כתבות בנושא רמקולים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

שומעים את ההבדל - כיצד לבחור את הרמקולים המתאימים?

מעוניינים לצפות בסרט קולנוע או במשחק כדורגל בטלוויזיה? רוצים להאזין לאלבום הלהקה האהובה עליכם? אין צל של ספק שהדרך לחוויית השמיעה המושלמת עוברת בבחירת רמקולים איכותיים. הבעיה, אם אפשר לקרוא לה כך, היא ששוק הרמקולים, כיאה לעידן הטכנולוגי שבו אנו חיים, נחשב למפותח בכל קנה מידה, עם מגוון רחב של סוגים, דגמים, איכויות צליל ואפשרויות נלוות. כתוצאה, אין לכם ולו מושג קלוש כיצד תמצאו את הרמקול האידיאלי עבורכם. המדריך הבא יעשה לכם קצת סדר בבלאגן ויכוון אתכם לעבר רכישת הרמקולים המתאימים ביותר לצרכים, לרצונות ולתקציב שלכם

בכתבה זו:
סוגי רמקולים נפוצים | מיקום, כמות ומה שביניהם | המשתנים שמרכיבים את משוואת איכות הצליל | ואיך אפשר בלי המחיר?

חוש השמיעה מזמן לנו שלל חוויות מרגשות, החל מהאזנה למוזיקה אהובה, דרך הקשבה לקולותיהם של האנשים האהובים עלינו ועד העצמת התחושות המלוות אותנו בעת צפייה בהתרחשויות שונות. השימוש ברמקולים מגביר ומעצים עוד יותר את הריגוש, ואין זה מפתיע כלל שאנו מחפשים להוסיף לכל אמצעי טכנולוגי שבו אנו עושים שימוש, גם רמקולים איכותיים שיעניקו לנו חוויית סאונד מושלמת ככל שאפשר. כדי שנדע לבחור את הרמקולים המתאימים לנו, כדאי להכיר את הפרמטרים שבעזרתם נוכל להשוות ביניהם. 

סוגי רמקולים נפוצים

ההבחנה הראשונה שיש לעשות בין רמקולים, נוגעת לצורה שלהם, או ליתר דיוק: למיקום שלהם בתוך  החלל שבו הם עתידים להיות מוצבים. הסוג הראשון, מהבחינה הזו, הוא הרמקולים הרצפתיים, אשר,  כפי שנובע בהכרח משמם, אמורים להיות מוצבים על הקרקע. אלו הם רמקולים גדולים במיוחד, שגובהם הממוצע נע בין מטר למטר וחצי, ולכן הם בולטים ומפגינים נוכחות תמיד. מבחינת איכות השמע, אפשר לטעון כי הרמקולים הרצפתיים יפיקו סאונד איכותי ועשיר מאד בבס. במקרה של הופעות מוזיקליות,  התוצאה האפשרית היא חוויה שמרגישה קרוב ככל האפשר לבמה.
הסוג הבא של רמקולים הוא אלה ה"מדפיים", שבניגוד מסוים לשמם, אידיאליים למיקום דווקא על גבי  פלטפורמות ייעודיות, ולא בהכרח על מדפי הבית. רמקולים אלה נחשבים לקטנים יותר מאשר הרמקולים  הרצפתיים, מה שמאפשר למקם אותם בחדרים קטנים, ובכלל, לקבל גמישות של ממש בבחירת המיקום שלהם. הצליל שמופק כאן הוא איכותי ונקי, אם כי נוטה להיות עשיר מעט פחות מאשר הסוג הראשון.
את הסקירה ממשיכים עם הרמקולים הלווייניים. אל תתנו לשמם להטעות אתכם; אין המדובר ברמקולי ענק המשוטטים באטמוספירה, כי אם ברמקולים קטנים יחסית לחדרי הבית, המגיעים בשלל צורות  המעניקות להם טוויסט עיצובי של ממש. מלבד ההיבט האסתטי, איכות השמע ברמקולים אלה נוטה להיות נמוכה ביחס לאפשרויות האחרות, בעיקר עקב העובדה שהצלילים הנמוכים שבהם, מופקים באמצעות רמקול נפרד ("סאב וופר").
כפי שבוודאי שמתם לב, יש הבדלים מסוימים באיכות הצליל ובאופן הפקתו בכל אחת מהבחירות. יחד עם זאת, יש שיטענו שרמקולים איכותיים באמת יעשו את העבודה בכל מקרה, כך שהבחירה צריכה להיות תלויה, במידה רבה, במאפייני השטח ובטעם האישי של רוכשי הרמקול יותר מכול. חשוב להדגיש גם שיש סוגים אחרים של רמקולים, נפוצים מעט פחות, דוגמת רמקולי קיר, רמקולים חיצוניים ועוד.

מיקום, כמות ומה שביניהם

שמות הרמקולים שהובאו מעלה עשויים להעיד, במידה לא מבוטלת, היכן אפשר ומומלץ למקם אותם בבית, אלא שכאשר נכנסים לעובי הקורה, מבינים שהתמונה מורכבת מעט יותר. זאת מכיוון שמיקומו  הספציפי של הרמקול בחלל מסוים אינו מובן מאליו, והוא עשוי להשפיע במידה רבה על הצליל המופק באמצעותו. כך, למשל, יש דגמים של רמקולים אשר איכות הצליל שלהם נפגעת כאשר ממקמים אותם בפינות החדר, או לחילופין סמוך מדי לקירותיו.
מיקום הרמקולים, מיותר אולי לציין, נקבע גם על פי מספרם, וזוהי סוגיה נוספת שאליה יש להתייחס בעת הבחירה. בהאזנה למוזיקה, בצורות הסטנדרטיות שלה, אפשר להסתפק לרוב בשני רמקולים,  שיספקו, במקרה של סאונד עשיר במיוחד, חלוקה בין הרמקול הימני לשמאלי. מנגד, אם המטרה היא  לרכוש את הרמקולים כדי לצפות בסרטי DVD, ולהרגיש חוויה קולנועית ככל האפשר, אפשר ואף מומלץ  להשקיע מעט יותר - אולי אפילו ברכישה של למעלה מחמישה רמקולים. בחירה שכזו, לא רק תשפר את איכות הצליל, אלא גם תאפשר סאונד היקפי, מאפיין חשוב נוסף של לא מעט תכנים בידוריים. 
מרבית הסרטים, בייחוד אלה ה"הוליוודיים" ועמוסי האקשן, כוללים לא מעט אפקטים קוליים, ולכל אחד מהם מיקום משלו בחוויה ההיקפית, שתכליתה לשאוב את הצופה לתוך עולם הסרט. בכל מקרה, כאשר בוחרים כמה רמקולים, מומלץ לדבוק ביצרן זהה, מה שבוודאי יתרום לאחידות בצליל, וימנע מעברים צורמים במיוחד בין צלילים.
אם לא יודעים היכן למקם את הרמקול, אפשר, ואף מומלץ, להתייעץ עם אנשי החברות המספקות את הרמקול הלכה למעשה, תוך כדי שמעבירים אליה כמה שיותר מידע על מאפייני החלל ועל הצרכים   והרצונות שהובילו להחלטת הרכישה. אפשרות אחרת היא להתעמק במפרט הטכני של הרמקול או בהוראות היצרן שלו, אשר כוללים בחלק מהמקרים התייחסות למיקום האידיאלי של הדגם המסוים הזה.

המשתנים שמרכיבים את משוואת איכות הצליל

המפרט הטכני של כל רמקול צריך להשפיע אף הוא, ויש שיגידו במידה משמעותית לא פחות, על הבחירה שלו. הבעיה היא שכאן העניינים מסתבכים במקצת, עם מונחים שלא בהכרח בהירים לאדם הממוצע מן היישוב. הדרייברים - הרכיבים ברמקול אשר תפקידם הוא להפיק את הצלילים השונים -  נחלקים בעצמם לשניים: הדרייבר הראשון, ה"וופר", מפיק את צלילי הבס הנמוכים; הדרייבר השני,  העונה לשים "טוויטר" (אין קשר לרשת החברתית הפופולארית), מפיק תדרים גבוהים יותר. כל רמקול,  בהמשך לכך, כולל בתוכו מספר אחר של פיצולים לתחומי תדרים. אפשר למצוא שני פיצולים, בצורה  הסטנדרטית, אך גם שלושה, ארבעה, חמישה או יותר. בחירה מספקת עבור המשתמש הממוצע היא בשניים או שלושה דרייברים, עם שניים או שלושה פיצולי תדרים. 
מנגד, קיימת האפשרות לרכוש רמקול המבוסס על דרייבר אחד, המספק את כל התדרים גם יחד, אלא שתג המחיר כאן הוא יקר במיוחד.
נתון טכני חשוב אחר הוא הספק הרמקול, כלומר, העוצמה הגבוהה ביותר שהוא יכול לספק, מבלי שיתרחש עיוות מסוים של הצליל. ההספק נמדד בוואט, כאשר בחלק הארי של המקרים - כלומר, בחדרים ממוצעים ואף מעט למעלה מכך - אפשר להסתפק בהספק של 100 ואט. עם זאת, חללים  גדולים יותר יצריכו הספק גדול יותר. יש לוודא שהספק הרמקול לעולם לא יהיה גדול יותר מהספק המגבר, מה שעלול להזיק לרמקול.
 
את התמונה משלימים נתונים דוגמת התנגדות הרמקול (התנגדות רצויה - 8 אום), דרגת הנצילות שלו (מומלץ 90 dBspl ומעלה), תחום התדרים (ערך דציבלים הנמוך עד כמה שאפשר ל-20 הרץ) ועוד רבים וטובים אחרים.

ואיך אפשר בלי המחיר?

הסקירה שהובאה מעלה, מתייחסת לסוגיות מרכזיות בבחירת רמקולים, אך ברור שהתמונה לא מסתכמת בהם. אפשר כמובן גם להיכנס הרבה יותר לעובי הצליל המופק באמצעות הרמקולים. בהיעדר  ידע של ממש בתחום, רבים בוחרים להסתמך על פרמטר מרכזי אחר, שנוכח תמיד ברכישות בסדר גודל  שכזה. הכוונה היא למחיר, כמובן.
סקירה מהירה של דגמים מצביעה על טווח מחירים רחב במיוחד של רמקולים, כאשר לכל סוג של רמקולים טווח מחירים משלו, רחב כשלעצמו. רוצים דוגמאות? בבקשה: רמקולים רצפתיים תמצאו ממחיר המתחיל מכ-2,500 ש''ח, אך כזה העשוי להגיע למחיר בעל חמש ספרות, וכך גם במקרה של רמקולים מדפיים. רמקול לווייני נוטה להיות זול יותר, כאשר דגם פשוט יעלה כ-400 ש''ח, אך דגם מתקדם בערך פי עשרה מכך. כתוצאה מכל אלה, מומלץ להגדיר קודם כל את צורכי מערכת השמע, מה  שיאפשר לדעת לאילו רמקולים זקוקים כדי להגשים את המטרה, ומהי כמותם המתבקשת. לאחר שמחליטים על תמונה כללית, יש לסקור דגמים ספציפיים, בהתאם לתקציב שיכולים או שרוצים להקדיש לרכישת מערכת השמע כולה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist