
מתח גבוה: 7 טעויות נפוצות בעיסוק בחשמל, ואיך להימנע מהן
לפני שאתם מתקנים את המפסק בעצמכם או מחווטים מחדש נקודת חשמל בבית, חכו רגע ותקראו ממה צריך להיזהר
השימוש בחשמל הוא כל כך יומיומי שמבחינתנו הוא כבר נתפס כמובן מאליו. מצד אחד זה בסדר גמור, העולם המודרני והכל, אבל מאידך זה מונע מאתנו לשים לב כמה מסוכן זה עלול להיות. כמובן שאנחנו תמיד ממליצים לפנות לחשמלאים ואנשי מקצוע מיומנים בהתעסקות עם הנושא, אבל בכל מקרה יש כמה דברים שפשוט חשוב לדעת.
בדיוק בשביל זה הכנו לכם רשימה של שבע טעויות בעבודה עם חשמל שצריכות להדליק לכם נורה אדומה.
בטיחות לפני הכל
יכול להיות שאתם יכולים לדקלם את כללי הביטחות בעל פה, הרי כמעט בכל מקום עבודה ובכל מוסד לימודים אנחנו עוברים הדרכות והסברים על חשמל שיכולים להציל את חיינו, ועדיין אין ברירה אלא להתחיל משם. זה עד כדי כך חשוב.
לפני שאתם בכלל ניגשים לשקע או לחוט, ודאו שמפסק החשמל למטה כך ששום זרם לא ימצא את דרכו אליכם, ונסו לזהות איפה נקודות התורפה של גוף החשמל (קרעים, מגעים רופפים, מקומות חשופים). ההתמגנות היא חלק משמעותי גם. שימו לב שאין מים בסביבתכם ושהידיים שלכם אינן רטובות, ואת העבודה אתם מבצעים עם נעליים וכפפות.
צילום: שאטרסטוק
אל תזלזלו בקופסת החשמל
לא תאמינו בכלל כמה הקופסה הקטנה הזו היא קריטית.
מגיעה בפלסטיק בשלל צבעים (או במתכת עם קצת פחות צבעים), הקופסה מאגדת בתוכה את כל חוטי החשמל ומטרתה היא לשמור על החיבורים והחוטים מחיכוך, בלאי, מגע עם חומרים דליקים וכמובן שגם עם אנשים.
במקרה של ניצוץ או התחממות, הפלסטיק הזה יכול למנוע אסון גדול.
שימו לב שהקופסה לא ממוקמת בסמוך למשטחים דליקים, אחרת לא באמת עשינו כלום.
עומס חוטים ובלגן בקופסת החשמל
כמובן שנוכחות של קופסת חשמל איננה פתרון בפני עצמו, והיא גם מצריכה תחזוק ותשומת לב כדי שנהיה בטוחים שאין בתוכה עומס גדול מדי של חוטים, מה שיכול לייצר התחממות וקצרים.
שימו לב שאתם בוחרים את קופסת החשמל הנכונה לצורכיכם מבחינת גודל ויכולת הכלה, ושהיא עומדת בתו תקן ישראלי או בינלאומי.
צילום: שאטרסטוק
בחוטי החשמל האורך לגמרי קובע
בחיווט מחדש לעיתים צריך לקצר את אורך חוט החשמל, כאשר אחת הטעויות המסוכנות בהקשר הוא לחתוך יותר מדי, מה שיכול להביא לחיבור רופף או פגום. משהו שאנחנו מאוד לא רוצים שיקרה.
ההמלצה היא להשאיר מינימום 3 אינצ'ים (כ-7.5 ס"מ) על מנת להשאיר לנו טווח ביטחון לעבודה בטיחותית עם חוט החשמל.
אל תשאירו את החוטים חשופים
במקרה של קיבוע חוטי חשמל על הקירות והמשקופים מאוד רצוי לא להשאיר אותם בלי הגנה. הדבר יכול לגרום לפגיעה ישירה בחוטים דרך חשיפה לרטיבות או חיכוך, שלא נדבר על מגע ישיר עם בני הבית.
מסילות פלסטיק הן אחד הפתרונות הקלים והאסתטיים בנמצא. את החוטים עצמם עדיף גם לאבטח בעזרת קליפסים ואגדים בטיחותיים על מנת למנוע מהם לברוח ולהתפזר.
שימו לב לשקעים ותקעים רופפים
אחד הדברים שאנחנו נוטים להעלים מהם עין, וכדאי מאוד שלא, הוא שקעי חשמל ומפסקים פגומים. כמעט בטוח שגם לכם בבית יש כמה, ומעבר למראה הלא נעים שלהם, הם ללא ספק נקודת תורפה די רצינית בבית.
אם השקע שלכם רופף בדקו כיצד אפשר לקבע אותו טוב יותר, וכך תמנעו חיכוך ובלאי מסוכן לחוטי החשמל.
הימנעו משקעים מפצלים וכבלים מאריכים
השקעים והכבלים המפצלים מאוד שימושיים ומאוד שכיחים בכל בית, ובדיוק בגלל זה כדאי לזכור שהם יכולים לייצר סכנה בטיחותית.
שימו לב לא להעמיס יותר מדי על נקודת חשמל אחת בעזרת חיבור יותר מדי מכשירי חשמל על המפצל, דאגו שהכבל המאריך תקין, פרוש היטב ולא מפותל או מגולגל מה שייצר מכשול והתחממות. משם הדרך לקצר ולשריפה מאוד מאוד קצר. לא לחינם המוסד הישראלי לבטיחות ולגיהות באופן כללי ממליצה להימנע כמה שיותר משימוש בכבלים מאריכים בטח לא כפתרון קבוע.
צילום: שאטרסטוק
