אין זה סוד שהחורף הישראלי הוא חורף 'ידידותי' למדי, ובדרך כלל אינו מביא עמו סופות קשות שנמשכות שבועות וחודשים, אך האם זה אומר שעלינו להזניח את כל הפעולות הקשורות לאיטום הגג ולתחזוקתו? בהחלט לא. גם גשם קל וקצר עלול לגרום לנזקים משמעותיים לגג, אם זה לא נאטם כמו שצריך, ולא הוכן לקראת בואה של העונה הקרה. סדקים בקירות וחורים ופתחים בגג אינם נחלתו של החורף בלבד, ובעיות איטום צריכות להיות מטופלות במשך כל השנה, אך בחורף הן מורגשות ביתר שאת, והרטיבות שחודרת פנימה מעצימה את הבעיה, ועלולה להיות בעצמה 'כדור שלג' שמביא בעקבותיו נזקים רבים.
'הכן גגך לחורף' - כיצד זה עובד בפועל?
יש כמה פעולות חשובות שבהן כדאי לנקוט, כדי להכין את הגג שלכם לחורף בצורה הטובה ביותר:
1. בדיקה ויזואלית של מצב הגג: הפעולה הבסיסית ביותר שעליכם לבצע, היא פשוט לעלות אל הגג ו'לדרוש בשלומו'. אם ירד גשם משמעותי לאחרונה, בדקו אם הצטברו עליו שלוליות; אם מדובר עדיין בימים של יובש, בדקו סימנים של שלוליות שהתייבשו. חפשו קילופים רציניים, מקומות שהתנפחו וסדקים. נסו לבדוק עד כמה גדול השיפוע של הגג (נגיע לכך בהמשך).
2. ניקיון: השלב הבא הוא לנקות את הגג, פשוטו כמשמעו. העבירו מטאטא על הגג כולו, שטפו אותו קלות והשאירו אותו נקי ומצוחצח. זו עוד דרך לאתר פגמים ולעמוד על מצבו הכללי של הגג - וגם פעולת הכנה מצוינת לקראת האיטום הקרב ובא.
3. טיפול במרזבים: הטיפול במרזבים חשוב מאוד, משום שסתימה או חסימה בהם תביא להצפת הגג ולהיווצרות סדקים וחרכים, כאלו שבסופו של דבר גורמים לנזילה. בדקו כי פתח המרזב פנוי ונקי, ואם אפשר (בעיקר בבתים פרטיים), בדקו שאין חסימה כלשהי לאורכם. אם יש בסביבה עצים, מומלץ לגזום אותם או להניח על המרזבים רשת מיוחדת שתמנע הצטברות עלים לאורכם.

מרזב סתום בלכלוך יציף את הגג במים ויגרום לנזילות.
איטום גגות - כל השיטות (וגם כמה טיפים חשובים)
לאחר הניקיון והדרישה בשלומו של הגג שלכם, יבוא לרוב השלב הבא: האיטום. כיום, מוצעות לבעל הבית הממוצע כמה שיטות איטום, כאשר ההבדל ביניהם נובע בעיקר מהחומר המשמש לאיטום:
• זפת חמה: שיטת האיטום הוותיקה ביותר בשוק, אשר לעתים רחוקות נעשה בה שימוש גם כיום. בשיטה זו, נמרחת הזפת על הגג כולו, ושכבת הזפת משמשת כחומר דוחה מים - כך שהאיטום שמתקבל בעזרתה טוב למדי. עם זאת, רק איש מקצוע מנוסה יוכל להבטיח איטום מיטבי בשיטה זו, מה גם שלאחר התייבשות הזפת, חובה למרוח מעליה חומר לבן, כדי למנוע את התחממות הגג מצבע הזפת השחור.
•
יריעות ביטומניות: יריעות העשויות מחומר סינטטי, ומונחות זו לצד זו, עם חפיפה מסוימת בין יריעה ליריעה.
את היריעות אפשר להניח על גגות בטון רגילים, וכן על כאלו שנמשחו בזפת. היריעות תודבקנה אל המשטח בחומר מיוחד, בהתאם לסוג המשטח שיימצא תחתן.
•
יריעות PVC:
סוג נוסף של יריעות עשויות חומר סינטטי, אשר מאפשרות איטום נוח ופשוט - כל שצריך הוא להניח את היריעות זו לצד זו, אף ללא כל דבק או חומר מקשר אחר. מדובר ביתרון גדול, כאשר הגג אינו עשוי בטון או זפת (לדוגמה: כשכולו מכוסה חצץ), אך כאן הניסיון הוא עניין מכריע, משום שהיעדר הדבק שמחזק את היריעות מחייב דיוק מקסימאלי.
•
איטום בהתזה ומריחה של חומר פולימרי: שיטה נוחה נוספת אשר מיועדת לגגות בטון או פח (לא תתאים לגג מזופת). האיטום במקרה זה יהיה קל, מהיר וזול למדי, אך מדובר בחומרים שנחשבים פחות עמידים לנזקי מזג האוויר, ויש לקחת זאת בחשבון.
•
חומר איטום פוליאוריטני: זהו
אחד מחומרי האיטום העמידים ביותר לגגות. הם יכולים להחזיק שנים על גבי שנים בשמש ובגשם, אף מבלי לשנות את צבעם. החיסרון היחיד: הם אינם גמישים מספיק, ולכן יתאימו למשטחים קטנים יחסית.
•
איטום בחומר אקרילי: חומר לבן אשר מגיע בצורת משחה, ואשר מיועד למריחה על הגג כולו. מדובר בחומר טוב, אך כזה שלא נחשב לעמיד במיוחד בפני מים (אם תיווצרנה שלוליות על פני הגג, המים יבקיעו אותו, ויחלחלו דרכו במהרה). זהו חומר שיתאים בגג מפולס וישר לגמרי, ללא כל שקעים או 'גבעות', ובמיוחד לגגות בעלי שיפוע חד יחסית.
אחרי שלמדתם על השיטות השונות, ורגע לפני שאתם ניגשים למלאכת האיטום, הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לעשות זאת בדרך המוצלחת ביותר:
• התאימו את שיטת האיטום לחומר אשר נמצא על הגג. כך לדוגמה, אל תשתמשו בחומר איטום פולימרי, לפני שווידאתם שהגג אינו כולל זפת.
• בצעו את האיטום בימים יבשים לחלוטין. החומרים השונים זקוקים לתקופת ייבוש של 24 שעות לפחות, כך שבמהלך ימים חורפיים, האיטום ייהרס.
• בדקו כי החומרים שבחרתם איכותיים דיים. לדוגמה: רכשו יריעות ביטומניות רק לאחר שווידאתם כי הן נושאות את תו התקן של מכון התקנים הישראלי.
• אל תפחדו מהמחיר. אמנם חלק מהחומרים יקרים למדי, אך איכותם תתבטא בשנים הרבות שבהן תזכו לאיטום יעיל, ובסופו של דבר תרוויחו תועלת רבה מהשקעתכם.

לא משנה באיזו שיטה העיקר שהגג יהיה אטום.
איך לבחור את קבלן האיטום הנכון?
גם כאן, יש כמה נקודות חשובות:
• בחרו קבלן איטום בעל ותק של שנים רבות. אל תתפתו לבצע את האיטום בעזרת אדם 'עם ידיים טובות', אך חסר ניסיון. המים זקוקים לסדק קטן בלבד, כדי לחלחל ולגרום לנזילה.
• ודאו כי הוא מבצע איטום בדיוק בשיטה שמתאימה לגג שלכם.
• הזמינו את הקבלן אליכם, כדי שיוכל להתרשם בעיניו ממצב הגג.
• קראו חוות דעת על קבלן האיטום, והתרשמו מההמלצות ומהביקורות שקיבל על עבודתו.

קבלן איטום טוב ימנע עוגמת נפש בעתיד.