כתבות בנושא שירותי הוצאה לפועל - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

איך מתבצע תהליך כינוס נכסים?

מתי מבצעים כינוס נכסים, מי יכול להיות כונס נכסים ואיך זה משפיע על הנכס שלכם? הליך כינוס נכסים, כך זה מתבצע

כינוס נכסים הוא תהליך שיכול לקרות במספר מגזרים ויש לו שלושה מופעים. האחד, הוא מינוי כונס נכסים במסגרת משפט אזרחי; השני, מינוי כונס נכסים בהוצאה לפועל; והשלישי, מינוי כונס נכסים בדיני חברות. מינוי כונס הנכסים בישראל לגבי כל שלושת ההליכים מתבצע אך ורק על ידי בית משפט או הוצאה לפועל. באופן כללי, כינוס נכסים הוא הליך משפטי שבו ישנה השתלטות על נכס על מנת שיתאפשר לנושה לממש רכוש של מי שחייב לו בחובות.

למשל, הליך כינוס נכסים מתבצע כאשר אדם פושט רגל על מנת לעזור לו לכסות את החובות שהוא חייב לנושים. כונס נכסים הוא האדם שבית המשפט ממנה על מנת לבדוק את מצב נכסיו של פושט הרגל. כונס הנכסים מחזיק בנכסים, שומר עליהם ומנהל אותם על פי הוראות בית המשפט, על מנת שיהיה אפשר למכור אותם בהמשך למען החזרת החובות לנושים, בין אם אלה אנשים פרטיים, גופים פיננסיים, בנקים וכדומה.

כינוס נכסים בדין האזרחי

במשפט אזרחי, כינוס נכסים יכול להיות הליך זמני שמטרתו לשמור על נכסים מפגיעה, מהברחה או השמדה בזמן התנהלות המשפט. כמו כן, בית המשפט רשאי למנות כונס נכסים זמני במידה שהנכסים הופקו תוך כדי שבוצע המעשה שבו עוסקת התביעה ולקחו חלק בביצועו. במקרה כזה, אין מימוש של הנכס והוא לא משמש על מנת להחזיר חובות אלא כונס הנכסים רק שומר על הנכס עד שישנה הכרעה במשפט.

כינוס נכסיםצילום: שאטרסטוק

כינוס נכסים יכול לשמש גם על מנת לתפוס ראיות הקשורות בנכס ויש חשש להיעלמותן. באותה מידה, אם הנאשם עצמו נמלט, מסתתר ולא ניתן למצוא אותו, ממונה כונס נכסים על ידי בית המשפט על מנת שהדבר יגרום לנאשם להתייצב. למעשה, בכל ההליכים כונס הנכסים משמש כשומר הסף שמוודא כי הנכסים לא ייעלמו, יינזקו, יושמדו וכי הם יוכלו לשמש כחלק מההליך המשפטי, או מהליך הוצאה לפועל, כראוי.

כונס נכסים – תחת סמכות בית המשפט

התקנות קובעות כי כונס נכסים חייב להיות רואה חשבון או עורך דין, ואין ספק שיש לכך חשיבות רבה, מאחר שעל הכונס מוטלת אחריות רבה והוא למעשה נאמן רק לטובת מי שזכאי ליהנות ממימוש נכסי הכינוס. בהליך כינוס נכסים, כונס הנכסים הוא לא רק מחזיק של הרכוש ובעל המשמורת עליו, אלא הוא בעל סמכויות שבית המשפט מעניק לו: מימוש הרכוש, ניהולו, שמירתו, שימורו ואף השבחתו. כונס הנכסים אף יכול לגבות דמי שכירות ורווחים מהרכוש והוא זה שחתום על כל המסמכים הנוגעים לנכס. בית המשפט הוא זה שעורך את החשבון שבין סכום החוב שהזכאי תובע, והסכום שכונס הנכסים יכול להשיג לפי השערה, וההוצאות שכרוכות במינוי כונס הנכסים, ולכן גם להחליט על עריכת חקירה לפני מינויו של כונס הנכסים.

תחת הליך הוצאה לפועל, כונס נכסים ייקח לרשותו את הנכס שהתמנה לו, ינהל אותו, ימכור אותו ויעשה בו כפי שיורה רשם ההוצאה לפועל. חובתו של כונס הנכסים היא למסור דינים וחשבונות לרשם ההוצאה לפועל, או למי שזה יורה עליו למסור לו. בנוסף, כונס הנכסים ימסור למנהל לשכת הוצאה לפועל כל הכנסה שהגיעה לידו בהקשר לנכס: ניהול הנכס, מכירה שלו, ממימושו, והוא ימסור את ההכנסה באופן שבו נדרש למסור אותה על פי צו בית המשפט או ההוצאה לפועל. הרבה פעמים האופן או הצורה של מימוש המשכון נקבעים על פי צו בית משפט, אך יכול להיות שהוא יהיה על פי ראש ההוצאה לפועל. מימוש אפשרי יהיה למשל מימוש משכון קבוע, והאופן הנפוץ ביותר למימוש כזה הוא באמצעות משכנתא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist