עץ אשוח מקושט WhatsappFacebookTwitterShare

מה ההבדל בין יולקה לעץ אשוח של חג המולד?

יולקה או עץ חג המולד? בין חג המולד לנובי גוד עומד עץ אשוח ירוק מקושט - כל מה שצריך לדעת על החג הרוסי של השנה האזרחית

בכתבה זו:
יוֹלְקַה? עץ אשוח ברוסית | עץ אשוח – סמל בדת ובמסורת | עץ חג המולד | נובי גוד – חג אזרחי-חילוני | מה ההבדל בין יולקה לבין עץ חג המולד? | קישוטים לעץ אשוח - מבדולח ועד כוכבים | איפה קונים עץ אשוח? | מה ההבדל בין יולקה ועץ חג מולד? | למה יש עץ חג מולד בנובי גוד? | למה עושים שימוש דווקא בעץ אשוח?

יוֹלְקַה? עץ אשוח ברוסית

אחד מסמלי הנובִי גוֹד, חג השנה האזרחית החדשה של מדינות ברית המועצות לשעבר, הוא יוֹלְקַה (ברוסית: Ёлка). עץ האשוח, שעומד במרכז הבית עם קישוטים צבעוניים, מעורר הרבה בלבול בקרב ישראלים רבים באשר לחג הנובי גוד והסממנים הנוצריים שלו. מה שרבים לא יודעים הוא שהנובִי גוֹד הוא חג חילוני ואזרחי במדינות ברית המועצות ושליולקה יש משמעות היסטורית חשובה כמנהג העיקרי שמסמל את החג.

עץ אשוח – סמל בדת ובמסורת

עץ אשוח הוא צמח ירוק-עד, כלומר הוא נשאר ירוק למשך כל השנה מאחר שהוא מחליף את עליו במשך כל השנה, בניגוד לצמחים ועצים שעליהם נושרים בשלכת הסתיו. לכן, בדתות פגאניות, עץ האשוח מסמל את החיים בשיאו של החורף. משמעות פגאנית זו נשמרה בקרב מסורות ודתות שונות, ביניהן גם בדת הנצרות שבה ירוק-עד הפך להיות סמל לנצחיותו של ישו.

עץ חג המולד

תפישת עץ האשוח כסמל לנצחיותו של ישו הובילה להיותו סממן מרכזי בחג המולד ועל כן הוא תמיד מקושט ומאיר. בגרמניה של המאה ה-16 היו מקשטים את עצי חג המולד על מנת לשעשע ילדים. הקישוטים היו מאוד שונים מקישוטי הפלסטיק של היום וכללו פירות, אגוזים וקישוטי נייר. במאות הבאות החלו להציב את עץ חג המולד בבתים פרטיים, וכך השתרש המנהג המוכר לנו כיום. ברוסיה, רק לפני 200 שנה, החלו להציב את עץ האשוח על פי המנהג הנוצרי בערב חג המולד.

התפנית במעמדו של עץ האשוח ברוסיה התקבלה לאחר מהפכת אוקטובר של 1917, אז כל סממני הדת נאסרו על ידי המשטר הקומוניסטי וכבר לא היה ניתן לחגוג חגים ולקיים מנהגים עם מובהקות דתית ונוצרית. רק בשנת 1936, עם החזרת חגיגות הנובי גוד, שב השימוש המקורי של עץ האשוח כעץ ראש השנה החדשה – היולקה.

חגיגות ראש השנה ברוסיה

נובי גוד – חג אזרחי-חילוני

בשנת 1936 אחד מראשי המפלגה הקומוניסטית, פבל פוסטישב, שלח מכתב לעיתון המפלגה והציע להחזיר את מנהג הצבת עצי יולקה במקומות ציבוריים על מנת לשמח את ילדי העם: בבתי ספר, בגנים, בבתי קולנוע ובתיאטראות. בעקבות המכתב של פוסטישב, התיר המשטר הקומוניסטי לחגוג את נובי גוד כחג שמציין את השנה החדשה בלבד ונעדר מסממנים דתיים ונוצריים. הנובי גוד היה החג היחיד בשנה שהיה אזרחי וחילוני ולא ציין את הישגי המשטר הקומוניסטי. הוא אפשר לאזרחי ברית המועצות ערב משפחתי שבו מעניקים מתנות זה לזה ומרימים כוס שמפניה לכבוד השנה החדשה.

למעשה, גם יהודים שחיו בברית המועצות תחת המשטר הקומוניסטי לא יכלו לחגוג את החגים היהודיים שכולנו מכירים ואוהבים. נובי גוד היה אחד מימי החופש החגיגיים היחידים בשנה, ולכן יהודים בברית המועצות חגגו אותו וממשיכים לחגוג אותו עד היום כחלק מזהות ומסורת אזרחית.

מוזמנים לקרוא עוד על הנובי גוד במאמר הבא

ובבושקות גם

מה ההבדל בין יולקה לבין עץ חג המולד?

בין עץ חג המולד ועץ היולקה, במבט מרוחק, אין הרבה הבדל. שניהם עצי אשוח מקושטים בכדורי זכוכית ופלסטיק צבעוניים, בנורות, במאורות ובבובות קטנות של סמלי החג. אולם, בעוד שעל עץ כריסטמס תופיע דמותו של סנטה קלאוס לבוש במעילו האדום, על עץ יולקה תתנוסס דמותו של דד מורוז – ״סבא כפור״ ברוסית - לבוש במעיל כחול דווקא. דד מורוז הוא דמות פולקלורית שמזכיר את סנטה קלאוס, אך בעוד שסנטה קלאוס מגיע בערב חג המולד, ב-25 בדצמבר, על פי האגדה הסלאבית, דד מורוז נוהג להגיח מתוך היערות בלילה שבין 31 בדצמבר ל-1 בינואר, להתגנב לבתים בזמן שכולם ישנים ולהניח מתנות תחת עץ היולקה.

מחפשים מתנה לכריסמס אבל לא יודעים מה לקנות? קבלו כמה רעיונות למתנות ופינוקים

קישוטים לעץ אשוח - מבדולח ועד כוכבים

בעבר, קישוטים לעץ חג המולד ועץ היולקה היו קישוטים יקרים עשויים מזכוכית או פח, ומשפחות נהגו לאפסן אותם באריזות קרטון ובארגזים מדי סוף חג ולהשתמש בהם שוב עם כל שנה מחדש. בברית המועצות היו מוצאים דרכים לקשט את היולקה בקישוטי עבודת יד ופירות כפי שהיה נהוג גם בגרמניה של המאה ה-16.

כיום, קישוטים של עץ חג המולד עשויים בעיקר מפלסטיק ומחומרי גלם תעשייתיים זולים, ולכן קל להשיג קישוטים בשלל צבעים וצורות. אחד המנהגים הנחמדים הוא הצבת דמויות פלסטיק קטנות שקשורות בחג, כמו למשל בובות של דד מורוז, בבושקות, כדורי זכוכית, שרשראות נורות, גרינלדות, סרטים המדמים שלג והרבה קונפטי. קישוט החובה הוא הצבת כוכב נובי גוד בראש העץ.

קישוטים לעץ אשוח

איפה קונים עץ אשוח?

לא רבים יודעים איפה קונים עץ אשוח ולכן רבים מסתפקים בעצי פלסטיק. עם זאת, כיום יותר אפשר לפנות לעסקי אספקת עצים המשווקים גם עצי אשוח לקראת מועדי דצמבר, מאחר שגברה המודעות למשמעות של חג הנובי גוד ולעובדה כי הוא אינו חג שמעודד התבוללות יהודים, אלא למעשה חג אזרחי עם סנטימנט מרגש ומקרב לבבות לעולים מברית המועצות, לילדיהם ולנכדיהם.

שאלות ותשובות נפוצות - יולקות ועצי אשוח

מה ההבדל בין יולקה ועץ חג מולד?

יולקה ברוסית הוא עץ אשוח שמוצב במרכז הבית ובמקומות ציבוריים בערב ראש השנה החדשה, נובי גוד, בין 31 בדצמבר ל-1 בינואר. למעשה, זה עץ אשוח מקושט ממש כמו בחג המולד, אך משמעותו הסימבולית היא שיא החיים בחורף, בעוד שעץ חג המולד הוא בעל משמעות נוצרית ודתית ומסמל את נצחיותו של ישו.

למה יש עץ חג מולד בנובי גוד?

את המנהג של הצבת עצי אשוח ברחבי העיר במועדי דצמבר החלו לקיים בגרמניה של המאה ה-16 מתוך רצון לשמח ילדים באמצעות קישוטי פירות, אגוזים ונייר. כיום, עץ האשוח מסמל את ישו כעץ חג המולד, ואילו בנובי גוד - כאמור חג חילוני לחלוטין המציין את תחילת השנה האזרחית - עץ אשוח או יוֹלְקַה ברוסית, העץ שנשאר ירוק כל ימות השנה, מסמל את שיא החיים לטובת שנה אזרחית מוצלחת.

למה עושים שימוש דווקא בעץ אשוח?

עץ אשוח הוא עץ ירוק עד, כלומר כזה שנשאר ירוק כל ימות השנה, מאחר שהוא מחליף את העלים שלו במשך כל השנה ולא רק בסתיו. לכן, הוא קיבל משמעות סמלית של החיים בשיאו של החורף. בנצרות הפך האשוח סמל לנצחיותו של ישו.

מיצאו עץ אשוח קרוב לבית 

קישוטים לעץ אשוח

 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist