
ימי החנוכייה: על האבולוציה של החנוכיות לאורך שנים
מאת: ליאור פרג' | פורסם: 25.11.15 | עודכן: 14.12.20
לקראת חג החנוכה, אספנו לכם כמה עובדות מעניינות על ההיסטוריה של הסמל המרכזי של החג. ולא, אלה לא הסופגניות, אלא החנוכיות
הידעתם? החנוכייה זכתה לשמה בשנת 1897, כאשר הופיעה לראשונה בעיתון ה"צבי" של אליעזר בן יהודה. עד אז היא כונתה "מנורת חנוכה". עם זאת, המילה לא מוזכרת במילון בן יהודה מה שמחזק עוד יותר את ההנחה, לפיה את המונח המציאה חמדה, אשתו של אליעזר. ואם פריט טריוויה זה לא יעורר את שיחת הסלון לאחר הדלקת החנוכייה ובזמן נשנוש הסופגניות, תרשו לנו לספר לכם על גלגולה של חנוכייה ולהחזיר אתכם לימים הראשונים של החנוכיות.
תחילת ימי החנוכייה
הדלקת נרות החנוכה, כידוע, הוא מנהג עתיק יומין. מעריכים שהמנהג החל ב- 164 לפני הספירה, שנה לאחר שהסתיים טיהורו של בית המקדש. על פי ההשערות, החנוכיות הראשונות הורכבו מנרות שהוצבו בשורה אחד ליד השני. חפירות ארכיאולוגיות מאוחרות יותר מצאו כלי חרס קטן שכלל שמונה פיות עבור הפתיליות וכן, בית קיבול עבור השמן. במרוצת השנים עיצובי החנוכיות לקחו השראה ממנורת בית המקדש ועוצבו עם ציר מרכזי אשר שמונת הקנים יוצאים ממנו, ארבעה בכל צד.
בתקופת התלמוד החלו ליצור חנוכיות שכללו דופן אחורית, כך שניתן לתלות אותן על גבי הקיר, וכן חנוכיות בצורת משולש בהשראת שערי וקירות בית הכנסת. במאות השנים שחלפו מאז, הופיעו עיטורים רבים ומגוונים על גבי החנוכיות, לרוב בעלי משמעות סמלית (סמלים יהודיים, חיות, צמחים או קישורים אדריכליים), אך החנוכיות הצליחו לשמור על המבנה הבסיסי שלהן, עם שינויים עדינים. אחד המרכזיים שבהם הוא הוספת שני קנים, כך שהחנוכייה תכיל עשרה קנים. אין הדבר אומר שחג החנוכה התארך פתאום לעשרה ימים – למגינת ליבם של הילדים - אלא שבשני הקנים האחרים ניתן להשתמש בכל ימות השנה על מנת להדליק את נרות השבת.
סיפור ישן נושן. חנוכייה פשוטה

החומר כן קובע
חנוכיות עברו גלגולי התפתחות גם מבחינת החומר ממנו הן עשויות, אך כאן מדובר בשינויים שנובעים מגיאוגרפיה ולאו דווקא מהזמן. במילים אחרות – הכול תלוי בזמינות החומר וביכולת הכלכלית. בחלקה המזרחי של אירופה נעשה שימוש בחרסינה מצוירת, בצפון אפריקה בחרס מזוגג, בתימן היה ניתן למצוא חנוכיות מיוחדות עשויות אבן ויהודי עיראק נהגו להשתמש בשילוב של מתכת וזכוכית. גם ביישוב היהודי השתמשו בחומרים שהיו זמינים וזולים באותה תקופה ויצרו חנוכיות מרצועות פח, אבנים, פליז ואפילו מענפי עץ הזית.

מכל הבא ליד. חנוכיה מעוטרת

מחשמלת. חנוכיית ענק מוארת ע"י חשמל
באנו חושך לגרש, בידינו אור ו...חשמל?
באופן לא מפתיע, גלגולה הבא של החנוכייה הושפע מהמהפכה החשובה ביותר בהיסטוריה ככל הנראה והיא מהפכת החשמל. במרוצת השנים החלו לצוץ חנוכיות חשמליות, בעיקר במקומות ציבוריים. כאן יש לעצור ולומר כי מבחינת ההלכה היהודית, מצוות הדלקת הנרות לא תקפה על חנוכיות חשמליות (למעט אם אין כל ברירה אחרת), וזאת מסיבות הלכתיות ברורות: את הנרות אנו מדליקים על מנת לציין את נס פך השמן, ולא את המצאת החשמל (כשכבודו של אדיסון במקומו מונח). עדיין, הצבת חנוכיות חשמליות במקומות ציבוריים (כיכרות רחובות ובתי כנסת) היא בעלת ערך – ערך פרסום הנס והכרזה על עצם קיום החג בראשי חוצות. ישנן דרכים שונות לעשות זאת, אם כי המרשימה והחסכונית ביותר היא זו הנעשית באמצעות נורות ה-LED .

מחשמלת. חנוכיית ענק מוארת ע"י חשמל
חנוכייה בעידן הסמארטפון
אם כן, המצאת החשמל לא שינתה את מנהג הדלקת החנוכיות המסורתית. עם זאת, ככל שהקידמה תופסת תאוצה, אתגרים חדשים קמים לה, למסורת. היום לדוגמא, ניצבות החנוכיות הקלאסיות מול גורם משמעותי נוסף המפגין נוכחות בכל חג (למעט יום כיפור) – הטלפון החכם. באופן לא מפתיע, ובדומה לחגים אחרים, גם עבור חנוכה פותחו בשנים האחרונות אפליקציות שונות, המאפשרות הדלקה וירטואלית של "נרות" בתנועת אצבע.
האפליקציות, ביניהן My Hanukkah ו-Chanukah – Menorah , כוללות פיצ'רים מדליקים (תרתי משמע) דוגמת ברכות מזמרות, אנימציות או האפשרות למקם את החנוכייה כלאחר כבוד על גבי מסך הבית. אתם יכולים לשחק עם זה ולראות אם נס שמונת הימים יחול גם על סוללת הסמארטפון שלכם. גם פה יש לציין, שמבחינה הלכתית הדלקת חנוכייה וירטואלית לא מהווה תחליף למנהג ההדלקה המסורתי, אך זו בהחלט תוספת נחמדה למנהג שתלהיב במיוחדים את הילדים. אז בחג הקרוב, כשתוציאו את החנוכייה מהארון, תוכלו לספר לילדים שפעם היה פה אחרת.
אנשים שחיפשו תשמישי קדושה ויודאיקה חיפשו גם
מצא תשמישי קדושה ויודאיקה באזורך
תשמישי קדושה ויודאיקה באזור ת"א והמרכז תשמישי קדושה ויודאיקה באזור חיפה והקריות תשמישי קדושה ויודאיקה בתל אביב תשמישי קדושה ויודאיקה בירושלים
תשמישי קדושה ויודאיקה בחיפה תשמישי קדושה ויודאיקה בראשון לציון תשמישי קדושה ויודאיקה בבאר שבע תשמישי קדושה ויודאיקה בפתח תקווה