מדריך האלכוהול האולטימטיבי: איך לבחור את המשקה שלכם

מה יגרום לנו להשתכר יותר מהר, מה ישאיר לנו חור בכיס, וכמה קלוריות זה יוסיף לנו? הגיע הזמן להכיר באמת את המשקאות שאנחנו אוהבים
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג יינות ומשקאות חריפים


השנה האזרחית החדשה ממש עוד רגע כאן ונראה שאין מתאים יותר מהרגע הזה בזמן כדי לערוך היכרות מעמיקה עם חמשת החברים שילוו אתכם בקבלת הפנים המרגשת, לקראת החגיגות הקרובות.
אז מהו הרעל שלכם: הוויסקי הקלאסי, הארק העממי, הבירה שנמזגת כמים או בכלל הוודקה הקפואה? כל מה שרציתם לדעת על המשקאות הפופולריים ביותר והייתם שתויים מכדי לשאול.

 

בירה: שיכר להמונים

עדיין לא ברור אם הבירה מלווה אותנו כבר 8,000 או 14,000 שנה אבל דבר אחד בטוח – היא כאן כדי להישאר. אמנם ישראל מדשדשת הרחק מאחורי צ'כיה (131.7 ליטר לנפש) בטבלת צריכת הבירה השנתית עם 15-14 ליטר בממוצע לנפש בלבד, אבל אין ספק שהעם היושב בציון אוהב את הבירה שלו.
בשנים האחרונות אנחנו עדים למהפכת מבשלות הבוטיק שהעלתה למודעות הציבורית מושגים שבעבר איש לא הכיר כמו תחרה בלגית, תסיסה שנייה, דונקל ודופלבוק.

מדד השיכרות – בהשוואה לחברים האחרים ברשימה, הבירה היא משקה "דלכוהולי" במיוחד: 4.9% בלבד בלאגר הפופולארית בישראל (גולדסטאר, כמובן), המטפסים עד עשרה אחוז אלכוהול ואפילו יותר בבירות כמו מרדסו הבלגית או לה טראפ קוודרפול ההולנדית.

כמה זה עולה לנו – מחירי הבירה בישראל הם מהיקרים בעולם וליתר דיוק ישראל ממוקמת במקום העשירי ברשימה. בתל אביב מחיר ממוצע של שליש ליטר הוא 18.5 שקלים. בלוזאן שבשוויץ, מדובר כבר על 36 שקלים.

כמה זה עולה לנו בקלוריות – בשליש בירה יש כ-140 קלוריות ובחצי ליטר כ-225 קלוריות. לא עניין של מה בכך כשמדובר בערב שמעלימים בו מספר חצאים כאילו אין מחר.

הפייבוריטים שלנו – מתחשק לכם לפתוח את השנה החדשה עם חור בכיס? לכן על דובל בארל אייג'ד, הבירה המיובאת היקרה ביותר בישראל, המתאפיינת ב-11.5% אלכוהול וטעמי קרמל עדינים (229 שקלים ל-750 מ"ל). רוצים לחגוג את המאורע עם קצת גאווה ישראלית? לכו על "המכוערת", של מבשלת רונן ומבשלת עמק האלה, שמתגאה ב-6.5% אלכוהול וטעם מריר ובלתי נשכח.

האם אתם בכלל יודעים מה ההבדל בין בר ופאב?

בירה
בירה / צילום: שאטרסטוק

 

ארק: זיעת האלים

בימים אלה אי אפשר לחשוב על ארק (או ערק) מבלי לזמזם את הלהיט היוטויובי של דודו פארוק, או לחשוב על איזו טברנה יוונית. המשקה האניסי והממכר הזה נלגם לרוב בתוספת של מים קרים או קרח וידוע ביכולותיו המאגיות להפוך כל מסיבה משמימה לחפלה מלאת חיים ושמחה.

מדד השיכרות – אחוזי האלכוהול במשקאות העונים לשם ארק נעים בין 80%-40%. זאת כיוון שמקור הטעם של המשקה נמצא בשמן זרעי האניס, המומס בסביבה של לפחות 40% אלכוהול. זוהי גם הסיבה לכך שכשמוסיפים מים לארק, הוא משנה את צבעו: יכולת ההמסה של המשקה יורדת והשמן נפרד מתערובת המים והאלכוהול. בשלב זה נוצרת טיפות שמן זעירות במשקה ובאה לעולם אמולסיה (תחליב) בעלת צבע לבן.

כמה זה עולה לנו – בסופרמרקט הקרוב אליכם בקבוק של עלית הארק עולה בין 85.9-59.9 שקלים. מנה בפאב תעלה לכם כ-30 שקלים בממוצע.

כמה זה עולה לנו בקלוריות – ב-100 מ"ל של עלית הארק מסתתרות לא פחות מ-250 קלוריות. לטובתכם נקווה שאתם זקוקים לממש פחות מזה בשביל להשתכר.

הפייבוריטים שלנו – אם אתם מסוגלים להתנתק ליום אחד מעלית הארק, נמליץ לכם על ארק פיירוז המיוצר במזקקת אל נמרוד: ארק חלק ומומלץ במיוחד (45% אלכוהול) וכנ"ל לגבי ארק אשקלון האלגנטי והמרגיע, המכונה בדרך כלל ארק של אריות (40% אלכוהול), המיוצר בישראל כבר יותר מ-60 שנה.

ארק
ארק / צילום: שאטרסטוק

יש גם עוד סוגים של ברים. רק אומרים

 

ג'ין וטוניק: השילוב המושלם

הטעם היבש ואחוזי האלכוהול הגבוהים הובילו לכך שהמשקה הקלאסי בעל ארומת הערער, כמעט שאף פעם לא נלגם לבדו. הראשונים ששידכו בין ג'ין לטוניק היו חיילים בריטיים ששירתו במדינות אסייאתיות, בהן נעשה שימוש בכינין כתרופת מנע למחלת המלריה. הכינין עורבב עם מים, שנוספו לג'ין שהגיע במקור מהולנד והשאר היסטוריה.

מדד השיכרות – ג'ין הוא משקה משכר במיוחד. בג'ין לבנטין תמצאו לא פחות מ-46% אלכוהול ובגורדונ'ס, 43%. ככול שתוסיפו יותר טוניק, כך תפחיתו את רמת האלכוהול ותוכלו לבלות יותר זמן על רחבת הריקודים לפני שתיפלו שדודים לשינה עמוקה.

כמה זה עולה לנו – מנת ג'ין עולה בין 50-30 שקלים ותוספת של טוניק תעלה לכם כעשרה שקלים בממוצע.

כמה זה עולה לנו בקלוריות – ב-100 מ"ל של מי טוניק יש כ-34 קלוריות. בשוט של ג'ין יש כ-150 קלוריות. עשו את החשבון בעצמכם (כל עוד אתם יכולים לחשב).

הפייבוריטים שלנו – ג'ין לבנטין הוא סינגל מאלט ג'ין בעל ארומה עדינה של ערער, לימון וזעתר שבהחלט ניתן לשתות אותו נקי וליהנות מטעמי התבלינים שנשארים בחלל הפה למשך הרבה מאוד זמן. הג'ין של מזקקת פלטר הישראלית הוא ג'ין ים-תיכוני איכותי המיוצר מתפוחי פינק ליידי ומכיל ארומות של קמומיל, שומר, מרווה ארץ ישראלית, שורש איריס, ערער ופקעות ורד הכלב. שניהם מומלצים בחום.

ג'ין
ג'ין וטוניק / צילום: שאטרסטוק

 

וויסקי: מי החיים

את שיטת הזיקוק שעומדת בבסיס הוויסקי, למד לפי האגדה סנט פטריק, מיצרני בשמים שפגש במצרים ובארץ הקודש. האירים והסקוטים מתווכחים עד היום בנוגע לזהות העם שהביא לעולם את המשקה המפורסם, הנחלק לסוגים שונים כמו מאלט, בורבון, בלנדד ועוד רבים וטובים אחרים.

מדד השיכרות – ברוב מותגי הוויסקי ישנם 40% אלכוהול אבל בורבון למשל, מכיל לכל הפחות 51% אלכוהול.

כמה זה עולה לנו – נדיר למצוא פאב בישראל שלא מגיש ולו מבחר צנוע של וויסקי. בגדול הסוגים הזולים ביותר עולים כ-30 שקלים למנה (דיוארס, בלנטיין, בושמילס וטיצ'רס) וכשמדובר ביקרים ביותר, לא נדיר למצוא גם כוסות במחיר הגבוה פי חמישה ואף למעלה מכך (גלנפידיך 21, גלנפידיך 30 ושיבס רויאל סלוט 21).

כמה זה עולה לנו בקלוריות – תאמינו או לא אבל במנה ממוצעת של וויסקי יש כ-150 קלוריות שזו פחות או יותר הכמות שמסתתרת בשליש בירה.

הפייבוריטים שלנו – קלונטרף הוא וויסקי נעים במיוחד לשתייה, המתאפיין ברכות, חלקות וארומות של ליקריץ ומוסקט ומהווה תמורה למחיר. לאלו מכם שמעוניינים להתחיל את השנה עם משקה קלאסי ועל-זמני, נמליץ ללכת על גלנפידיך 18 עם כמה טיפות של מים.

וויסקי
וויסקי / צילום: שאטרסטוק

חשבתם לנסות בר אקטיבי לאירוע הבא שלכם?

 

יין: הכי קלאסי

יין הוא בין המשקאות האלכוהוליים העתיקים ביותר שישנם. הוא מלווה את האנושות כבר 8,000 שנה וזה לא משנה אם אתם אניני יין או סתם עושים קידוש, תמיד טוב שיהיה איזה בקבוק איכותי בהישג יד.

מדד השיכרות – יין מכיל בממוצע כ-14 אחוזי אלכוהול. יין מחוזק, שמעורבב לרוב עם ברנדי, מכיל עד 23 אחוזי אלכוהול.

כמה זה עולה לנו – טווח המחירים של היינות בישראל רחב בצורה בלתי רגילה ונע בין פחות מ-30 שקלים לכוס (שרדונה, גמלא) ועד אלפי שקלים לבקבוק (מרלו 2001, ירדן, רמת הגולן). אם תרצו להביא למסעדה בקבוק מהבית, תצטרכו להיפרד מדמי חליצה בגובה 60-30 שקלים.

כמה זה עולה לנו בקלוריות – בכוס יין טיפוסית יש כ-120 קלוריות. ביין וורמוט, ניתן למצוא בקלות גם 170 קלוריות.

הפייבוריטים שלנו – לחסכנים: רקנאטי, יונתן אדום (2017) או הר חרמון לבן של רמת הגולן (2016). ללארג'ים: יתיר, יער יתיר (2013) או קסטל , גראן וין (2015).

קראו עוד כדי לדעת איזה יין לבחור

יין
יין אדום / צילום: שאטרסטוק

 

וודקה: מרוסיה באהבה

צריכת הוודקה בישראל נמצאת בעלייה מתמדת, בין היתר הודות למותגים חזקים כמו פינלנדיה, ון גוך, סטולי ואבסולוט, כשעבור רבים הוודקה היא המרענן הרשמי של הקיץ והמחמם הרשמי של החורף. בשנים האחרונות ערכנו היכרות עם מותגים מתוחכמים, מעודנים ואיכותיים יותר וכן למדנו ללגום את הוודקה בשלל קוקטיילים מסעירים.

מדד השיכרות – וודקה היא משקה חזק עד חזק בצורה בלתי רגילה: אחוזי האלכוהול בוודקה מתחילים ב-35 (ואן גוך אננס, קוקוס ורימון למשל) ומגיעים עד ל-88 (וודקה בלקן 176). יחד עם זאת ברוב מותגי הוודקה תמצאו 40% אלכוהול.

כמה זה עולה לנו – מנת וודקה עולה בממוצע 50-30 שקלים וכדי ליהנות ממנת וודקה פרימיום, אין זה מן הנמנע שתצטרכו להשקיע בסביבות ה-80 שקלים.

כמה זה עולה לנו בקלוריות – בשוט של וודקה ישנן 132 קלוריות. פינקו אתכם בצ'ייסר? הרווחתם 66 קלוריות על חשבון הבית.

הפייבוריטים שלנו – סמירנוף בלאק היא חלק מסדרת הסופר פרימיום של סמירנוף ומתאפיינת במרקם חלק ומפנק ביותר. וודקה בלוגה גולד המיוצרת בסיביר היא וודקה אקסקלוסיבית במיוחד, שתפתח לכם את השנה ברגל ימין, במיוחד אם תלוו אותה בכמה כפיות של קוויאר משובח על לחם רוסי טוב.

הנה רעיון מעולה איך לחגוג את הסילבסטר. או את יום שישי. או מה שבא לכם

וודקה
וודקה / צילום: שאטרסטוק

 

השורה התחתונה

בין אם תבחרו ללכת על וויסקי, ארק, יין, בירה, ג'ין או וודקה, מי ייתן ותהיה לכם שנה אזרחית מוצלחת ונהדרת וזכרו שאם שותים לא נוהגים.

 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא יינות ומשקאות חריפים
האם המאמר עזר לך?