כתבות בנושא עורכי דין - דיני מקרקעין - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

דרוש תיקון: טיפול בליקויי בנייה בדירה מקבלן

הגעתם לרגע הגדול - הקבלן מסר לידיכם את המפתחות לדירה החדשה. אבל לאט לאט אתם מגלים כי הקיר מתקלף, בתקרה יש רטיבות, המרצפות עקומות ושקעי החשמל בולטים. חשוב שתדעו כי יש לכם שלל זכויות ומגוון דרכי פעולה המאפשרות להתמודד עם ליקויי בנייה - מבלי שזה יהיה על חשבונכם

בכתבה זו:
סוף מעשה במחשבה תחילה | הליקוי כבר כאן | הולכים לבית המשפט

כמעט כל אחד מאיתנו חווה לפחות פעם אחת את עוגמת הנפש הנגרמת לאחר קניית מוצר חדש שהתברר כפגום. כשמדובר בטלוויזיה חדשה, בבגד או בספה, ניתן בדרך כלל להחליף את המוצר, אבל מה עושים כשבדירה שרכשתם מתגלים פגמים? האם עליכם לבלוע את הצפרדע ולשאת בעלות התיקונים? ממש לא. כרוכשי נכס נדל"ן, עומדות בפניכם מספר דרכים לפעול ולתקן את המעוות, על חשבון האחראי לליקויים.
 
חוק המכר מגן בכמה מסעיפיו על קונים שרכשו דירה מקבלן והופתעו לגלות, אפילו אחרי זמן מה, כי יש בה ליקויי בנייה. ליקויים אלו יכולים להיות אסתטיים, אך חלקם עלולים גם להיות מסוכנים, כמו תקלות שיכולות לגרום לקריסה ולפגיעה בנוכחים וגם כאלה העלולות לגרום נזק מצטבר לבריאות (רטיבות, דליפות). הדרכים להתמודד עם ליקויי בנייה מתחילות כמובן בניסיון להימנע ממצב זה, אך אם ניסיונות אלה עלו בתוהו, התהליך ימשיך בפניה לקבלן בדרישות מגוונות, אשר עשויות להגיע לכדי תביעה משפטית.

סוף מעשה במחשבה תחילה

כדי להימנע ממצב של קניית חתול בשק - ובענייננו, דירה מקבלן עם ליקויי בנייה - חשוב מאוד להקפיד על מספר כללים: ראשית - טרם הכניסה לבית הזמינו מהנדס מומחה (ישנן חברות רבות המספקות שירותי בדק בית / ביקורת מבנים) שיתלווה אליכם ואל הנציג מטעם הקבלן, ובדקו היטב את כל הדירה. במידה שנמצאו ליקויים תעדו אותם כדי שתוכלו לדרוש תיקונם מהקבלן. שנית - אל תסכימו לחתום על הצהרת היעדר תביעות מול הקבלן. לבסוף, בחלוף מספר חודשים מרגע כניסתכם לדירה, הזמינו שוב מומחה שיבדוק כי אין בה ליקויי בנייה. לעתים דברים טריוויאליים ופעוטים עלולים להעיד על בעיה שתיקונה עלול לעלות הון. לדוגמה, ברז מטפטף יכול ללמד על בעיה חמורה בצנרת, שתדרוש החלפתה בעלות של אלפי שקלים.

הליקוי כבר כאן

בין אם נקטתם את אמצעי הזהירות הנ"ל ובין אם לאו - עלולים להיחשף ליקויי בנייה בשלב מוקדם או מאוחר. במקרה כזה עליכם לשאוף להשיג שתי מטרות - האחת, תיקון הליקויים באופן מיטבי, השנייה, קבלת פיצוי במקרים שבהם התיקון לא מספיק. לשם השגת שתי מטרות אלו יש לפעול באופן מסודר, לפי השלבים הבאים:
 
לפעול במהירות - חשוב לטפל בנושא כמה שיותר מהר, ומרגע שנתגלה ליקוי הבנייה. חוק המכר שומר על זכויות הקונים למשך תקופה מסוימת, המשתנה לפי הליקוי. כך לדוגמה, קילוף ניכר בחיפוי החיצוני יהא באחריות הקבלן לתקופה של 7 שנים וליקויי צנרת, מרזבים והסקה יתוקנו על ידיו רק אם חלפו שנתיים מרגע מסירת הנכס. למרות זאת, פעילות מהירה תמיד עדיפה - אם יחלוף זמן רב מרגע רכישת הדירה ועד להתרחשות הליקוי, בייחוד אם מדובר בליקויים אסתטיים, יתכן שלא יגיע לכם תיקון על חשבון הקבלן או פיצוי.
 
לפנות לעורך דין מומחה - ישנם עורכי דין המתמחים בטיפול בתיקי ליקויי בנייה, ובין אם מדובר בליקויים רבים או מעטים (אך משמעותיים) מומלץ לפנות לייעוץ משפטי כבר בשלב זה. (רשימת עורכי דין לליקויי בניה)
 
מכתב דרישה - יש לפנות לקבלן באמצעות מכתב דרישה שינוסח באופן עצמאי או על ידי עורך הדין. את המכתב מומלץ לשלוח בדואר רשום ולשמור את אישור המסירה - פעולה שתבטיח שהקבלן לא יוכל להתכחש לקיומו. המכתב עצמו צריך להיות מפורט ולכלול כמה שיותר פרטים אודותיכם, אודות הנכס וכמובן אודות הליקויים. יש לכלול בו דרישה שלכם מהקבלן לתקן את הליקויים תוך פרק זמן קצוב, ולציין את הסעיף המגן על זכויותיכם ומאפשר לכם המשך נקיטת פעולות משפטיות נגדו במידת הצורך. תוכלו גם לצרף דו"ח של מהנדס מנוסה והוא יוכל לשמש כחוות דעת מומחה במידה שהעניין יצריך פניה לערכאות משפטיות, למשל במקרה של חוסר שיתוף פעולה מצד הקבלן.

הולכים לבית המשפט

אם הקבלן מתחמק מטיפול בליקויים אל תסתפקו בפעולות המבישות שיציע. זכרו - הוא עובר על החוק. פנו לעורך דין ובררו לגבי האפשרויות המשפטיות העומדות לרשותכם כאפשרות פעולה. מובן שאם חלילה ליקוי הבנייה גרם למחלה או לפגיעה באדם, אל תפנו אל הקבלן, אלא צרו קשר ישירות עם עורך דין כדי שיוכל להגיש תביעת נזיקין נגד הקבלן. באמצעות ההליכים המשפטיים השונים ניתן לזכות בנוסף לתיקון הליקויים או ההחזר של עלות תיקונם, גם בפיצוי עבור נזקים שונים, דוגמת פגיעה בערך הבית.
 
לסיכום, חוק המכר מגן על קונים שרוכשים דירה כדי שלא ייאלצו להתמודד לבד עם ליקויים בדירה שיגדילו את ההוצאות ואת התסכול שלהם. כדי להימנע ממצב זה, עוד בטרם כניסתכם לדירה, ודאו את שלמותה. עשו זאת גם לאחר כמה חודשי שהייה בבית. אם גיליתם ליקויים שלחו מכתב דרישה לקבלן ואם זה לא יעזור פנו לעורך דין.

>> מידע נוסף בנושא ליקויי בניה בדירות חדשות.
>> בואו לדבר על זה בפורום תביעות ליקויי בנייה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist