כתבות בנושא בתי דפוס - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

בתי דפוס בירושלים: שיחה על כוחו של הדפוס בעידן הדיגיטלי

בעוד שענף הדפוס בעולם החילוני נמצא כבר מספר שנים במלחמת מאסף עם הפרסום בדיגיטל, בציבור החרדי, מדובר בסיפור שונה לגמרי...

דפוס העיר העתיקה הוא מבתי הדפוס הוותיקים ביותר בירושלים. הוא הוקם זמן קצר אחרי מלחמת ששת הימים בעיר העתיקה, מול תחנת המשטרה שליד שער יפו. במקור בית הדפוס פעל בחנות קטנה בשטח של 12 מ"ר ובמהלך השנים הלך והתרחב בהדרגה. בשנת 1980 הועבר בית הדפוס לגבעת שאול, כשנכון להיום הוא חולש על שטח של כ-3,700 מ"ר ומעסיק 50 עובדים.

כפי שניתן להבין, אין אדם מתאים יותר ממנכ"ל בית הדפוס הוותיק, מר יוסי גיטלמן, כדי לשפוך אור על מעמדו הבלתי מעורער של הדפוס בחברה החרדית. תפסנו אותו לשיחה צפופה על יחסי הכוחות בין ענף הדפוס לתחום השיווק בדיגיטל וחזרנו עם כמה תובנות חשובות בנושא.

לחיי ההבדל הקטן...

"כשמישהו מתחתן היום בעולם החילוני", פותח גיטלמן, "הדבר הראשון שהוא חושב עליו זה כמה אינץ' יהיה מסך הטלוויזיה שיקנה אחרי החתונה. בעולם החרדי, החתן חושב על כמה אינצ'ים יהיו בספרייה שלו. הספרייה היא הדבר הראשון שהאורחים רואים כשהם נכנסים לבית כי אין טלוויזיה בסלון. וברגע שהוא קונה ספרייה, הוא צריך למלא אותה בספרים כמובן".

כי ספרים אלקטרוניים הם מחוץ לתחום מן הסתם

"תראה, בשנים האחרונות אפשר לראות מגמה מאוד מעניינת בציבור החרדי כיוון שלאט לאט הוא נפתח יותר ויותר לעולם הדיגיטלי. אבל עיקר הלימוד הוא בחגים ושבתות ומטבע הדברים אסור לפתוח מחשב במועדים האלה. אז גם אם הציבור החרדי יחזיק מחשב בכל בית, עדיין הוא יהיה חייב ספרים והרבה מהם. ככתוב: "והגית בו יומם ולילה". למעשה ספרים הם המוצר העיקרי שלנו ועיקר כוחנו כבית דפוס שמעניק שירותים לציבור החרדי".   

בתי דפוס בתל אביב: פתרונות יצירתיים לעסקים מסביב >>

מחפשים עוד מידע על בתי דפוס? הכנסו לכאן >>

צדיק, פשקוויל כבר הדבקת?


ומה לגבי מעמדם של הפשקווילים? 
"בדיוק כמו הספרים המודפסים, שהולכים ומאבדים את מעמדם בעולם החילוני אבל עדיין הולכים חזק בציבור החרדי, גם כרזות הקיר או הפשקווילים, משחקם תפקיד מרכזי ברחוב החרדי. הפשקווילים נתלים על לוחות מודעות וקירות הבתים בשכונות החרדיות בירושלים ומודפסים כל אימת שיש איזה ויכוח או מחלוקת".

לאילו ויכוחים אתה מתכוון למשל?

"אני יכול לתת לך דוגמה מאוד אקטואלית. למשל היה עכשיו את כל הפולמוס סביב הנסיעה לאומן. היה לי ברור ברגע שזה התפרסם, שכבר למחרת יגיעו אלי אנשים שיבקשו להדפיס פשקווילים בנושא. אבל חשוב להבין שמודעות הקיר בציבור החרדי מיועדות לא רק לפולמוסים או מחלוקות אלא גם לפרסום של בתי עסק לדוגמה.

בדרך כלל מגיעים אלינו לקוחות שמעוניינים לקבל את ההדפסות שלהם ביום חמישי כדי שיוכלו להדביק אותן עד יום שישי. במהלך סוף השבוע התושבים בשכונות החרדיות יוצאים לטייל ברחובות ומקבלים את המידע שלהם על מה שקורה מלוחות המודעות, בדיוק כמו שאדם חילוני מקבל את המידע שהוא זקוק לו מהאתרים שהוא גולש בהם. לא אחת מזמינים אצלנו מודעות עצומות שמכסות שטח גדול בלוח המודעות. אני מתכוון לפשקווילים בגודל של 70 ס"מ X 100 ס"מ. כרזות עצומות אפשר לראות מרחוק מאוד".

כמה זה יעלה לכם? הכנסו למחירון שלנו >>

פליירים לא מתים

ומעבר לספרים ופשקווילים, אילו מוצרי דפוס נוספים הולכים חזק בעולם החרדי בימינו?

"זה לא סוד שנכון להיום הפליירים שבעבר נהגת לפנות כמעט מדי יום מתיבת הדואר שלך, נכחדו כמעט לחלוטין בחברה החילונית והסיבה לכך היא שהם כבר פשוט לא יעילים. בחברה החרדית לעומת זאת, הם עדיין מהווים אמצעי יעיל מאוד להעברת מידע, לשיווק ולפרסום. למשל במקרים רבים כשלקוח מבקש מאתנו להדפיס לו פשקוויל, הוא מזמין על הדרך גם פליירים שנושאים את אותם המסרים שמודפסים על הפשקוויל הגדול".

אפשר לומר שהפער בין הציבור החרדי לציבור החילוני פשוט נובע מכך שהציבור החרדי עדיין לא עבר לעולם הדיגיטלי. הם לא מחזיקים בבית מחשבים ואין להם טלפונים חכמים אז הם נאלצים לפנות לדפוס כדי להפיץ ולצרוך מידע

"זה נכון אבל לא מדויק לגמרי. קודם כל כי הם כן נמצאים במחשבים, פשוט לא ברמה של העולם החילוני. בין השאר תורמת לכך העובדה שגם המחשבים וגם הטלפונים החכמים, צריכים להיות כשרים. כלומר יש תוכנות שחוסמות תכנים מסוימים שאינם מתאימים לקהל החרדי. אבל מעבר לכך, בקרב הציבור החרדי למילה הכתובה, לנייר ולדפוס, יש מעמד מיוחד.

אני לדוגמה, איש של דפוס. גדלתי בענף ואני עובד בו כל חיי. אז אני באופן אישי, לא אוהב למשל לקבל את המכתבים מהבנק בדואר האלקטרוני. ניסיתי את זה אבל לא הצלחתי להסתדר עם זה אז ביקשתי שישלחו לי את כל המידע בדואר. בציבור החרדי, יש תופעה דומה – הם גדלים עם ספרים, עם ניירות, עם עלונים, עם ברכונים לשמחות ובסופו של דבר הדפוס הופך לחלק מהם והם רוחשים לו כבוד מיוחד וגדול הרבה יותר מהכבוד שהם רוחשים למסך.

אפשר בהחלט לומר שלנייר ולדפוס יש פשוט משמעות אחרת אצל החרדים. האדם החרדי לומד כל הזמן. מחנכים אותו ללמוד. הוא לומד יומם ולילה, בשבתות וחגים ללא הפסקה. אז הנייר והדפוס, מדברים אליו בצורה שונה משהם מדברים לאדם מהמגזר החילוני. מדובר פה בחיבור שורשי. זה ממש חלק מה-DNA שלהם".   

ברכונים לוקחים הביתה או לא לוקחים בכלל

האם ישנן בכל זאת נקודות השקה בין הגישה של הציבור החרדי והציבור החילוני לענף הדפוס?

"האמת שיש לא מעט. למשל כל הנושא של המתנות שהאורחים מקבלים בחתונות, אני מאמין שזה התחיל בכלל בעולם החרדי. הרי בחתונות בעולם החרדי, מקובל לברך שבע ברכות ואחרי הסעודה יש את ברכת המזון ויש גם זמירות שבת ששרים בשישי בערב ובשבת בצוהריים וכל הברכות והזמירות האלו מודפסות על ברכונים. כדי שהאורחים יקחו איתם הביתה את כל הברכונים ולא ישאירו אותם על השולחן, התחילו למתג אותם.

אבל זה לא הכל. יש לנו חברת בת שנקראת CUPLATE, שעוסקת בהדפסה על צלחות, כוסות ובלונים. הקמנו אותה לפני כשלוש שנים כדי לספק מענה לצורך בכלים חד פעמיים ממותגים. היום אנחנו יכולים לייצר אפילו מוצרים בהיקף של 100 יחידות בלבד לאירועים קטנים יחסית. בהקשר הזה אני יכול להגיד לך שרבים לא יודעים את זה בציבור החילוני אבל העולם החרדי לא נרתע מצבעוניות. למעשה ההפך הוא הנכון.

אני מאמין אפילו שהביקוש לצלחות ולכוסות ממותגות ולבלונים ממותגים לאירועים בעולם החרדי, הרבה יותר גדול מהביקוש למוצרים האלה בעולם החילוני. העולם החרדי מפיק המון חגיגות ואירועים וכל חגיגה יכולה להימשך זמן רב. זה לא שבציבור החילוני אין חתונות למשל, אבל בעולם החרדי מצווה על החתן והכלה שישמחו שבעה ימים כך שיש לנו שבעה ימי משתה. אז בחתונה עצמה יגישו את האוכל והשתייה בכלים רב-פעמיים אבל בסעודות הנלוות במשך שבעת ימי המשתה, רוב הסיכויים שיבחרו להשתמש בכלים חד-פעמיים ממותגים, שנושאים לא אחת את התמונות של הזוג המאושר".

הדפסה על כוסות

שלא ייגמר לעולם

אתה מאמין שזה ייעלם מתישהו, החיבור הזה לדפוס, החשיבות של הדפוס?

"אף אחד לא יודע מה יהיה עוד 100-50 שנה ובטח לא אני. אבל אני מאמין שהספרים יישארו בוודאות. זאת כמובן אלא אם כן מישהו יצליח ליצור ספרים דיגיטליים שלא פועלים על חשמל. זה המזל הגדול שלנו בענף הדפוס. אתה צריך להבין שהחלום הגדול ביותר של כל בחור ישיבה זה להוציא ספר פרשנות. כל אחד רוצה להוציא ספר על שמו כי רב שלא מוציא ספר, נחשב הרבה פחות.

אבל מעבר לכל זה, יש עוד המון מוצרי דפוס שהולכים חזק בעולם החרדי היום כמו לדוגמה הדף היומי: מדי יום מודפסים הרבה מאוד עותקים של הדף היומי, בכל פעם שמתארגנת טיסה לאומן אנחנו מדפיסים כמות עצומה של חומרים ואני ממש לא רואה ירידה בכמויות. למעשה הואיל ומדובר בציבור עם שיעורי יילודה מהגבוהים בישראל, אני אפילו מאמין שהביקוש למוצרי דפוס רק ילך ויתרחב עם השנים". 

דפוס העיר העתיקה, בית הדפוס 30, ירושלים. 072-3133835

 

מחפשים בית דפוס מומלץ בירושלים? Top 10 בתי דפוס בירושלים

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist