תנורי אפייה - איך בוחרים תנור מוצלח למטבח?

אפייה היא אחת הפעולות הבסיסיות הנעשות בכל מטבח ומטבח בישראל. כל בשלן או אופה יוכל להסכים שבלי קשר לכישוריו האישיים או לאיכותו של המתכון, לתנור האפייה משקל לא מבוטל בקביעת רמתם של התוצרים הנאפים. לכן, לא מפתיעה העובדה שכאשר רוצים לרכוש תנור אפייה, עומדים אובדי עצות אל מול המגוון הרחב של הסוגים, הדגמים והמאפיינים. אז איך בוחרים?
כניסה לרשימת ספקים ובעלי מקצוע בסיווג כיריים ותנורי בישול ואפייה

אם הגיע הרגע שבו צריך להחליף את תנור המטבח, ואתם רוצים לנצל את הסיטואציה ולהתחדש בתנור בישול ואפייה שיהיה המתאים ביותר לצרכיכם ולמאפייני השימוש שאתם עושים בו, כדאי שתדעו מה הם הדגשים החשובים ביותר, ומה הן הסוגיות המרכזיות שעליהן מומלץ לתת את הדעת, כדי שהבחירה שתעשו תהיה המוצלחת ביותר עבורכם.

 

מבנה התנור

האבחנה העיקרית שנהוג לעשות כיום ביחס לתנורים נוגעת למבנה שלהם. למעשה, זוהי הסוגיה שלה מעניקים רבים את מלוא תשומת הלב. כאן, יש שני סוגים עיקריים של תנורים:  הראשון הוא תנור בנוי, הנקרא גם תנור בילד אין. זהו תנור אשר מורכב מתא אפייה, ותו לא. הוא ממוקם לרוב בתוך גומחה הנמצאת בתוך הקיר, לרוב בין ארונות המטבח. מכאן, שמגוון אפשרויות בחירת המקום שלו מצומצם באופן יחסי. 
מן העבר השני של המשוואה, עומד הסוג העיקרי השני: תנור משולב. הוא נקרא ככה - וזה ההבדל העיקרי בינו לתנור הבנוי - מכיוון שהוא משלב על גבו את הכיריים אשר בהחלט יכולים להיות כיריים גז, כיריים חשמליים או כיריים קרמיים. תנור זה אינו מובנה, והוא מגיע כיחידה עצמאית. לכן, ניתן למקם אותו במגוון רחב של מקומות ואזורים במטבח. 
הצרכן הישראלי מעדיף לרוב תנורים מהסוג המשולב, מכיוון שברורה הזיקה שצריכה להיות בין תא האפייה לכיריים. תנור משולב מאפשר לרכוש שתי ציפורים במכה, והוא גם נחשב לפשוט יותר לתחזוקה: אין צורך לדאוג לאוורור הולם של התנור, כמו במקרה של זה הבנוי. מצד שני, תנור אפייה בנוי נוטה להשתלב טוב יותר במטבח נתון, וקל יותר להתאים אותו למשתמשים. למשל, מבחינת גובה ההתקנה שלו.
 
 

מספר תאים

לאחר האבחנה הבסיסית שערכנו מעלה, ניתן להיכנס לעובי הקורה (או התנור, במקרה הזה), ולבחון את המאפיינים הספציפיים שלו שתקפים, במידה זו או אחרת, לשני סוגי התנורים. ראשית, מספר התאים שלו. הבחירה הסטנדרטית, כמובן, היא בתא אפייה אחד, אך יש גם תנורים המגיעים עם שלושה תאי אפייה, ואפילו מעבר לכך. בכל אחד מתאים אלה ניתן לאפות מאכלים אחרים, ולקבוע טמפרטורה שונה בתכלית, מבלי שהאחד ישפיע על השני. לא צריך להסביר מדוע ככל שמספר התאים של התנור יהיה גדול יותר, כך גם מחירו יעלה.
אז איך בוחרים? פשוט מאוד. אתם צריכים לחשוב כמה אנשים צפויים להשתמש בתנור,  ואילו ארוחות מתוכננות בשימוש ממוצע. אם מדובר במשפחה גדולה אשר נוטה להכין מספר מאכלים במקביל, ברור שתנור עם יותר מתא אחד הוא בגדר חובה. גם אם אתם נוהגים  להכין מאכלים ב"תכנית שבת", או כאלה המצריכים אפייה ארוכה מאוד, מגוון התאים יכול לסייע לכם - התנור לא יהיה "מושבת" עקב הבישול הארוך של מנה מסוימת. מצד שני, המעוניינים בבישול ובאפייה פשוטים יותר, למספר מצומצם של אנשים, יכולים בהחלט להסתפק בתא אפייה סטנדרטי אחד.
 
 

מידות

תנורים עשויים להגיע בגדלים אפשריים שונים, כשגם כאן כמויות התבשילים והמאפים שמכינים בהם, כמו גם המקום שיש לתנור בחלל המטבח, צריכים לשחק תפקיד. המידות המקובלות של תנורים הן עומק של 55 ס''מ, רוחב של 55-60 ס''מ וגובה הנע בין 55 לכ-60 ס''מ. ברור שהתנורים המשולבים, הכוללים כיריים, יהיו גבוהים יותר מאלה הבנויים.
על כל פנים, אחת ממילות המפתח ביחס למידות התנור היא דיוק, בעיקר במקרה של תנור בנוי: חייבים לחשב את מידות הגומחה, ולהתאים אותן לאלה של מסגרתו החיצונית של התנור. מומלץ מאד להשאיר "מרווח ביטחון", הן עבור חיבורי החשמל, הן כדי שסביבת העבודה תהיה נוחה יותר. עומס יתר מקשה על חייו של כל בשלן.
 
 

תוכניות הפעלה

כל תנור מגיע כיום עם תוכנית הפעלה משלו, כלומר, צירופים שונים של כלל המאפיינים הטכניים של פעולות התנור, על פי סוג הבישול או האפייה. כמובן שככל שהתנור יהיה מתקדם יותר, מהבחינה הזו, כך הגמישות שהוא יציע בהכנת המאכלים תעלה, אך כך גם תג המחיר שלו.
בסך הכול מדובר כאן על כמה פעולות עיקריות אשר כבר באמצעות סקירת המאפיינים שלהן סביר שתדעו, במידה זו או אחרת של ודאות, לאיזה סוג אתם זקוקים:
אפייה רגילה - מבוססת על פיזור חום "רגיל", באופן סטטי ולא אחיד, על ידי גוף אפייה עליון ותחתון. ניתן להכין באמצעותה מאכלים מגוונים, אך לא בהכרח כמויות גבוהות, בשרים מורכבים להכנה או מנות המצריכות מספר תבניות.
טורבו - מערכת הכוללת בתוכה מאוורר, בדופנו האחורית של התנור, הגורם לכך שהבישול יהיה אחיד יותר. מכאן, שניתן להכין מאכלים מורכבים יותר, במהירות גבוהה יותר ובכמות גדולה יותר.
טורבו אקטיבי - מבוסס על גוף חימום, בעל צורה עגולה, אשר פעולתו משולבת בזה של המאוורר הנמצא לפניו. מבחינה מעשית, מתאפשר כאן לאפות בצורה אחידה מספר תבניות, בזמן קצר במיוחד, וללא חשש לערבוב בין ריחות או טעמים.
גריל - כולל גוף חימום חזק, בראש התנור, המפיק חום גבוה במיוחד. אידיאלי להכנה, לצלייה ולהשחמה, וחובה בקרב חובבי הבשר.
הפשרה - מצב המהווה תחליף לצורך בהוצאת המאכלים מהמקרר או מהמקפיא טרם האפייה שלהם. משמש בעיקר לחיסכון בזמן.
 
 

בטיחות

תנור אפייה חייב להיות בטוח, ועל אחת כמה וכמה בהתחשב בעובדה שהמטבח הוא חלל נגיש במיוחד עבור ילדים. מהבחינה הזו, רצוי לוודא שהתנור כולל בתוכו מספר אמצעי בטיחות בסיסיים: הראשון הוא מנגנון נעילה, שימנע פתיחה מקרית של דלת התנור במהלך הבישול, על כל הסכנות שבכך. דלת התנור חייבת להיות המבודדת ביותר האפשרית, כאשר ברמה המעשית מדובר כאן על מספר שכבות זכוכית, שמסייעת למנוע כוויות (ואפילו לחסוך באנרגיה). דגש מרכזי נוסף במשוואה הבטיחותית הוא על מיקומם של גופי החימום, שצריכים להיות רחוקים ממגע היד, ובכלל - הכול חוץ מנגישים.
פיתוח חשוב אחר הוא מסילות נשלפות, באמצעותן ניתן להוציע את התבניות בקלות, מבלי שנדרש להכניס את הידיים למעמקי התנור הלוהט. ההמלצה שלנו היא לוודא שהתנור כולל כמה שיותר אמצעים מבין אלה.
 
 

איך אפשר בלי הניקוי?

בשעה טובה, הגענו לסוגיה של ניקוי ותחזוקת התנור, שגם היא משפיעה במידה לא מבוטלת על חוויית השימוש בו. חומרי הגלם של התנור, והציפויים שמקיפים אותו, הם משמעותיים כאן. בכל הנוגע לחלק הפנימי של התנור, מומלץ לבחור בכאלה הכוללים ציפוי אמאייל, או אפילו סופר אמאייל, המקלים במידה ניכרת על מלאכת הניקוי. המעוניינים בניקוי נוח רצוי שירכשו תנור הבנוי כמקשה אחת ("אמבטיה"), ללא תפרים או חיבורים שביניהם עלולים להצטבר לכלוך או חלודה. מומלץ, בהמשך לכך, לבחור תנור עם דלתות ומסילות מתפרקות.
הדגמים המתקדמים יותר של תנורים כוללים אפשרות לניקוי עצמי, וזאת על ידי שתי שיטות עיקריות. השיטה הראשונה, הניקוי הפירוליטי, מבוססת על חימום התנור לטמפרטורה גבוהה במיוחד, של כ-500 מעלות צלזיוס, למשך מספר שעות. כל השומנים, תוצרי תהליך האפייה והבישול, הופכים בכך לאפר, כך שניקויים, באמצעות מטלית, נעשה לאחר מכן בצורה מהירה. 
השיטה השנייה, הקטליטית, מבוססת על דפנות טפלון (חלקן ניתנות לפירוק), מה שמביא לשריפתו של השומן, ולא להדבקתו לתנור: הדבר מקל על מלאכת הניקוי, אך לא בצורה שהיה ניתן לצפות לה. ככלל, השיטה הראשונה נחשבת ליעילה ולחסכונית יותר בחשמל. מצד שני, אם אתם בוחרים בה, צפו לייקור של עשרות אחוזים במחיר התנור. 
 
 

המותג (והאחריות)

הסוגיה האחרונה שנדרש לתת עליה את הדעת בעת רכישת תנור אפייה - או הראשונה, תלוי את מי שואלים - היא המותג שעומד מאחורי התנור. המותג משפיע לא רק על המחיר,  כמובן, אלא גם על איכות המוצר, על האמינות שלו וכיוצא בזה. תנור אפייה בוש נחשב לאחד הנפוצים ביותר, כשגם סימנס, דלונגי, מילה או סאוטר הן שחקניות מרכזיות בתחום זה. על כל פנים, אנחנו ממליצים לרכוש תנור אפייה רק מחברה מוכרת ובעלת מוניטין רב שנים בתחום.
רוב החברות הגדולות מעניקות אחריות בת שנה בעת רכישת התנור, אך המדיניות שלהן לגבי מה שהאחריות כוללת, משתנה מאחת לשנייה. מומלץ לוודא האם מדובר כאן על תיקונים או חלפים, ולשאוף, כמובן, לאחריות הרחבה ביותר האפשרית.
 
 

>> לאיתור ספקי ומשווקי תנורי אפייה ובישול בכל הארץ.
>> בואו להתעדכן במחירי תנורים.


 
חזרה לרשימת המאמרים בנושא כיריים ותנורי בישול ואפייה
האם המאמר עזר לך?