כתבות בנושא אחזקת מעליות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

התקנת מעלית בבית משותף - לעלות ברמת החיים

התקנת מעלית בבית משותף ישן היא מתבקשת ואפילו הכרחית. לא זו בלבד שהמעלית מספקת נוחות ומשדרגת מאוד את איכות החיים, היא גם מעלה את ערך הבית. עם זאת הקמת מעלית עולה כסף רב וכרוכה בפרוצדורות ובבירוקרטיות לא מעטות. אז מה התהליך שצריך לעבור בדרך להתקנת מעלית בבית משותף, ומי צריך להסכים לכך?

בכתבה זו:
בניית מעלית - מה אומר החוק? | התקנת מעלית - שלבי הביצוע | התקנת מעליות - במה לבחור? | ומה עם מעלית שבת? | כמה עולה התענוג?

התקנת מעלית בבית משותף היא מהלך יקר ולא פשוט. עם זאת, התוצאה המוגמרת משתלמת הן מבחינת נוחות הדיירים הן מבחינת ערך הדירה (שעולה בכ- 25%). בניית מעלית בבית משותף מתבצעת רק בבתים ישנים, מכיוון שהיום מעלית היא חלק בלתי נפרד מכל בניין, כחלק אינטגרלי  וברור מאליו. 

בניית מעלית - מה אומר החוק?

כדי להתקין מעלית בבניין, יש צורך בהסכמת הדיירים, ולשם כך יש לבצע ישיבת דיירים בנושא ולקבל את הסכמתם של 67% (עפ"י חוק) מהדיירים. במקביל, יש לקבל היתר בנייה להתקנת המעלית לפי חוק התכנון והבנייה, וכן להבטיח כי התקנת המעלית לא תגרום לפגיעה בדירות, ברכוש או בחזות  הבניין.? אם קיימת מחלוקת בין השכנים באשר לפגיעה, כדאי לשכור שירותים של מגשר או של עורך דין מומחה בתחום, שיכול לסייע לכל הצדדים להגיע להסכמה, מבלי להגיע לריבים מיותרים בין שכנים.
 
בעלות התקנת מעלית בבית משותף נושאים הדיירים המעוניינים בה. דיירים בקומת הקרקע (אם יש), לא משתתפים בהוצאות הללו, אולם כל הדיירים ישתתפו בהוצאות האחזקה השוטפות של המעלית, גם אלו אשר התנגדו להתקנתה. אם אחד השכנים, או יותר, מעוניין לערער על ההחלטה לגבי התקנת המעלית בבניין, עליו לפנות אל המפקח על המקרקעין, ואחרי כן לבית המשפט המחוזי.
 
ומה עם הרעש וחדר המכונות?
חדר מכונות עלול להרעיש ולהפריע לדיירים הגרים במעלה הבניין, ולכן כדאי לבדוק היטב את סוג המעלית הנרכשת. כיום אפשר לרכוש מעליות שקטות, ובהן חשמליות או הידראוליות. בכל מקרה,  יש תקן ישראלי הקובע את רעש המעליות המותר בחדרי מדרגות, ולפיו יש לפעול.  

התקנת מעלית - שלבי הביצוע

- פגישה בין נציג החברה המבצעת ובין הוועד לשם קבלת מידע וייעוץ באשר לאפשרויות הקיימות בבניין, לשילוב המעלית
- קבלת ההסכמה הדרושה והחתימות מהדיירים
- קבלת הצעת מחיר הכוללת מפרט טכני לבנייה ולהקמת המעלית 
- חתימת חוזה וקבלת תכניות
- קבלת ההיתרים הדרושים מכל המקורות (עירייה, כיבוי אש, חברת החשמל וכו') 
- ביצוע עבודות בינוי, חשמל והתקנה

התקנת מעליות - במה לבחור?

המעליות, כיום, שקטות ומשוכללות יותר, ואפשר לבחור בין מעלית הידראולית או חשמלית. אופצייה נוספת היא מעליות חשמליות ללא חדר מכונות (MRL.) המעלית ההידראולית היא אמינה ומתאימה  לבניין עד שש קומות. היא מופעלת בעזרת בוכנות ומשאבה חשמלית שממוקמת בחדר מכונות.  מדובר במעלית יקרה יותר מהמעלית החשמלית, אך היא אמינה ומסוגלת לשאת בעומס רב יותר מהמעלית החשמלית.
 
המעלית החשמלית מתאימה לכל גובה, ומופעלת באמצעות מנוע וגיר חשמלי הממוקמים בחדר המכונות ומסובבים את גלגל ההנעה. תא הנוסעים קטן יותר ואפשר לקבוע את מהירותה. מעלית MRL היא סוג מיוחד של מעלית חשמלית, וייחודה הוא בכך שאין צורך בחדר מכונות עבורה. לכן, קל יותר להוסיפה לבניין קיים. המנוע מותקן על תושבות בחלקו העליון של הפיר.
 
הבחירה בסוג המעלית חייבת להתייחס למכלול השיקולים, ובהם: עלויות התקנה ואחזקה, מספר קומות בבניין, משקל הנשיאה/העומס, גודל המעלית, האפשרות להוספת חדר מכונות, השפעה על חזות הבניין, הרעש הצפוי ועוד.
 
מעלית פנים או מעלית חוץ?
התקנת מעלית בתוך הבניין מחייבת בדיקה של חלל חדר המדרגות כדי לראות אם הוא מרווח דיו להתקנת פיר המעלית. בלית  ברירה, אם זה לא מתאפשר, תיאלצו להתקין מעלית חיצונית צמודה לאחד מהקירות החיצוניים של הבניין.

ומה עם מעלית שבת?

פלורליזם הוא בהחלט אחד המאפיינים הבולטים שלנו כעם, ובהתאם לכך ייתכן מאוד שגרים בבית משותף גם שכנים דתיים ו/או חרדים. לטובת העניין, רצוי שתדעו מה החוק קובע באשר למעלית שבת.
 
סעיף 59 ז' בחוק קובע כי אפשר להפעיל מעלית שבת בבניין משותף שבו יש יותר ממעלית אחת. במקרה כזה, הדיירים המעוניינים במעלית שבת, יישאו בהוצאות הפעלת המעלית, וחלוקת ההוצאות תהייה באופן היחסי בהתאם לכלל המעוניינים בהפעלת המעלית. כדי שהפעלת המעלית שבת לא תהיה מטרד לדיירים החילוניים, הדיירים יכולים להחליט על שעות ספציפיות לתפעול המעלית כמעלית של שבת, בהתאם לצורכי הדיירים הדתיים, וביתר הזמן להפעילה כמעלית רגילה. 

כמה עולה התענוג?

יש לקחת בחשבון כי מעלית חשמלית עולה כ- 85,000 ש"ח ואילו הידראולית כ- 135,000 ש"ח. לכך יש להוסיף עבודות חשמל והיטל ההשבחה, משמע עוד - 50,000 ש"ח, וכל זאת ללא עבודות בינוי.  בסופו של דבר מדובר על הוצאה של לפחות 200,000 ש"ח.


scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist