזה, כי ספקי מזון למסעדות פשוט לא יכולים להרשות לעצמם, גם מבחינה חוקית (כפי שנראה בהמשך), לעשות זאת ללא משאיות המיועדות להובלה בקירור,  מה ששומר על המוצרים כאשר הם עושים את דרכם בכבישים השונים של מדינת ישראל. 
סוגיה משמעותית אחרת שאין להתעלם ממנה, נוגעת לכל סוגי מוצרי המזון השונים שייכנסו לתוך התמונה. זהו, כמובן, פועל יוצא של צורכי המסעדה, אך גם של הספק הספציפי של המזון. המסעדות המובילות בישראל יעבדו עם עשרות ספקים במקביל, כל אחד מהם מתעסק בסוג אחר של מוצרים: הדרישות המקובלות הן לספקי בשר, לספקי דגים, לספקי ירקות או מה שמכונה "יבשים". בנוסף על כך, פועלים בנמצא גם גורמים המספקים ממתקים בסיטונאות, וזאת לא רק למסעדות, אלא גם לרשתות שיווק ומזון, לקיוסקים, לחנויות ממתקים וכן הלאה.

ההיבט הבירוקרטי של סיטונאות המזון

בנקודה הזו, עולה בוודאי שאלה משמעותית נוספת: מי יכול להיות סיטונאי מזון? התשובה הפשוטה לכך היא שכמעט כל אדם, אך כל עוד הוא מקפיד לעמוד במספר סטנדרטים עיקריים. חלק מרכזי מהדרישות, כאמור, נוגע לכלי הרכב שבאמצעותו מתבצעת ההעברה של מוצרי המזון, והוא לרוב משאית קירור. הדרישות העיקריות הן שהספק יחזיק ברישיון להובלה בקירור, וכן בתעודת כיול שנתית, המעידה על כך שציוד הקירור עובר בדיקות, המעידות כל כך שהוא תקין לבצע את עבודתו נאמנה.
 
בנוגע לדרישות שנדרשים הספקים עצמם לקיים, כדי לקבל היתר פעולה, אפשר להצביע על כמה סעיפים עיקריים, גם הם חלק מאותו צו פיקוח על מצרכים ושירותים. נקודת המוצא היא שאדם יכול לשמש סיטונאי רק כאשר יש לו רישיון לכך, וכאשר הוא פועל על פי תנאי הרישיון: כך, למשל, על הסיטונאי להציג במקום העסק שלו, במיקום בולט, לוח המפרט את מחירי המצרכים השונים שהוא מציע. בנוסף על כך, קבלת הרישיון וחידושו מדי שנה כרוכה בתשלום אגרה שנתית, אשר הסכום הנדרש עליה תלוי, בין השאר, במועד הבקשה לחידוש הרישיון. ככל שמאחרים לחדש את האגרה, כך הסכום עליה עולה.

הגורמים שהופכים ספק למקצועי באמת

גם מבחינה מקצועית, נדרש סיטונאי מזון לעמוד בסטנדרטים שאינם בהכרח פשוטים,  אחרת הוא עלול להכניס את המסעדה שמתבססת עליו לתוך בור שקשה מאוד לצאת ממנו, ואשר עלול לפגוע בה מבחינה כלכלית ולסכן את המוניטין שלה כאחד. חשבו, למשל, על תרחישים שבהם הסיטונאי לא מבצע את ההספקה במועד הנדרש, מה שעלול להותיר את בעל המסעדה עם חוסרים משמעותיים. גם מצב שבו חומרי הגלם המסופקים אינם טריים, או אפילו מקולקלים, הוא הרה אסון. אותו גורם שמספק מזון למסעדות צריך לבנות יחסי אמון עם הלקוחות שלו, לבצע את ניהול ההספקה באופן מיטבי (למשל, מבחינת החלוקה למסעדות, או לוח הזמנים האידיאלי), ולהיות זמין עבור המסעדה שמתבססת עליו, בכל רגע נתון. ואגב, ברור שמדובר, פעמים רבות, בהרבה יותר ממסעדה אחת: ממש כשם שמסעדה מסוימת מתבססת על עשרות ספקים, עשוי ספק להציע את שירותיו לעשרות מסעדות. ברוב המקרים, כדי לצמצם בנסיעות שגם כך עלולות להיות מורכבות, ההתמקדות היא באזור חלוקה ספציפי על מפת ישראל, או לכל הפחות הקדשת כל אחד מימי השבוע לאזור מסוים.
 
אותו ספק צריך לצאת מנקודת הנחה שגם הוא עשוי להתבסס על מזון שלא בהכרח נמצא בחזקתו, ושגם הוא תלוי בנסיבות חיצוניות אלה או אחרות. אם מזג האוויר מביא למחסור בפירות או בירקות, אם ניקח דוגמה די נפוצה, נדרש הספק ליידע את בעל המסעדה על כך. המסעדן, מצדו, עשוי לפנות לאפיקים אחרים, ולעתים אפילו לספקי מזון למסעדות הממוקמים מעבר לים. זהו חלק מרכזי במערכת היחסים בין הסיטונאי למסעדן, ונקודה המדגימה בצורה ניכרת מדוע יש צורך בתקשורת יעילה, לא פעם גם בתקשורת יומיומית, ביניהם.

 

אנשים שחיפשו ספקי מזון, סיטונאי מזון חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist