
צנצנות ובקבוקי זכוכית- ייצור ושימושים
כבר משנת 4000 לפני הספירה(!!!) החלה האנושות להשתמש בזכוכית ולייצרה. עוד בתחילת הדרך שימשה הזכוכית כחומר שממנו יוצרים מכלי אחסון. כלי זכוכית נפוצים למדי היו צלחות זכוכית, בקבוקי זכוכית וצנצנות זכוכית, עוד בהיסטוריה הרחוקה ומובן שעד היום. למכלי אחסון מזכוכית יש יתרונות רבים שהופכים אותם למכלי אחסון מועדפים לשלל מרכיבים, חומרים ופריטים בתחומים רבים. אז מה כדאי לאחסן בבקבוקים ובצנצנות מזכוכית? אילו שימושים יש לחומר הזה בעידן המודרני? איך מייצרים בקבוקי זכוכית וצנצנות, ומהם היתרונות של החומר הזה עבור מה שנשמר בתוכו?
אנחנו כל כך רגילים לראות צנצנות זכוכית גדולות וקטנות, שקופות וצבעוניות, מעוטרות וחלקות. אף אחד מאתנו לא מתרגש למראהו של בקבוק יין, ואיש לא עומד משתאה בפני צנצנות זכוכית קטנות. כולנו הפכנו אדישים בפני כל אלה, ולא עוצרים ולו לרגע להתפעל מההישג הנפלא. ייצור כלי זכוכית עבר גלגולים רבים מאז שהאדם הקדמון ייצר כלי זכוכית על ידי שריפה של זרעים וחול, ועד לימינו אנו שבהם הזכוכית משמשת חומר מרכזי לייצורם של כלי זכוכית חיוניים בתחומים רבים של חיינו.
תהליך ייצור של צנצנות ובקבוקי זכוכית
כלי זכוכית באשר הם מתחילים בייצור של זכוכית גולמית המעובדת לזכוכית מסוג מסוים (כגון, זכוכית סיליקיטית, זכוכית משוריינת וכדומה - הזכוכיות שונות אלה מאלה בשל ריכוז החומרים המרכיבים אותן - ומעוצבת לכדי צורת הכלי הרצוי. זכוכית גולמית נוצרת בכור היתוך שאליו מנקזים רכיבים של תערובת חומרים שונים, לרבות, חול סודה וסיד. את הרכיבים בכור ההיתוך מערבבים במיכל ערבוב מיוחד, ומחממים הכול לטמפרטורה של 1000°C. לאחר מכן מגיע העיצוב של כלי הזכוכית. בתעשיות השונות נעשה שימוש בצורות רבות של צנצנות זכוכית ובקבוקי זכוכית לשם אחסון מגוון רחב של חומרים. צורות הבקבוק למיניהן מאפשרות למזוג את החומרים הנוזליים בצורה נוחה ומבוקרת בעת השימוש, ואילו הצנצנות השונות מגיעות במגוון רחב של גדלים, ומיועדות לשמירת תמיסות, משחות, מוצרי מזון ועוד-ועוד בתוך כלים אופטימאליים מבחינת חומר וצורה.