כתבות בנושא כיריים ותנורי בישול ואפייה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

קולט אדים למטבח - איך בוחרים, ולמה זה חשוב כל כך?

אם אתם מעדיפים לשמור על המטבח נקי ככל שאפשר מכתמי שומן ונתזי טיגון; אם אינכם אוהבים שהבית מתמלא עד מחנק בריחות בישול עזים ומרוכזים ואם חשוב לכם למנוע שאיפת אדי טיגון ועשן, אתם זקוקים לקולט אדים. מהם יתרונותיהם של קולטי אדים, וכיצד בוחרים מתוך המגוון הרחב של הקולטים המוצעים לצרכן? בכתבה שלפניכם.

בכתבה זו:
תפקידם של קולטי אדים | קולט אדים עם ארובה, או ללא ארובה? | סוגיית הגודל | מיקום קולט האדים | עוצמות השאיבה והלחץ | חומר הגלם (והשפעתו על העיצוב) | יצרני קולטי אדים וחשיבותם

כל בישול, באשר הוא, מביא עמו ריחות מסוימים. בחלק מהמקרים, ריחות אלה יהיו נעימים, ויפתחו את התיאבון של כל מי שנחשף אליהם. מיטב השפים בעולם אף טוענים כי הריח מאפשר לדעת את איכותה של המנה מבלי לטעום אותה כלל, אך לניחוחות הבישול עשויים להתלוות גם ריחות טיגון, עשן וריחות לא נעימים שאדיהם מתפזרים ברחבי הבית, ועלולים אף לחולל נזק מהותי לרהיטי המטבח. כדי למנוע מצב שזה יקרה, נכנס לתמונה רכיב שאף מטבח לא יכול להיות שלם באמת בלעדיו. קוראים לו קולט אדים.

תפקידם של קולטי אדים

עוד לפני שמדברים על "איך" לרכוש קולט אדים, רצוי לענות על שאלה אחרת, חשובה לא פחות, והיא "למה?". לשאלה הזו ניתן למצוא לא מעט תשובות. הראשונה, ורבים יסכימו שגם המרכזית, היא שקולטי האדים, כפי שניתן להסיק משמם, סופחים אליהם את כל אדי הבישול, ומונעים מהם למעשה להתפזר בכל חלקה טובה בבית. נכון, לפעמים ריח הבישול נעים, אך פעמים רבות הוא עז מדי, או מפריע לשגרת החיים של בני הבית. גם בריאותם של המתגוררים בבית נכנסת לתמונה, שעה שהקולט מטהר את העשן או את רסיסי השומן, תוצאות לוואי נוספות של הבישול.
הייעוד המרכזי האחרון של קולטי האדים נוגע כבר לשימורם של רהיטי המטבח השונים, ובעיקר של ארונות המטבח. דבר ידוע הוא שבכוחם השלילי של אדי הבישול להביא ליצירת כתמים על הרהיטים, ומכאן לפגוע בהם בצורה משמעותית. קולטי אדים ימנעו זאת לחלוטין. 

קולט אדים עם ארובה, או ללא ארובה?

ההבחנה כיום היא בין מספר סוגים עיקריים של קולטי אדים הנבדלים ביניהם, בין השאר, בשיטת טיהור האוויר. הסוג הראשון, המקובל יותר, הוא קולט אדים ללא ארובה, המבצע פעולה של מחזור האדים והעשן. קולט שכזה כולל בתוכו מסננים ייעודיים שעושים את מלאכתם, ופולטים את האדים בחזרה לחלל החדר כאשר הם נקיים לחלוטין. 
הסוג השני של קולטים כולל את אלה אשר ארובה מהווה חלק בלתי נפרד מהם, והיא מוציאה את האדים כלפי מעלה דרך חורים חיצוניים ומחוץ לשטח הבית. מיותר להדגיש שסוג כזה של קולטי אדים יימצא בדירות פרטיות, או לחילופין בקומות העליונות של בניינים משותפים. שיטה זו נחשבת לבעלת יעילות גדולה יותר, ופשוטה יותר לתחזוקה, אך, כאמור, לא תמיד היא אפשרית. בהתחשב בעובדה שקולטים המבצעים מחזור נחשבים לזולים יותר, מבינים עוד יותר את הפופולאריות שלהם.
ניתן לסווג את קולטי האדים גם מבחינת המבנה שלהם - וכן, גם כאן הארובה נכנסת לתמונה. סוג נפוץ ראשון של קולטי אדים הוא של קולטים תחתונים הממוקמים בין הכיריים לארונות המטבח. לרוב, הם יהיו מובנים במטבח, כשרק היחידה החיצונית שלהם נראית לעין. הצורה השנייה, קולטי אדים הכוללים ארובה, תתאים למטבחים שבהם הארונות אינם ממוקמים מעל לכיריים, והיא נחשבת ל"חזקה" ויעילה יותר. עם זאת, הבחירה כאן תלויה, באופן כמעט בלעדי, בסוג המטבח והכיריים, כפי שנראה מיד.

סוגיית הגודל

קולטי אדים מגיעים כיום במגוון רחב של גדלים, כאשר האלמנט המרכזי הוא רוחב קולט האדים שמידותיו המקובלות הן בין 60 ל-90 סנטימטרים. כדי לדעת באיזה גודל לבחור,  הדבר העיקרי שנדרש לעשות הוא להוריד את המבט מטה אל הכיריים אשר אמורות להימצא, מן הסתם, מתחת לקולט האדים. ההלימה בין גודל הכיריים לקולט צריכה להיות מלאה. שימו לב שניתן, אם אתם מעוניינים בכך, לבחור בקולטים הרחבים יותר מהכיריים, אך בשום פנים ואופן לא להפך.

מיקום קולט האדים

קולט אדים נהוג למקם, כאמור, מעל לכיריים. אולם היות ומיקום הכיריים מהווה גם הוא משתנה שאינו מובן מאליו, יש לכך השפעה מהותית על הקולטים. במטבחים גדולים, בחירה נפוצה היא למקם את הכיריים, כמו רכיבים אחרים, ב"אי" הממוקם במרכז המטבח ומקל מאוד על אופן העבודה במטבח. במקרה הזה, קולט האדים צריך לרדת באופן ישיר מהתקרה. לעומת זאת, אם ממקמים את הכיריים באחת מפינות המטבח, למשל, מומלץ מאוד לרכוש קולט אדים פינתי.
מבחינת הגובה שקולט האדים צריך להימצא ביחס הכיריים, המלצה ברורה היא לבחור בגובה שנע בין 60 ל-80 סנטימטרים. בחירה שכזו תביא לקליטה מיטבית של האדים היוצאים מהתבשילים מצד אחד, אך גם לא תקשה על מלאכת הבישול מהצד האחר. חשוב להדגיש שמרבית קולטי האדים בעלי הארובה כוללים בתוכם אפשרות לכוון את גובהה, ובכך ליצור את אותה התאמה אידיאלית.

עוצמות השאיבה והלחץ

כעת, מגיעים לשני משתנים "מספריים" המשפיעים במידה ניכרת על המשוואה של קולטי האדים. הראשון הוא עוצמת השאיבה, או במילים אחרות - ההספק של קולט האדים. בפועל, זהו מספר הפעמים שבו יתבצע טיהור האוויר מדי שעה. את ההספק נהוג למדוד ביחידות של מטרים מעוקבים לשעה (מק''ש) כאשר הטווח רחב ביותר - החל מ-200 ועד ל-1,000 מק''ש. אז איך יודעים? החישוב הספציפי צריך לקחת בחשבון את נפחו של המטבח כשהוא מוכפל ב-10 עד 15 - מספרים המבטאים את מספר שאיבות האוויר מדי שעה. מבלי להיכנס למתמטיקה, מה שחשוב להדגיש הוא שככל שמבשלים במטבח תבשילים אשר מביאים לעשן "כבד", לרבות צלייה או טיגון מאסיביים, כך ההספק צריך להיות גבוה יותר. מצד שני, עוצמה גבוהה מלווה גם ברעש, כך שאין להפריז בה. מבחינת רעש, אגב, מומלץ לבחור בכל מקרה בעוצמה שאינה עולה על 50 דציבלים.
משתנה חשוב נוסף הוא עוצמת הלחץ, כלומר, עוצמת פליטת האדים החוצה על ידי המפוח. הלחץ נע לרוב בין 240 ל-400 פסקל, והבחירה המקובלת היא איפשהו באמצע. אם הצינור שמשמש להולכת האדים מחוץ לבית הוא ארוך או מפותל, נהוג לבחור בעוצמה גבוהה יותר.

חומר הגלם (והשפעתו על העיצוב)

קולטי אדים מיוצרים כיום באמצעות כמה חומרי גלם עיקריים - מתכת, נירוסטה או עץ. יחד עם זאת, בשנים האחרונות נכנסה גם הזכוכית לתמונה, וכיום היא נחשבת לטרנד של ממש. לכל אדם יש את ההעדפות שלו ביחס לחומר הגלם, כמובן, אבל מה שברור הוא שאי אפשר להתעלם מההיבט האסתטי של הקולט. על פי אותו עיקרון, יש להתייחס גם לשילוב שבין קולט האדים ליתר רכיבי המטבח. 
כיום, מוענק דגש רב יותר לייצור קולטי אדים מעוצבים לעילא ולעילא. ניתן למצוא שילובים שונים של חומרים, להוסיף פתרונות תאורה מתקדמים מעבר לאלה המובנים (שקיימים במרבית הדגמים כיום) ועוד. המסקנה היא שכל משפחה תוכל למצוא, אם רק תחפש, את קולט האדים המתאים במידה הרבה ביותר ל"פנטזיה" העיצובית שלה.

יצרני קולטי אדים וחשיבותם

קולט אדים הוא רכישה שאמורה לשמש אותנו כמה שנים לפחות. לכן, חייבים לתת את הדעת על הגורם שעומד מאחוריו. מומלץ מאוד שלא להתפשר ולבחור בחברה אשר ידועה באיכות המוצרים שהיא מייצרת. הדגמים הנפוצים כיום הן קולט אדים של בוש, קופר או דלונגי. חברות אלה מייצרות קולטים עמידים ברמה גבוהה המבצעים את עבודתם נאמנה. שימו לב שעל איכות משלמים: אם ניקח לדוגמא קולט אדים ארובה בסיסי, המחיר המקובל נע בין 700 ל-1,500 ש''ח, בעוד דגמי המותגים מתחילים לרוב מסכומים שבין 1,500 ל-3,500 ש''ח (ועשויים להגיע גם לעשרות אלפי שקלים). כלומר, יש הבדל משמעותי, אך רבים יטענו כי יתרונות הקולטים הממותגים שווים את ההשקעה. 
על כל פנים, חשוב לברר האם קולט האדים מגיע עם אחריות, וכן האם המחיר כולל בתוכו גם את ההתקנה. מהבחינה הזו, עלויות התקנת קולט אדים משתנות בין בעלי המקצוע השונים, ובהתאם לסוג הקולט ולמורכבות המיקום שלו, אך טווח המחירים המקובל הוא בין 250 לכ-1,000 ש''ח.


>> לאיתור ספקי ומשווקי תנורים, כיריים וקולטי אדים בארץ.
>> בואו להתעדכן במחירון כיריים, תנורים וקולטי אדים


אנשים שחיפשו כיריים ותנורי בישול ואפייה חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist